Kako izabrati adekvatan bicikl?

Odlučili ste da kupite bicikl, ali ne znate kako da izaberete pravi? Ponuda je zaista velika MTB bicikli, drumski, trekking, gradski, cruiser, električni … Prvo morate da odredite kakav bicikl odgovara vašem životnom stilu i da izaberete onaj koji će zadovoljiti sve vaše potrebe. Odgovorite na pitanja koliko često ćete ga voziti i po kakvom terenu, kao i u koje svrhe ćete ga koristiti.

MTB bicikli su idealni za vožnju van asfalta – po šumskim putevima, pesku, kamenju, zemlji… Konstruisani su za teške terene i najteže uslove vožnje. Imaju široke gume s grubim profilom, jakim kočnicama i prednje viljuške sa suspenzijom.

Drumski bicikli služe za vožnju po asfaltiranim površinama i za postizanje što veće brzine. Imaju lagane i brze gume, »bend« volan i mogu se koristiti za takmičenja. To je najlakši tip bicikla i ne podnosi veliki teret.

Trekking će vam koristiti ako se veći deo vremena vozite po asfaltu, ali ponekad skrenete na makadam. Obično nude mogućnost ugradnje blatobrana i korpe za teret, a gume imaju grublji profil za vožnju po malo zahtevnijoj površini.

Gradski bicikl služi za vožnju po gradu i omogućava stabilnu, uspravnu poziciju sedenja. Najveća razlika u odnosu na ostale bicikle je mogućnost montaže dečijeg sedišta, torbe i slično.

Cruiser se takođe koristi za gradsku vožnju, ali ih obično biraju ljudi koji žele neobičan izgled bicikla. Omogućava prijatnu, opuštenu i laganu vožnju.

Električni bicikl je odličan ako svakodnevno prelazite veću kilometražu, a ne želite previše da se umorite. Jak motor pretvara vožnju biciklom u sasvim novo iskustvo. Više o električnim biciklima možete pročitati ovde: https://www.xplorerlife.rs/blog/e-bicikli/.

Veličina rama

Kad ste odabrali vrstu bicikla, važno je znati veličinu rama (okvira) koji će vam odgovarati. To je vrlo važno, jer pogrešan izbor rama može rezultuje neudobnu vožnju. Veličina rama se izražava u inčima i zavisi od visine čoveka. Za određivanje optimalne veličine bicikla je bitno prvo izmeriti visinu raskoraka. Nakon toga dobijenu visinu je potrebno pomnožiti s 0,67. Dobijeni rezultat nam pokazuje veličinu rama bicikla koja je pogodna za drumske bicikle. Brdskim biciklistima se preporučuje da od ranije dobijenog rezultata oduzmu 10 do 12 cm. Više o izboru prave veličine rama možete pogledati u video zapisu: https://www.youtube.com/watch?v=oKnfqoapMaoDevojka i bickl na moru

Kada izaberete veličinu rama, morate pravilno da podesite i visinu sedišta.

Ne zaboravite na bezbednost!

Pod sigurnosnu opremu spadaju kacige i reflektujuća svetla. Kaciga je vrlo važna, jer je prema istraživanjima povreda glave najčešća povreda u biciklizmu. Sigurno će vam često koristiti i zvonce. Osim bezbednosti, bilo bi odlično da uz sebe imate i osnovnu opremu za servis. Mehanika bicikla je vrlo jednostavna i većinu kvarova možete da otklonite odmah nakon što se pojave. Pri sebi uvek treba da imate manji komplet više namenskog alata (imbus ključeve, ravni i krstasti odvijač, kao i alat za popravku lanca), unutrašnju gumu i pumpu.

Zaključavanje bicikla sigurnost

Konzumacija tečnosti je vrlo važna, zbog čega je preporučljivo da na bicikl montirate nosač za flašice i da uvek imate vodu pri sebi. Ako želite da budete ozbiljniji rekreativni biciklista, nije na odmet da imate brzinomer i biciklističke rukavice, kao i biciklističku odeću. Da biste bicikl parkirali bez brige, kupite kvalitetan katanac i sajlu za zaključavanje bicikla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *