Jedno iskustvo o osnivanju preduzetničke radnje

Zanatlija Milen Lakić je ostao bez posla i posle dužeg premišljanja, analiziranja i razmatranja svih razloga „za“ i „protiv“ raspoloživih rešenja, izabrao je model poslovanja u kojem namerava da se oproba kao preduzetnik.

registracije preduzetnicke radnje

Između privrednog društva, preduzetničke radnje i udruženja građana, opredelio se da njegova „firma“ bude preduzetnička radnja – model koji se tretira kao fizičko lice koje obavlja delatnost i čije su prednosti u tome što je:

Prednosti preduzetničke radnje

– jednostavniji od forme preduzeća,
– ne zahteva osnivački ulog,
– ne zahteva akt o osnivanju nego se sve završava registracijom kod nadležnih organa,
– kazne za poreske i ostale prekršaje nisu tako rigorozne kao kada je reč o pravnom licu,
– u slučaju da se razvije i poželi da poslovanje podigne na viši nivo, moguća je pravna promena u vidu prerastanja tog oblika firme u preduzeće, kao pravno lice
– u svakom trenutku može privremeno da se odjavi i time prestaju obavezna plaćanja prema državi, s tim što može ponovo da se prijavi pod istim brojem
– ima punu kontrolu nad poslovanjem, budući da poslovne odluke zavise isključivo od njega

Izazovi preduzetničke radnje

Doduše, Milen Lakić je svestan i nedostaka ovog modela:
– kao vlasnik preduzetničke radnje biće odgovoran za njene obaveze celokupnom svojom imovinom, a ne samo do visine osnivačkog uloga kao u slučaju pravnog lica, što je u stvari povećanje rizika poslovanja,
– ne postoji mogućnost neplaćanja nikakvih obaveza,
– ograničene su mogućnosti finansiranja putem kredita, koje preduzetnici dobijaju teže i banke traže garancije za imovinu tog istog preduzetnika,
– ograničene su mogućnosti prenosa vlasništva,
– ne postoji mogućnost spajanja više preduzetničkih radnji,
ali su sve gore nabrojane prednosti prevagnule u odnosu na ove nedostatke izabranog modela, odnosno preduzetničke radnje.
Znajući za mnoge mane i slabosti ortakluka, Lakić se opredelio da bude jedini dok traje osnivanje preduzetničke radnje (što, inače, može biti biro, radionica, agencija, kancelarija, servis, pansion, apoteka, ordinacija…), definisao je njen naziv u skladu s porodičnom tradicijom (deda mu je davno bio vlasnik samostalne zanatske radnje slične delatnosti), izabrao za njeno sedište malo mesto u okolini velikog grada u kojem živi, znajući da poreska uprava nije toliko stroga kao u velikim sredinama, odredio pretežnu delatnost prema Zakonu o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja čija se šifra kao jedina upisuje u registracionu prijavu, a na svu sreću, nisu mu bile potrebne posebne dozvole nadležnih organa i ministarstava, što je slučaj, recimo, kada su u pitanju lekarske ordinacije, taksi prevoznici ili trgovina duvanskim proizvodima.
Budući da je njegova ćerka neposredno pre toga registrovala agenciju za pružanje knjigovodstvenih usluga, u okviru koje su pružane i grafičke usluge, nije mnogo lutao ni oko definisanja logotipa i vizuelnog identiteta, danas ne tako malo važnih elemenata svake preduzetničke firme.

Kada je zaokružio sve pripremne radnje neophodne za osnivanje samostalne zanatske radnje, Lakić je:

– popunio registracionu prijavu koju je pronašao na sajtu Agencije za privredne registre
– uplatio taksu u iznosu od 1.500 dinara i
– priložio ličnu kartu (umesto koje, inaače, stranci prilažu pasoše)

što je dovoljno za osnivanje i registraciju preduzetnika.

Inače, rok za odlučivanje po prijavi je pet dana od dana njenog prijema.

Ukoliko su svi uslovi za registraciju preduzetnika ispunjeni, Registrator donosi rešenje kojim se usvaja prijava. Odluka se objavljuje na internet strani Agencije za privrene registre, pri čemu se objavljuju i registracioni podaci i dokumenta.
Sama registracija preduzetnika je, dakle, upis fizičkog lica u Registar privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre, kao uslov da neko fizičko lice dobije status preduzetnika. Po tom osnovu Milen Lakić je stekao pravo za formiranje radnje i otpočinjanje delatnosti u cilju sticanja dobiti.

Mada je registracionu prijavu mogao da podnese lično Agenciji za privredne registre, da je pošalje putem pošte ili elektronskim putem ili izabrao je da je podnese njegova ćerka – vlasnik agencije za pružanje knjigovodstvenih usluga kao opunomoćenik.

Pošto je dobio Rešenje o osnivanju, sa sve poreskim identifikacinim brojem koji mu je dodelila Poreska uprava, mada je regulisano da prijavu osnivača Fondu penziono – zdravstvenog osiguranja obavlja APR po automatizmu, I sam je otišao u PIO i uverio se da je sve urađeno kako treba. Fotokopiju Rešenja o registraciji priložio je pečatorescu kako bi dobio pečat, overio je potpis lica ovlašćenog za zastupanje – svoje ćerke, čija je agencija njegov izabrani njigovođa, i otvorio račun u Intesa banci.

Dao je da se izradi tabla sa nazivom firme, koju je okačio iznad ulaznih vrata garaže adaptirane za obavljanje samostalne zanatske radinosti i.. spremno dočekao prve mušterije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *