Proso kao neverovatan izvor vitamina i minerala u jednoj žitarici

Vekovima unazad je poznato da su žitarice važan izvor hranljivih sastojaka za zdravlje ljudi, koje čak imaju i lekovita dejstva. Proso, ili sitna proja od davnih vremena važi za oazu vitamina, minerala i niza korisnih materija za zdravlje ljudi, ali i kućnih ljubimaca. Potiče iz tropskih delova Afrike i Azije, dok se gotovo celokupna proizvodnja odvija u zemljama u koje su u fazi razvoja. 

Proso pripada travama koje imaju sitno i hranljivo seme i nagoveštaji iz davnina pokazuju da se istorija ove žitarice piše više od 7 milenijuma. Kao jednogodišnja biljka ima odličan nutritivni sastav, koji daje visok nivo korisnih vlakana i proteina, dijetetskih minerala kao što je mangan i brojne B vitamine. Zbog svog blagotvornog dejstva koristi se u ishrani i može se pripremati na različite načine. 

Skup korisnih sastojaka za zdravlje i otpornost organizma

Kao sjajna kombinacija sastojaka koji daju snažan imunitet i potrebnu dnevnu energiju i snagu, proso se koristi u svakodnevnoj ishrani ljudi, u obliku bez ljuštine. U samo 100 grama žitarice nalazi se širok dijapazon korisnih materija, koje imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja ljudi. Naime, pored proterina u vrednosti od 10 grama, tu se nalaze i ugljeni hidrati i biljne masnoće, zatim kalcijum, gvožđe, fosfor, voda, mangan, kompleksi A, B i E vitamina, magnezijum, natrijum, kalijum, flor i jod. 

Dugačak niz koji je prethodno naveden dovoljno govori o blagotvornom dejstvu prosa na životne funkcije – sistem krvotoka, imunitet i mnogo toga drugog. Proso sadrži odličan nivo fosfora, koji je zadužen za razvijanje i obnavljanje ćelija, jačanje zuba i kostiju, zatim pravilan srčani i mišićni ritam, kao i stvaranje nukeinskih kiselina. Dodatno, sjajno je to što proso ne obiluje kiselinama, zbog čega se brzo i lako vari, bez problema sa probavom i nadimanjem. 

Izbalansirana energetska vrednost za kontinuiranu konzumaciju

Proso se efikasno vari, ima skup svih potrebnih korisnih materija za odličan nivo energije i preporučuje se u dijetetskim režimima ishrane. Zbog izbalansiranih sastojaka, daje efikasan osećaj sitosti, bez potrebe za nagomilanim unošenjem namirnica. Priprema se u vdiu pudinga, kremova i sosa, kao i preliv za pečena jela, posebno bez začina za režime dijeta. Kako 100 grama žitarice sadrži oko 380 kalorija, preporučuje se u raznovrsnim programima ishrane za fizičku aktivnost, topljenje masnih naslaga, smanjenje broja kilograma i slično. Zbog brzog zasićenja želudca često je zamena za hleb, peciva i testenine, a može se koristiti kao osnovni obrok ili dodatak. U pogledu svakodnevnog konzumiranja, preporučuje se da se proso koristi u različitim oblicima i varijantama, kao i da se kombinuje sa drugim namirnicama. Idealan je za doručak uz dodatak voća ili mleka. Pored toga, savršen je izbor za pečenje pogača, hleba ili kolača. Uz kratko kuvanje u ključaloj vodi može se pripremiti i kao supa, ili čak dodavati u grašak, sočivo, boraniju i druge namirnice za kuvane obroke. 

Proso je čudotvorna žitarica koja vekovima i milenijumima stvara blagotvorne efekte na zdrav organizam ljudi. Zahvaljujući izobilju kvalitetnih sastojaka, unosom minimalne količine ovog značajnog roda trave, unapređuje se svakodnevna ishrana, čini hranljivijom, zdravijom i izbalansiranom za rešavanje brojnih problema – viška kilograma, problema sa radom srca i mnogim drugim tegobama. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *