Koliko vam je važan televizor?

Postje ljudi koji ne mogu da zamisle svoj život bez uključenog televizora i ne propuštaju da gledaju raznovrsni sadržaj koji im se nudi. Nekima je televizor tek tako upaljen da se nesto čuje u kući i u prolazu nešto pogledaju ili čuju koju vest. Neki ga osećaju kao svog kućnog ljubimca, a neki se ne sete ni da ga upale. 
Ako niste ovi poslednji, onda, ukoliko dođe do kvara vašeg omiljenog kućnog uređaja možete da idete na servis  televizora. Popravka kvara naravno zavisi i koju vrstu televizora imate. Srećom u današnje vreme se vrše popravke svih vrsta televizora.

Postoje popravke i onih starih televizora sa katodnom cevi i TV servis uređaja novije generacije.  Stari CRT televizori, koji se više ne proizvode, a kod kojih se najčešće dešava da ne mogu da se uključe, slika podrhtava ili se možda sami gase, mogu se servisirati kod majstora koji imaju dugogodišnje iskustvo.

Kod savremenih televizora, koji su slični sa kompjuterima, sve se nalazi u jednom kućištu, što olakšava servisiranje. Mogući simptomi  kvara kod LCD ekrana su da se na ekranu pojavljuju vertikalne ili horizontalne linije, slika igra ili slike nema, ili da slika kasni u odnosu na ton.

Televizor koji gleda vas


Radi se o pametnim televizorima na kojima pored TV  programa postoji mogućnost korišćenja interneta. Pametni televizori su kao kompjuteri tako da nisu samo prijemnici već ostvaruju komunikaciju u oba smera. Ovo je njihova prednost ali i mana za njihove korisnike.

Prema organizaciji za zaštitu potrošača iz SAD, i na osnovu njihovih testiranja najvećih TV brendova, pokazalo se da ovakvi televizori imaju bezbednosne propuste. Ovi televizori imaju dodatak pod imenom Automatic Content Recognition (automatsko prepoznavanje sadržaja) koji prati sve što vlasnici televizora gledaju I služe tome da se „unapredi korisničko iskustvo“.

Naime, preko pametnih televizora može da se prati šta korisnici gledaju i na osnovu tih podataka da se plasiraju odgovarajući oglasi, što se može primeniti i na kompjuter i pametni telefon. Nemojte se iznenaditi ako se na vašem pametnom telefonu  pojave reklame sa sadržajem koji ste prethodno gledali na pametnom televizoru. Takođe je ovaj televizor pristupačan i hakerima koji mogu da instaliraju određene aplikacije i neki sadržaj sa internet, ili da upravljaju TV uređajem ubacivanjem kodova preko pametnog telefona.  

Priča ide i do američke centralno obaveštajne agencije CIA koja špijunira ljude preko pametnih televizora jedne određene marke. Do ovog otkrića je došla agencija Vikiliks koja je objavila detalje svoje istrage 2017. godine. Naime, razvijen je program preko kojeg agenti CIA hakuju TV uređaje i tako prisluškuju ljude čak i kada se čini da je televizor isključen.

Odnosno, programeri CIA razvili su poseban mod koji prevari korisnike da je njihov uređaj isključen tako što bi se isključilo prednje LED svetlo. Aktivira se lažno gašenje, a televizor ostaje uključen tako da može da zabeleži audio i video zapise iz prostorije u kojoj se nalazi. Ovaj program putem kojeg CIA prisluškuje putem pametnih televizora je nazvan “Weeping Angel”(Plač anđela).

Dobra vest je ta da postoji rešenje i mogućnost instalacije sigurnosnih programa. Vlasnici pametnih televizora bi trebalo da u postavkama televizora isključe tu mogućnost, ili da na svojim televizorima isključe WI-FI kada ga gledaju . Još jedna mera zaštite je i instalacija sigurnosnog programa na bežičnoj mreži kao što je Firewall.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *