Četiri najčešće metode za varanje na ispitima

Poslednjih godina svedoci smo činjenice da sve više mladih na nepošten način, posredstvom varanja i prepisivanja, stiže do diplome. Neki studenti se ovim metodama služe samo za jedan ispit ili dva, kada im baš „gori pod nogama”, dok je drugima to jedini put kojim stižu do ocene u indeksu.

Ukoliko nisu u mogućnosti da iznajme bubice za ispit ili unajme dublera, satima će pisati puškice ili će na samom ispitu prepisivati od kolega, ali to je jedan začarani krug u kom kao da nema mesta za učenje i sticanje znanja. Postavlja se pitanje kako će se takvi studenti kasnije pokazati na poslu i da li će biti dovoljno stručni za obavljanje odgovornih radnih zadataka koji su pred njima.

Prepisivanje od kolege

Studenti izlaze na ispit bez unapred smišljenog plana, sa minimalnim ili gotovo nikakvim znanjem i nadaju se da će im se „posrećiti”, tj. da će kolega pored, ispred ili iza njih imati ista pitanja i dozvoliti im da da prepisuju s njegovog rada, a da pri tome profesor neće videti šta rade.

Ukoliko se „kockice sklope”, pa vas kolega pusti da prepisujete od njega, i to nije znak da ćete sigurno položiti. Ovde se oslanjate na tuđe znanje, a nikada ne možete sa sigurnošću znati koliko neko drugi zna. Ako se niste bolje pripremili, ovo je, ipak, jedini način da pokušate da položite ispit.

Puškice

Pisanje puškica aktuelno je i u osnovnoj i srednjoj školi, pa i na fakultetu. Dok neki ispisuju samo formule koje ne mogu da zapamte i komplikovane podele, drugi će ispisati ili iskucati cele lekcije.

Postavlja se pitanje da li su studenti mogli kvalitetnije da provedu vreme i usmere se na pravi rad umesto na mehaničko prepisivanje na papiriće koje će skrivati ispod garderobe, u džepovima, pernicama i slično. Rizik da student bude uhvaćen je veliki, a pored toga što će mu puškice biti oduzete, profesor mu može uzeti rad, tj. poništiti ispit i zabraniti izalazak na sledeći rok.

Unajmljivanje dublera

Unajmljivanje dublera, tj. nekog ko će umesto vas izaći na ispit uz falsifikovane dokumente ili tako što će prelepiti sliku u indeksu je krivično delo za koje može da se odgovara. Kazna, dakle, ovde nije samo poništavanje ispita i zabrana izlaska u sledećim rokovima. Bez obzira na sankcije i moguće ozbiljne posledice, ovakav slučaj varanja na ispitima uopšte nije redak.

Iznajmljivanje bubica

Istraživanja pokazuju da je ovo sve češća pojava varanja na ispitima i da je studentima problem samo kada prvi put iznajmljuju bubicu. Kada im jednom pođe za rukom da na ovaj način polože ispit, teško mogu da odole da i sledeći put ne pokušaju. Bubice nisu skupe, a i lako su dostupne, jer na svakom koraku možete naći oglase za iznajmljivanje. Potrebno je još samo da pronađete nekog ko će vam diktirati odgovore.

Opremljen knjigama i skriptama, on vam i iz svog doma može pomoći. Profesori pokušavaju da stanu na put ovoj pojavi, pa na fakultetima postoje ometači signala za telefone. Studenti su se, ipak, snašli, pa iznajmljuju opremu koja radi na različitoj frekvenciji od mobilnog i kojoj stoga ometači ništa ne mogu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *