Uradi sam – sitne popravke po kući

Angažovanje majstora u Srbiji često se pretvori u noćnu moru. Jako je teško naći dobrog i ažurnog majstora. Dobiti datum kada će doći da radi i kada će završiti posao može se uporediti sa dobijanjem datuma ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Zato alat u ruke i mnoge stvari možete i sami popraviti u kući. Pre nego što padnete u iskušenje da pozovete profesionalca, probajte, možete uštedeti živce i novac a usput će te naučiti nešto novo i korisno. Većina tih popravki se može uraditi sa malo i nimalo iskustva, za neke popravke gde niste sigurni, možda će biti potrebno da malo istražite, pogotovo ako se radi o potencijalno opasnim popravkama, recimo nešto što je povezano sa strujom.

Nadamo se da imate kućni alat, ako nemate, kupite, to je uvek dobra investicija. Navešćemo ovom prilikom par popravki koje možete sami uraditi u svojoj kuhinji uz malo truda i sa osnovnim alatom.

Slavina kaplje – šta uraditi?

Mešalica na slavini kaplje, teško se okreće, ide vam na živce i već mislite kako ćete morati kupiti novu, ali probajte da popravite sami, ako ne uspete uvek ostaje opcija da se kupi nova. Kako se popravljaju slavine za sudoperu?

Na početku zatvorite ventil na zidu i ispod umivaonika kako bi sprečili neplanirano tuširanje koje se može dogoditi ako to ne uradite pre nego što pokušate da skinete slavinu. Kada zatvorite ventile, otvorite slavinu da iscuri ostatak vode.

Prvo skidate mali poklopac na slavini na kojem je označena pozicija tople odnosno hladne vode, zadim odvijete mali šraf unutar slavine, malim šrafcigerom ili imbus ključem. Skinete ručicu, odvrnete rozetu ili ukrasni prsten ako ne uspete rukom, možete se poslužiti kleštima ali pre toga obmotajte prsten krpom kako ne bi oštetili slavinu, kada ste to uradili opet kleštima odvrnete glavni prsten, izvučete mešač i odmah će te primetiti naslage kamenca koji je verovatno i prouzrokovao problem. Potopite mešač u sirće ili neko sredstvo za skidanje kamenca i ostavite neko vreme, dobro ga isperite i posle toga ako pokretni deo možete pomerati u svim smerovima mešač se očistio od kamenca. Ako dobro ne naseda mešač u slavinu, možda je potrebno zameniti mešač novim i tada ponesite sa sobom stari jer mora biti isti obim rupa na mešaču i na slavini. Sve vratite istim redom i  dobili ste novu slavinu za malo novca i jedno novo iskustvo.

Popravite odvodnu cev u kuhinji

Najčešće curenje vode se javlja ispod sudopere zbog zapušenog sifona, pre nego što procuri obično se danima oseća neugodan miris iz sudopere, što je znak da sudopera uskoro neće moći da se koristi. Prvo što uradite je da stavite kantu ispod sudopere, odvrnete šraf na metalnom delu i odvojite crevo od njega. Postojeće crevo možete isprati a možete i kupiti novo, nije veliki izdatak, kod prodavca tražite elastično crevo za sifon, naglasite za šta vam treba jer se razlikuje u prihvatu od creva koji ide ispod lavaboa u kupatilu.

Jedan kraj elastičnog creva gurnite u odvod, ako vam ide teško, verovatno zbog gumice na otvoru odvodne cevi, namažite sapunicom kraj creva što će poslužiti kao lubrikant i pomoći će vam da postavite cev u odvod. Kada ste to uradili sada metalni deo sifona postavite na otvor sudopere i stegnite šraf. Jako je važno da crevo stoji  u obliku latiničnog slova „U“ jer to omogućava da stalno stoji voda u crevu čime sprečava vraćanje neugodnih mirisa iz kanalizacije. Pustite vodu i proverite da li negde curi, ako se desi da curi možda samo treba da se dotegne šraf na metalnom delu sifona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *