Najčešći kvarovi na mobilnim telefonima

Koliko i na koje sve načine koristimo svoje mobilne telefone prosto je neverovatno da se oni ne kvare i ne lome češće. Većina takvih telefona biće odneta u servis mobilnih telefona na popravku ili će biti zamenjena. Iako postoje izuzeci, većina problema sa telefonima spada u neku od kategorija o kojima ćemo pisati u nastavku teksta.

Ovo su neki od najčešćih problema, kao i koraci koje možete preduzeti da biste se lakše nosili sa njima. 

Polomljeni ekran

Ekrani pametnih telefona postali su znatno čvršći u odnosu na prethodne modele, tako da ispuštanje telefona ne mora biti kobno po ekran, ali u neretkim slučajevima može biti loše za funkcionisanje telefona. 

Međutim, i najčvršći ekrani mogu se oštetiti u zavisnosti od podloge na kojoj ste ispustili telefon ili ugla pod kojim je telefon pao, kao i visine sa koje je telefon pao. 

Telefoni sa napuknutim ekranom mogu nastaviti i dalje da rade kako treba ukoliko nije došlo do oštećenja senzora za dodir. U suprotnom morate se obratiti stručnom osoblju i odneti telefon u servis na popravku. Treba imati na umu da se pukotine na ekranu vremenom šire i tako mogu načiniti dodatne probleme. 

Problem sa baterijama

Tehnologija baterija se takođe značajno poboljšala. Međutim, prirodno je očekivati da će se vremenom baterija brže prazniti iz prostog razloga što se baterije razgrađuju. 

Moguće je da ćete prilikom kupovine mobilnog telefona dobiti baš onaj sa fabričkim nedostacima što kasnije zahteva razne popravke. 

Kada kupujete telefon, obratite pažnju da li model koji želite sadrži zamenljive baterije. Mnogi proizvođi Android telefona sadrže zamenljive baterije dok Apple i slične kompanije instaliraju takav tip baterija da ih ne možete zameniti sami već morate odneti telefon u servis mobilnih telefona.

Ukoliko primetite drastičan pad u radu baterije, a ne želite da menjate ceo telefon obratite se tehničarima za popravke jer većina proizvođa nudi rezervne baterije tako da će stručnjacima biti lako da vam nađu zamenu. 

Oštečenja od vode

Mnogi telefoni mogu dobro podneti izlaganje kiši ili kratko potapanje u vodu. Međutim, vremenom će ta voda dospeti do telefona pogotovo ako ima pukotine ili oštećen ekran. Slično je i sa vodootpornim telefonima, ako ste ranije oštetili telefon kontakt sa vodom neće biti bezazlen.  

Srećom, kada se telefon potpuno osuši postoji šansa da ćete moći da ga uključite, ali morate biti veoma strpljivi jer sušenje telefona može trajati danima. Nema potrebe da stavljate telefon u pirinač jer je to samo mit. Ako stavite telefon u pirinač vi ćete zapravo napraviti veći problem jer zrnca pirinča mogu lako ući u vaš telefon. Kada ste sačekali dovoljno dugo da se telefon osuši i ukoliko ne možete da ga uključite sami onda je vreme da ga odnesete u servis mobilnih telefona. 

Spor preformans

U početku svi telefoni generalno rade brzo, ali vremenom preformans počinje da opada, a uzrok tome je najčešće punjenje RAM memorije. 

Pogledajte svoje aplikacije, možda većinu od njih ne koristite, mnoge su nepotrebne, a često znaju da rade u pozadini čak i kada se ne koriste što dovodi do dodatnog usporavanja. U ovakvim slučajevima i ponovno pokretanje telefona može poboljšati rad. Ukoliko brisanje aplikacija i pokretanje telefona ne pomogne uvek možete vratiti telefon na fabrička podešavanja. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *