Vodič za ljubitelje košulja

Kada su nastale, košulje nisu bile modni ukras već deo svakodnevne garderobe, a nosile su se ispod drugih odevnih predmeta. Vremenom, od ovih platnenih ljubimica nastale su brojne varijacije, a dvadeseti vek uneo je neopisivi duh glamura, i na razboju stila, tkali su se novi modni svetovi. Poslednjih decenija, košulja je postala neizostavni deo muških ormara, a njena namena postala je multipraktična. Košulja se danas nosi i ispod i preko druge odeće, ali i nezavisno od bilo kojih drugih odevnih predmeta. Stoga ovih nekoliko desetina redaka posvećujemo upravo njenom veličanstvu, ali i svima onima koji u košuljama vide strast i lepotu, a ne samo način da se ugreju. 

Pravila su fleksibilna

Kada su košulje u pitanju, može se reći da važi samo pravilo da uskladite svoju volju i ukus sa ponudom. Naime, uskladiti košulju sa drugim odevnim predmetima, uglavnom je fleksibilnije nego uskladiti cipele i kravatu. Modeli košulja su različiti, a o koloritima da ne govorimo. Stoga je, pre nego što uopšte odaberete boju košulje, mnogo značajnije da nađete model koji vam odgovara i držite se proverenog recepta. Tek kada se uklopite u jednu odevnu i stilsku celinu, shvatićete da košulja igra i više nego važnu ulogu. Klasične košulje, primerenije su starijim ljudima, ali to ne znači da se i oni sami ne odlučuju sa Fit ili Slim Fit modele. U zavisnosti od strukture, mršavosti ili gojaznosti, modeli košulja koji vam pristaju najbolje se kristališu probom. A proba se, kažu, ne plaća. U poslednje je vreme, istina, sve više skini fit modela, koje onim nešto punačkijim prave ozbiljne probleme. Ali, modni tokovi se menjaju, pa ni mi ne očekujemo da će se ovaj održati zauvek. Veliki izbor košulja, modela, boja, materijala, dostupan je i na internetu, pa možete utvrditi koja vam najbolje leži uz zahteve.

Klasik fit najbolji za komfor

Ako bi trebalo opisati ovaj model košulje, može se reći da ćete najbolje shvatiti o čemu je reč, ako se setite košulja koje je nosio vaš deda. Šalu na stranu, reč je o tradicionalnom kroju, a pristaje svima sa nešto krupnijim ramenima. One su pravljene u vreme kada se košulje nisu nosile bez sakoa ili prsluka. Karakteristične su i dve linije na leđima, koje omogućuju dodatni komfor, pa su ove košulje odlične i za one koji su poslednjih godina sebi dozvolili luksuz zvani «pivski stomak». Ukoliko košulju nosite sa jaknom, sakoom ili prslukom, ovo je svakako odličan način da se ne osećate neudobno, a opet zračite stilom.

Slim fit – omen est nomen

Kao što mu si sama reč kaže, ovaj model pravljen je tako da pristaje uz telo, a najbolje se uklapa onima kojima je telo stesano i izvajano. Debeljuškasti nek ne zamere, ali ova će košulja isticati sve obline i svaki sendvič pojeden preko potrebe. Preporuka je da se u slim fit modele upustite tek onda kada ste zaista zadovoljni svojim telom. Može se reći da je slim fit manje komforan, a njegova tesnost posebno će nervirati punije. Iako pristaje mlađim osobama, oni koji u starijim danima vode računa o figuri, sigurno će biti zadovoljni kako im košulja stoji. Sa kravatom ili bez nje, sa sakoom ili bez njega, slim fit je odličan izbor i u svečanim i u «casual» kombinacijama.

Jako je važno zapamtiti da je izbor košulje veoma personalna i subjektivna stvar. Vodič može biti samo putokaz ka odabiru modela, ali nikako i zakon kojim se rukovodite.

S tim u vezi postoji još nekoliko saveta koje možete smatrati uputom i smernicom. Iako nekada nije bilo džentlmenski i dovoljno formalno nositi košulju bez džepa, danas broj džepova diktira neformalnost. Neformalnije su one košulje koje po ugledu na vojničke imaju dva džepa. Jedan stilizovan džep ili košulja bez džepa danas je jednako formalna kao i košulje sa većim džepovima. One koje na grudima nemaju džep, često se nose sa kravatom, pa su samim tim više formalne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *