Čelične ili aluminijumske felne – prednosti i mane

Kada kupujete nov automobil apsolutno sve karakteristike postanu presudne: da li je dizel ili benzinac, da li ima manuelni menjač ili automatik, da li ima troje ili petoro vrata, koje je boje, koje godine je proizveden, koliko je prešao i sl.

Kakva je karoserija, da li su kožna sedišta i kakva je unutrašnja oprema sledeća su pitanja. Međutim, kada uzmete sve u obzir, shvatite da je izgled felni presudan za estetski dojam vašeg vozila.

Ogroman procenat vozača svoja kola bolje održava nego svoje radno mesto, sobu ili čitavu kuću.

Strastveni vozači uživaju u tome da svoja kola nadograđuju i ulepšavaju kad god i kako god je to moguće. Od sipanja tečnosti za stakla, preko menjanja ulja, pa sve do kupovine nove jelkice, učini vozača bar malo zadovoljnijim.

Ali kada je u pitanju odabir felni, tada je svaki vozač u nedoumici šta je pametnija odluka – čelične ili aluminijumske felne?

Poslednjih decenija javlja se velika pomama za aluminijumskim felnama. One su znatno lepšeg izgleda, ali su i cenovno znatno jače.

Automobil bilo koje klase definitivno će primamljivije i bolje izgledati sa aluminijumskim felnama. Naravno, uvek je stvar ukusa, ali kada su felne i estetika u pitanju, aluminijumske felne zasigurno odnose pobedu.

Međutim, nije uvek ono što je skuplje neminovno i kvalitetnije.

Daleko od toga da se dovodi u pitanje valjanost aluminijumskih felni, čak naprotiv. Njihova čvrstoća i postojanost tesitrane su i opravdane na sve moguće načine. Zahvaljujući njihovoj izdržljivosti i lakoći, imaju bolje preformanse od čeličnih felni.

Kako se konstantno radi na dizajnu i tehničkim osobinama felni, razlike između aluminijumskih i čeličnih felni su neznatne. Naravno, postoje situacije kada je od ključnog značaja koje felne se nalaze na vašem vozilu.

Svi vozači su zakonom obavezani da 1. novembra montiraju zimske gume na svoja vozila. Sa nastupanjem zimskog perioda najbolje bi bilo da imate čelične felne.

Iako aluminijumske felne imaju veći stepen izdržljivosti, njihova mana je što, kada se pređe taj prag tolerancije, dolazi do momentalnog lomljenja.

Čelične felne apsorbuju oštećenje na drugačiji način, drugačije se ponašaju. One se postepeno deformišu, ne dolazi do pucanja ili lomljenja.

Aluminijumske felne zahtevaju nedeljno održavanje zimi, opreznije prelaženje ivičnjaka i izbegavanja rupa po putu ukoliko želite da ostanu čitave. Uz to, čelične felne su dosta jeftinije.

Čelične felne imaju veću težinu, stoga sa njima dolazi do sporijeg ubrzavanja, kao i do sporijeg kočenja u odnosu na slučaj sa aluminijumskim felnama. Sa napretkom u njihovoj izradi, ovi rezultati čeličnih felni naspram aluminijumskih skoro da su zanemarljivi.

Takođe, iako čelične felne imaju niži stepen tolerancije, kada se na njima vrši taj nivo sile, one se postepeno savijaju, tj. deformišu. Iako je tačno da su aluminijumske felne estetski primamljivije, čelične felne možete ulepšati sa dobrim ratkapnama.

Obe vrste felni imaju izuzetne performanse i prednosti u različitim situacijma. U odnosu na ono šta je vama bitnije i za šta imate mogućnosti, možete sa lakoćom odlučiti koje felne su pravi izbor za vaše vozilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *