3 saveta za udobniju vožnju u autobuskom prevozu

Iako postoji više vrsta prevoza, kod nas je i dalje autobuski prevoz nekako najdominantniji način stizanja od tačke A do tačke B, bilo da se radi o kratkim, gradskim, međugradskim ili međunarodnim destinacijama. Postoji više razloga takvoj činjenici, a najpre je tu važna onda koja se tiče finansija, jer su autobuske karte uglavnom najjeftinije u odnosu na udobnosti i vreme koje se za putovanje utroši.

Bilo kako bilo, ako idete negde autobusom, a radi se od dužoj relaciji koja zahteva višesatno putovanje, onda imamo za vas određene savete koji će vam pomoći da vam putovanje prođe brže, lakše, te ono najvažnije, udobno. Smestite se, krećemo!

Spavanje u autobuskom prevozu

Sigurno je da putovanje tokom ovakve vrste putovanja nije nešto najudobnije na svetu. Uvek je problem sa tim što još neko sedi pored vas, malo je mesta, glava pada levo-desno… ali, to je stvar koja se lako ešava. Autobuski prevoz može da bude mnogo udobniji od onoga na šta se naviklo, a potrebno je da ponesete sa sobom dve stvari. Prva jeste jastuče za vožnju. Jastuče za vožnju se stavlja oko vrata, fiksira sam vrat, čime sprečava naglo pomeranje glave tokom spavanja u vožnji. Pored toga, glavi je udobno, te tako nema napora ni za kičmu, što znači da ćete moći mirno da spavate i prilično udobno, koliko je to moguće u sedećem položaju, naravno. Druga stvar jeste ćebe. Koja god da je temperatura napolju, godišnje doba, u autobusu ume da bude hladnjikavo, pa uvek uz jastuk spakujte i neko manje ćebe koje ne zauzima mnogo mesta.

Obucite se komforno

To šta obučete za vreme vožnje igra značajnu ulogu. Ukoliko ste u nekom teksasu, čvrstom materijalu, nečemu o čemu vodite računa da se ne izgužva, sigurno je da će vam vožnja presesti. Autobuski prevoz zahteva komfornu garderobu, jer tako lako možete da se namestite, smestite u svoje sedište, a da vam ništa ne smeta. Trenerke, prirodni materijali, šire stvari, najbolji su izbor za vožnju, kao i za sva druga duža putovanja, jer vam ni u jednom trenutku neće izazivati bilo koju vrstu neudobnosti. 

Koristite rančeve za putovanja

Uz sve to, komforna garderoba ne stvara nikakav teret, što je posebno važno, budući da kada stignete do svog cilja potrebno je sigurno da odete do nekog drugog mesta, svog doma, hotela i slično. A kada smo kod komfora na putu od autobusa do smeštaja i slično, preporuka je da sa sobom nosite i rančeve za putovanja jer će oni biti manje opterećenje u odnosu na druge torbe. Osim toga, rančeve je lakše smestiti u autobusu. 

Koristite pauze

Duga putovanja su naporna po mnogo čemu, ali najviše zbog toga što se telo prilično ukoči u sedećem položaju tokom višesatne vožnje. Na primer, na relaciji Beograd Beč autobus putuje oko 9 sati. To je zaista puno vremena da ga provedete u sedećem položaju. Zato iskoristite povoljnost autobuskog prevoza koji uvek ima isplanirane pauze nakon nekog vremena vožnje. Tada izađite, protegnite se, malo prošetajte, iskoristite ovo vreme za osveženje u tolaetu, jelo, odnosno sve ono što će vas dodatno fizički rasteretiti i odmoriti. Koliko god da traje, pauza je vrlo dobra, jer vam pruža odmor koji je u vožnji potreban.

I naravno, kao gratis savet, nikada ne zaboravite da sa sobom ponesete prenosivi punjač za mobilni telefon, jer baterija ume brzo da se istroši, a punjač je tu najveći spas, posebno kada su duže vožnje u pitanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *