Kako da se spremite za work and travel u Americi

Ako ste redovan student i ako ste se odlučili da isprobate work and travel program koji mnoge agencije nude kao povljnu opciju za rad i putovanje u Ameriku, onda će vam sasvim sigurno biti od pomoći naš vodič kako da se pažljivo pripremite za boravak ovog tipa u SAD-u.

Kako se uključiti u work and travel program?

Za početak, važno je znati da se u work and travel mogu uključiti svi redovni studenti, preko neke od mnogobrojnih agencija u našoj zemlji koje nude ovaj vid programa.

Ipak, za tako nešto su vam potrebna i početna ulaganja. Tako ćete, osim agenciji, morati da platite i američku vizu i kartu do mesta u kom ćete raditi i biti smešteni, ali i da sa sobom ponesete određenu sumu novca koju vam mogu zatražiti na ulasku u ovu zemlju.

Za work and travel je, dakle, lako prijaviti se i lako je dobiti ga, ali morate biti spremni da uložite oko 2000 evra za ovu avanturu, koje ćete svojim radom u Americi sigurno nadoknaditi.

Šta treba da spakujete u kofer?

Ako ste dobili učešće u work and travel programu, za početak vam napominjemo da nikako ne pretrpavate kofer – garderoba je u Americi jeftina, kao i obuća, i od svakog work and travel polaznika najpre ćete čuti oduševljenje ovakvim okolnostima.

Ono što savetujemo da obavezno ponesete jesu lekovi koji su u SAD-u izuzetno skupi, kao i kozmetiku koja podjednako nije baš jeftina, počevši od šminke pa do onih najneophodnijih sitnica kao što su šampon i sapun.

Svakako, pametni telefon se podrazumeva, kako biste mogli bez većih troškova da budete u kontaktu sa porodicom i prijateljima.

Obnovite engleski i završite sa ispitima

Pre nego što krenete na work and travel avanturu, potrudite se da date što više ispita možete, jer će vam biti potrebno vremena da se vratite u svoj svakodnevni ritam onda kada doputujete nazad u svoju zemlju.

Istovremeno, ponovo se pozabavite svojim znanjem engleskog jezika. Iako za samo učešće u work and travel programu nije presudno da dobro znate engleski, možete naći lakši i bolje plaćen posao ako ga govorite dobro i imate dovoljno veliki rečnik.

Ne morate uzimati časove da biste ga usavršili, jer će nekoliko tutorijala koje ćete lako naći na internetu biti sasvim dovoljno da se malo podsetite, a sigurno je da ćete ga odlično znati nakon putovanja i povratka u Srbiju.

Dobro isplanirajte putovanje

Kako se studenti najčešće odlučuju da zarađeni novac utroše na putovanja po Americi u toku svog poslednjeg meseca work and travel boravka u ovoj zemlji, nije na odmet da se već pre odlaska dobro pripremite i stavite na spisak sve što biste voleli da vidite, kao i cene karti i hostela, odnosno drugih vidova boravka.

Ovo će vam sigurno olakšati i sam boravak preko work and travel – a jer ćete na taj način imati i uvid u to koliko treba da zaradite na samom poslu, kako biste planirali troškove putovanja i eventualno određenu sumu vratili u svoju zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *