Da li postoji veza između oralnog zdravlja i opšteg zdravlja?

Oralno zdravlje je ključni deo ukupnog zdravlja i blagostanja. Loše oralno zdravlje može uticati na kvalitet života, uključujući sposobnost govora, jela i spavanja. Međutim, postoji jaka veza između oralnog zdravlja i opšteg zdravlja. Loše oralno zdravlje može doprineti razvoju drugih zdravstvenih problema, kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes i rak. Zbog toga je važno održavati dobro oralno zdravlje kako bi se održalo opšte zdravlje.

Redovni pregledi kod stomatologa

Redovni stomatološki pregledi su od vitalnog značaja za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Odraslima se preporučuje da posećuju stomatologa najmanje jednom godišnje, dok se deci preporučuje dva puta godišnje. Ovi pregledi omogućavaju stomatolozima da pregledaju zube, desni i druge delove usne duplje kako bi identifikovali ranu fazu karijesa, infekcija i drugih oralnih bolesti. Rani tretman ovih problema može pomoći da se spreči njihovo pogoršanje i širenje na druge delove tela. Osim toga, stomatolozi mogu da identifikuju znake drugih zdravstvenih problema tokom rutinskih pregleda. Na primer, upala desni može biti povezana sa dijabetesom, dok čirevi u ustima mogu biti znak lupusa. Stomatolozi takođe mogu da otkriju znake kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze tokom pregleda zuba i desni.

Stomatološke proteze

Zubne proteze su jedna od opcija za rešavanje stomatoloških problema. Namenjeni su da zamene izgubljene ili oštećene zube i mogu poboljšati funkciju žvakanja i govora. Kada je u pitanju fiksna proteza cena često ume da bude ograničavajući faktor kod mnogih osoba koje imaju stomatoloških problema.  Međutim, neadekvatna oralna higijena kod osoba koje bi trebalo da nose proteze može dovesti do razvoja infekcija i upale u ustima. To može doprineti razvoju drugih zdravstvenih problema, kao što je upala pluća kod starijih osoba. 

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je od velike važnosti za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Ishrana bogata šećerima i ugljenim hidratima može dovesti do stvaranja kiseline u ustima, što može izazvati karijes i druge oralne probleme. Na primer, poznato je da gazirana pića i slatkiši povećavaju rizik od karijesa. Takođe se preporučuje izbegavanje konzumacije alkohola, posebno prekomerne, ali i prekomerne konzumacije slatkiša i druge hrane bogate šećerima i ugljenim hidratima. S druge strane, ishrana bogata vlaknima, voćem i povrćem može pomoći u održavanju zdravih desni i zuba. Vlakna pomažu u smanjenju količine kiseline u ustima, što smanjuje rizik od karijesa. Voće i povrće bogato je vitaminima i mineralima koji su neophodni za zdrave zube i desni. Pored toga, važno je redovno piti vodu koja pomaže da se neutrališe kiselina u ustima i smanjuje rizik od karijesa. 

Poboljšanje oralne higijene

Poboljšanje oralne higijene ključno je za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem su jedan od najvažnijih metoda za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Preporučuje se pranje zuba najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče pre spavanja, kao i čišćenje zuba koncem jednom dnevno. Redovno čišćenje zuba uklanja bakterije i ostatke hrane iz usta, što može smanjiti rizik od karijesa i drugih oralnih bolesti. Pored toga, pravilno čišćenje proteza je takođe važno za održavanje dobrog oralnog zdravlja. Proteze mogu sakupljati bakterije, pa je važno da ih redovno čistite kako biste sprečili razvoj infekcija i drugih oralnih problema. Preporučuje se da se proteze čiste nakon svakog obroka, a najmanje jednom dnevno koriste se posebne tablete za čišćenje proteza.

Takođe je važno izbegavati loše navike poput pušenja, koje mogu dovesti do razvoja različitih zdravstvenih problema, uključujući i rak usne šupljine. Pušenje može isušiti usta i smanjiti proizvodnju pljuvačke, što može dovesti do povećanog rizika od karijesa i drugih oralnih problema. Pored toga, pušenje je jedan od glavnih faktora rizika za razvoj raka usne duplje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *