Kako odabrati energetski efikasan uređaj i dodatno povećati njegovu efikasnost

Kupovina novog frižidera, veš mašine ili bilo kog drugog kućnog uređaja podrazumeva izdvajanje ne  baš tako malog budžeta. Ali ako mudro odaberete i odlučite se za energetski efikasne modele, to je opcija koja će vam omogućiti da dugoročno uštedite novac kroz niže račune za električnu energiju. 

Većina savremenih kućnih aparata izrađena je tako da troši znatno manje energije u odnosu na modele starijeg datuma proizvodnje. Proizvođači su zapravo, prema važećim propisima, u obavezi da ispune minimalne standarde energetske efikasnosti. To znači da ukoliko kupite frižider ili veš mašinu poslednje generacije, ona će potrošiti manje od polovine električne energije u odnosu na onu koju je trošio vaš stari aparat koji želite da zamenite. 

Ipak, tu se priča ne završava. Naime, kako biste još više povećali energetsku efikasnost, možete preduzeti još niz koraka u pravilnom rukovanju i održavanju vaših uređaja. U daljem tekstu, ponudićemo vam nekoliko sugestija o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom izbora novih električnih aparata za kuću.

Koliko je važna veličina uređaja? 

Kada tražite energetski efikasne uređaje za svoj dom, morate uzeti u obzir veličinu aparata koji vam je potreban. Na primer, Candy sudomašina u kojoj može stati 6 kompleta posuđa će trošiti manje energije nego neke druge sudomašine istog ili različitih brendova u koje staje 12 ili 15 kompleta. 

TV uređaj većih dimenzija, odnosno veće dijagonale ekrana, veći je potrošač od manjih modela, bez obzira na to što oba pripadaju istom energetskom razredu. Dakle, ako izaberete manji televizor, imaćete i manji račun za struju. Ipak, nekim podešavanjima, kao što su smanjivanje osvetljenja na najniže prihvatljivu granicu vašim očima, možete smanjiti i utrošak električne energije. Novi modeli čak imaju i poseban, ekonomičan režim rada koji možete aktivirati jednostavnim pritiskom na jednu tipku vašeg daljinskog upravljača. 

Isto ili slično pravilo uglavnom važi i za ostale uređaje, pa prema tome odaberite onu veličinu koja će najviše odgovarati potrebama vas i vaših ukućana.  Na taj način možete uštedeti struju,  a time, naravno, i novac. 

Proverite energetsku nalepnicu

Sledeća stvar koju treba uzeti u obzir je energetska klasa uređaja koji želite da kupite. Kao što smo već spomenuli, potrošnja energije zavisi od veličine, tako da dva različito velika aparata iste energetske klase troše i različite količine energije.

Najbolje je prvo odrediti veličinu uređaja koji podmiruje vaše korisničke zahteve, a zatim proveriti energetske nalepnice svih modela koji se nalaze u ponudi, i odabrati onaj koji ima A+++ oznaku, što je trenutno najštedljivija varijanta.  Takođe obratite pažnju i na tehnologiju rada. Na primer, televizori sa LED tehnologijom troše i do 25% manje energije od onih sa LCD tehnologijom, i čak do 40% manje od televizora sa plazma ekranom.

Dizajn je takođe važan

Mada ova tvrdnja ne zvuči baš ubedljivo, puno je primera gde je dizajn uređaja veoma važan kada je reč o energetskoj efikasnosti Recimo, na tržištu se mogu naći različito dizajnirani kombinovani frižideri sa različitom energetskom efikasnošću. Frižideri sa zamrzivačem na vrhu ili na dnu će generalno potrošiti manje električne energije od Side by side uređaja sa paralelnim vratima. Takođe, dodatne funkcije kao što je dodatak za led ili aparat za vodu, iako pružaju dodatne pogodnosti i obezbeđuju bolje korisničko iskustvo, povećaće ukupnu potrošnju aparata.

Vidljiva i „skrivena“ cena

Većina ljudi fokusira se samo na početne troškove, odnosno na cenu novog uređaja u prodavnici, a ne uzima u obzir “skrivenu cenu”, tj troškove tokom eksploatacije uređaja. Energetski efikasniji modeli obično su skuplji od standardnih modela. Međutim, kada saberete sve – cenu koštanja samog proizvoda, cenu utrošene električne energije tokom godina eksploatacije i eventualne popravke uređaja nakon isteka garantnog roka, ispašće da će vas upotreba klasičnih  modela zapravo koštati znatno skuplje. 

Smanjite potrošnju električne energije

Način na koji koristite svoje kućne aparate takođe može uticati na to koliko energije oni troše. Na primer, Candy mašina za pranje i sušenje veša koja ima dobru energetsku efikasnost, ako je podesite da na nižoj temperaturi pere odeću koja nije puno zaprljana, potrošiće još manje električne energije. 

Učestalost upotrebe i izbegavanje pranja sa polovično napunjenom mašinom su takođe faktori koji utiču na smanjenje potrošnje struje. Dakle, ako u mašinu staje šest kilograma odeće potrudite se da budete približno toliko veša, nemojte je uključivati dva puta sa po tri kilograma odeće, jer će tako potrošiti duplo više struje. Ovo generalno važi za sve kućne uređaje. Upoznajte se sa uputstvom za upotrebu od starne proizvođača i isključivo po njemu postupajte.

Izbegavajte da ostavljate uređaje u stanju mirovanja

Uređaji takođe troše električnu energiju kada su u stanju mirovanja. Električni aparati poput rutera i pametnih zvučnika uvek troše malu količinu energije. Ako ih ostavimo uključne 24 dnevno, 7 dana u nedelji, oni će na godišnjem nivou potrošiti količinu struje koja nije zanemarljiva. 

Možda zvuči neverovatno, ali televizor je jedan od onih aparata koji potroše i do 12% ukupne električne energije od ukupne potrošnje  u kući. Naravno, zavisno od toga koliko ga često gledate. Da bi ste tu potrošnju smanjili, ne ostavljajte ga u stanju mirovanja jer i tada troši energiju. 

Naravno, za potrošače je dobra vest da je većina uređaja koje se danas nude na tržištu sa energetske strane prilično efikasna. Ipak ovi saveti mogu u dodatnoj meri povećati ukupnu energetsku efikasnost u vašem domu, i istovremeno vam uštedeti novac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *