Izlazak mame i bebe iz porodilišta – Šta je sve potrebno da znate?

Neporocenjivo je posmatrati bebu kako raste iz dana u dan, otkriva nove stvari, upoznaje svoje okruženje. U životu cele porodice donosi novu energiju i radost. Takođe, ona  je i jedno osetljivo biće koje u potpunosti zavisi od brige koju joj pružaju roditelji. Iako, briga o osetljivoj bebi za roditelje često predstavlja i mnogo neprospavanih noći, dilema o tome da li joj se na adekvatan način zadovoljavaju potreba spavanja, ishrane, pažnje. Ipak, to je jedno normalno stanje u kome nema mesta panici. Šta poneti u torbi za porodilište, koji je pravilan položaj za dojene bebe i kako pratiti razvoj bebe po mesecima, samo su neka od pitanja sa kojima se roditelji susreću u prvim danima bebinog života. Mi ćemo pokušati da vam damo deo informacija koje će vam sigurno značiti.

Šta je potrebno poneti u torbi za porodilište bebi?

Većina babica će vam reći da beba u porodilištu ima sve što joj je potrebno. Ipak, vaša torba za porodilište trebala bi da ima par stvarčica koje će biti potrebne vašoj bebi. Bitno je napomenuti da bebi kupke, talk i slične stvari nisu potrebne jer medicinske sestre kupaju bebicu i brinuće o njenoj higijeni u prvim danima. Međutim, u vašoj torbi za porodilište bilo bi lepo da se nađu vlažne maramice za bebe koje ne sadrže alkohol i mirise, par pamučnih benkica i peškirić ili neko ćebence jer noći u porodilištu mogu biti hladne za bebu. Pored ovih stvari, obavezno ponesite pelene za bebu.

Spisak stvari koje bi trebalo poneti za bebu:

  • Pelene
  • Vlažne maramice
  • Peškirić
  • Benkica za bebe
  • Pamučne pelene za bebe
  • Krema protiv ojeda

Koji je najbolji položaj za dojenje bebe?

Ovde nema mnogo dileme- najbolji položaj za dojenje bebe je onaj koji je udoban i za bebu i za mamu. S obzirom da će mama i beba provesti dosta vremena družeći se u dojenju, bitno je da taj položaj bude prilagođen za bebicu u razvoju, ali i da se mama oseća udobno u njemu.  One mame koje su se porodile putem carskog reza i oporavljaju se od ovog zahvata trebalo bi da izaberu položaj za dojenje bebe u kome leže na boku okrenute ka bebi. Mama bebu drži na boku i pridržava joj glavicu u pravilnom položaju. Ovaj položaj bezbedan je za mamu i pruža joj osećaj udobnosti jer se neutrališe pritisak na stomaku. Mame koje bebu doje u sedećem položaju, trebalo bi da  bebu drže u naručju tako da ona bude smeštena u pregibu memine ruke i da su joj kičma, ručice i vrat budu u pravilnom, prirodnom položaju. 

Kako pratiti razvoj bebe po mesecima?

Roditelji su često zbunjeni i pred sobom postavljaju mnoštva pitanja i dilema…Često se pitaju da li sve rade dobro, da li su bebine potrebe zadovoljene na pravi način… Ipak, vremenom, kada se opuste u ulozi roditelja, shvate da su savršena podrška svojim mališanima.

Razvoj bebe po mesecima prati se,  kako bi se utvrdio napredak u mentalnim,  fizičkim i psihomotornim svojstvima i funkcijama. Ovde je važno napomenuti da je svaka beba individua za sebe i pratiće svoj tempo rasta i razvoja. Zato je važno da roditelji nikada svoju bebu ne upoređuju sa drigim bebama. Postoje vremenski okviti u kojima se očekuje da bebe mogu da urade određene stvari Razvoj bebe po mesecima prati se u pogledu odnosa težine i dužine, broja i obima obroka i stolica, periodima i satima spavanja.

Nakon četvrtog meseca očekuju se izraženiji pokreti, prepoznavanje i intenzivnije reakcije bebe. Posle šestog meseca očekuje se da beba može da sedi, samostalno drži predmete. Do godinu dana veliki broj beba hoda samostalno ili uz pomoć roditelja.

Dragi roditelji, uživajte u odrastanju svog mališana. Svakoga dana ćete učiti zajedno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *