IPTV – najvažnija pitanja i odgovori

Postoji niz kriterijuma, koji nam služe kao polazna osnova i kao smernica koji paket za internet ili televiziju da odaberemo.

Prvo svakako krećemo od cene i konkretne ponude. Dakle zanima nas taj odnos, cena – kvalitet. Šta se konkretno nudi i za koji novac. Tek kasnije odabiru pristupamo malo detaljnije i raspitujemo se o svim tim drugim pojedinostima. IPTV je svakako jedna od mogućnosti, međutim i tu ima mnogo pitanja i nedoumica, koje treba razjasniti kako bi se donela konačna odluka.

Informisanje i istraživanje je mnogo više od pola posla, to je gotovo ceo posao. Nakon toga odluka koji ćete paket konkretno izabrati i kojeg operatera je možda manje zahtevan posao, jer ćete imati sve informacije, koje će vam potvrditi da li taj operater odgovara vašim zahtevima ili ne.

Šta je tačno IPTV?

Skraćenica IPTV može se prevesti i na srpski jezik i znači: internet televizija. Nastala je još 1995. godine, naravno ne u sadašnjem obliku, ali je i tada bila jako korisna. Danas je sasvim normalno i potrebno imati ovu mogućnost. Vrlo važna stvar koju treba da znaju svi koji se odlučuju za IPTV jeste činjenica da se kanalima pristupa putem interneta, a ne putem frekvencije. Jedna od najboljih definicija, koju je predstavila Alijansa za telekomonikacije i industrijska rešenja, internet televiziju, tačnije IPTV vidi kao mrežu, koja je pouzdana i sigurna i koja služi kako bi korisnicima isporučila zabavu, različite vrste video sadržaja i svih drugih srodnih usluga. Kao što i sama definicija kaže, IPTV je siguran, pouzdan i kvalitetan način gledanja televizije.

Da li svi operateri imaju u ponudi IPTV?

Uglavnom svi operateri u ponudi imaju IPTV. Kada pročitate i sve prednosti IPTVa, onda tek odaberite operatera. Neki operateri nudi malo više usluga od drugih, povoljniji su i samim tim i bolji. Tako da, sagledajte sve ponude koje imate, koje su vam interesantne, obratite pažnju na ono što je vama najznačajnije u ovom trenutku i onda se odlučite za jednu ponudu. Svakako je veliko olakšanje kada imate mogućnost da birate i kada znate da svi operateri nude ovu uslugu. Kako izgleda konkrenta IPTV ponuda možete videti na sajtu Yunet-a.

Da li moram imati novi TV za gledanje IPTV kanala?

Ovo je prednost IPTVa koja će vam se posebno svideti. IPTV kanale možete da gledate i ukoliko imate stari televizor. Nema potrebe da kupujete novu televizijsku opremu, nove televizore, da trošite bespotrebno pare, samo zašto što želite da instalirate IPTV. Vaš stari televizor, odnosno televizor koji trenutno imate biće sasvim adekatan i moći ćete od sada da imate mnogo širu ponudu i mnogo više mogućnosti.

Šta mi je potrebno od opreme?

Ni od opreme vam neće biti potrebno mnogo više nego što ste očekivali. Dakle, jedan modem, koji ćete svakako morati da imate, za bilo koju ponudu da se odlučite i operatera. Takođe, biće vam potreban i set top boks. I to je sve.

Šta nudi internet televizija i zašto da je izaberem?

Mnoge su prednosti koje će vam odgovarati ukoliko se opredelite za internet televiziju. IPTV je dobra stvar zato što omogućava snimanje kanala, tačnije više emisija u isto vreme, koje možete da gledate onda kada vi to poželite. Televizija preko interneta omogućava vam da na tv-u gledate sve zanimljive netfliksove sadržaje, kao i HBO sadržaje, uz naravno određenu pretplatu, koju zahtevaju ovi servisi. Internet televizija vam omogućava da imate uvid u celokupan program svih televizijskih kanala. Ako se odlučite za IPTV moći ćete televiziju da gledate i preko telefona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *