Besplatne stvari koje možete da radite u Budimpešti

Kada je reč o putovanjima, postoje dva glavna i najčešća mita. Prvi je taj da su putovanja iz snova rezervisana samo za daleke, egzotične destinacije, a drugi je taj da, gde god da odete, ništa ne možete da radite potpuno besplatno. U stilu – i disanje se naplaćuje!

Najlepše nije uvek najskuplje

Krenimo od prvog mita. Najpre, putovanje iz snova je ono na koje pođete sa vama dragom osobom i društvo je zapravo jedino važno da biste to putovanje zauvek pamtili. Ako otputujete sa voljenom osobom, biće vam interesantan i odlazak do obližnjeg grada, a kamoli nešto dalje, lepše i raskošnije. Naravno, ovo se često podrazumeva, pa je tako putnicima važno da ipak imaju šta i da vide, a to nešto se uvek „lepi“ za daleke destinacije o kojima često možemo samo da maštamo. Možda ćemo vas razočarati, a možda i ohrabriti, ali ponekad se nešto mnogo lepše i zanimljivije nalazi baš tu, u komšiluku, a ne „iza sedam gora i sedam mora“. Uzmimo na primer Budimpeštu. Poseta prestonici Mađarske uzima se kao nešto najnormalnije, kao odlazak do Beograda (ako ste iz nekog drugog grada) – blizu je, lako je, možete otići kad god i onda vam to ne predstavlja izazov. Ako morate, otići ćete, ako ne, neka za neki drugi put. Da, Budimpešta je blizu. Da, Budimpešta je na nekoliko sati puta iz bilo kog grada u Srbiji.

Budimpešta je kao naša i onda imamo utisak da je poznajemo pa makar nikada i ne otišli tamo jer se, eto, uvek potrefi da je neko bio pa je preneo iskustva i pokazao fotografije. Kakva nepravda! Koliko samo grešite! Budimpešta je tako lep grad, grad sa dušom i definitivno grad sa istorijom, koji i te kako vredi upoznati iako nije u pitanju neka tamo egzotična destinacija sa vrednošću od nekoliko stotina (ili sve ukupno hiljada) evra!

Besplatno uživanje u prestonici Mađarske

I, to nas dovodi do drugog mita – ništa nije besplatno. U redu, da, morate platiti smeštaj, ali Budimpešta vam je na raspolaganju i u vidu dnevnih izleta! I da, morate platiti i put, ali opet, to što je mađarska prestonica  blizu, omogućava vam da pronađete brz i povoljan kombi prevoz do Budimpešte pa tako put nećete ni osetiti! A kada stignete tamo, toliko stvari možete raditi potpuno besplatno!

Pretpostavljate, u pitanju je obilazak grada, ali ako je poenta putovanja u upoznavanju novih mesta i kultura, to je upravo ono što vam je potrebno! A Budimpešta ima mnogo toga da ponudi!

Ono što bi trebalo najviše da vas interesuje jeste to da vam Budimpešta nudi pregršt besplatnih turisitičkih obilazaka, što pešaka, što biciklima, zahvaljujući kojim ćete iskusiti ovaj grad baš kao lokalni meštani. Tu su svakako obilasci velelepnih mostova po kojima je Budimpešta poznata a od kojih je najpoznnatiji Lančani most, šetnja duž „lepog plavog Dunava“, obilazak Vaci ulice, Kossuth trga na kojem se nalazi možda najlepša građevina u Budimpešti, zgrada Parlamenta izgrađena u neogotskom stilu, „avenije kulture“ u kojoj se nalazi čuvena Opera, Trga heroja koji je najpoznatiji trg u gradu, dvorca Vajdahunjada koji je replika rumunskih dvoraca, Budimske tvrđave sa koje se pruža neverovatan pogled na Peštu, mostove, Dunav…

I zapamtite još jedno – jednom kada budete posetili Budimpeštu, želećete da joj se ponovo vratite, što pre!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *