Rokovnici kao deo kancelarijskog materijala

U kancelariji većina nas provodi veći deo dana. Za mnoge je ona više od običnog radnog prostora. Zbog toga težimo da izgleda što udobnije, prijemčivije i organizovanije. Kako se u njoj osim ispunjavanja radnih zadataka, često organizuju i sastanci, važno je da bude i uredna. Naročito radni sto. Za profesije poput advokata, sudija, novinara, radni sto nezamisliv je bez rokovnika ili notesa.

Stalna postava radnog stola – rokovnici i notesi

Iako se poslovanje u mnogim profesijama preselilo na internet, pa samim tim i organizacija samog posla, ono što se nije mnogo promenilo jeste potreba da češće ili ređe zapišemo sopstvene obaveze. Zato osim pisaćeg pribora, na našem radnom stolu valjalo bi da se nađe i rokovnik ili notes. Podrazumeva se da hemijske, olovke i ostale sitnice držimo u čašama predviđenim za to, kako bismo odali utisak organizovanost i urednosti. Umesto da obaveze zapisujemo na papirićima, poželjno je da posedujemo rokovnik ili notes. Oni zauzimaju manje mesta i čine da vaš sto izgleda pedantno, a ne anarhično.

Misli na jednom mestu

Osim estetske, rokovnici/notesi imaju još jednu funkciju-da vaše misli drže na jednom mestu. Idealni su da u njih ubeležite svoje planove, obaveze, projekte. Da bi sve bilo što preglednije, slobodno koristite razne boje za obeležavanje različitih događaja. Obeleživači u različitim bojama takođe mogu biti od koristi. Nađite jedno mesto na kom ćete uvek držati rokovnik ili notes. Važno je da vam uvek bude pri ruci, kako biste, ukoliko iskrsne neki poziv ili događaj, mogli da ga odmah ubeležite.

Rokovnici i notesi sinonim za profesionalnost

Ukoliko ste neko ko koristi rokovnike ili notese imamo dobru vest za vas. Naime, oni utiču na poslovni imidž. Istraživanja su pokazala da se ljudi radije odlučuju da sarađuju sa osobama koje svoje obaveze vode u rokovniku, pod uslovom da je pedantan, nego li u kompjuteru ili mobilnom telefonu. Iako je advokatima, sudijama, novinarima posao nezamislive bez rokovnika, nećete pogrešiti ukoliko vi ne spadate u tu profesiju, jer će vam vođenje obaveza u rokovniku dati crtu ozbiljnosti. 

Rokovnici/notesi kao korporativni poklon

Kada je o ozbiljnosti reč, svaka firma koja drži do sebe, ne samo svojim zaposlenima, već i klijentima i spoljnim saradnicima poklanja rokovnike. Na ovaj način mnoge firme žele da pokažu koliko su uspešne u poslovanju, ali i da logoom koji utisnu na korice rokovnika na neki način sebe promovišu. Malo je onih koji rokovnike ne koriste kao reklamni materijal. Dobrostojeće fime najčešće biraju kožne rokovnike, koji su ujedno i najskuplji.

Šta sadrži najbolji rokovnik

Ukoliko niste u kategoriji onih koji su rokovnik dobili na poklon, npr. od firme ili klijenta, onda se prilikom kupovine vodite sledećim stvarima. Najpre je važno da izaberete rokovnik koji se vama vizuelno sviđa, kako bi vas privlačio da što češće beležite obaveze u njega. Važno je da ima datume, a ukoliko ste neko ko ima obaveze iz sata u sat, onda tražite onaj koji ima i vreme. Ako često putujete, na pozadini ili na početku, bilo bi poželjno da rokovnik ima auto kartu, koja će vam olakšati put. Takođe, pojedini rokovnici imaju i imenik, a to samo može da bude prednost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *