Biranje podne lampe za dnevnu sobu

Osvetljenje dnevne sobe dobija na važnosti sa estetskog ali i funkcionalnog aspekta. Tako da su ponudi različite načini osvetljenja u skladu sa željama i potrebama. Pored izbora različitih modela lustera, za dodatno osvetljenje ili samo kao dopunu stilu enterijera koriste se i led trake, zidne i podne lampe za dnevnu sobuPoslednje zavređuju posebnu pažnju, prvenstveno zbog svoje funkcionalnosti, omogućavanju prilagođavanja osvetljenja a zatim i zbog značajnih estetskih doprinosa enterijeru doma.

Zato bi pre izbora same podne lampe trebalo bi imati jasnu sliku šta se želi postići njome. Da li se očekuje da ostvetljava celu prostoriju ili će se koristiti za usmeravanje svetlosti u određen prostor? Na kom mestu u prostoriji će stajati? Da li će se ukplapati u posotjeći stil prostorije ili ima za cilj da se ističe u odnosu na ostatak prostora? Ovo su neka od pitanja o čijim odgovorima bi trebalo imati jasniju sliku pri započinjanju pretrage za savršenom podnom lampom.

 

Kako izabrati savršenu podnu lampu?

U veoma raznovrsnoj ponudi modela podnih lampi pažlju bi trebalo usmeriti na model u skladu sa potrebama koje treba da ispuni lampa. Odnosno, u slučaju da bi koristila kao dodatno ili osnovno  osvetljenje pri čitanju trebalo bi pažnju usmeriti ka modelima koji usmeravaju svetlost u jednom pravu i koji pružju korisnicima mogućnost podešavanja. U slučaju da bi se lampa koristila za osvetljavanje prostora i kreiranju intimnije atmosfere, pažnju bi trebalo usmeriti na modele sa otvorenim abažurima usmerinim prema podu ili plafonu jer omogućavaju rasipanje svetlosti po prostoru. U zavisnosti od izabranog modela zavisiće i njeni mogući položaji u prostoriji, zbog čega je važno imati predstavu gde bi ona stajala. Na primer, lampe koje usmeravaju svetlo bi trebalo da stoje na mestima koja je potrebno osvetliti: kod radnog stola, iza sofe, iza fotelje i sl. Lampe koje su nameljenje osvetljavanju prostora je idelano da stoje u uglovima jer tako se postiže i efekat odbijanja svetlosti od zidove što doprinosi raspinju iste po prostoru. Svakako, najveća prednost ovog tipa osvetljenja bez obzira na model je taj što se veoma lako i jednostavno premeštaju prema novonastalim potrebama ili samo razmeštanju nameštaja. 

Raznolikost modela

Raznolikost modela omogućava izbor i onih sa različitim dvostrukim izvorima svetlosti koji imaju odvojene prekidače za uključivanje. U slučaju da prostor i želje dozvoljavaju to, može se i kombinovati više podnih lampi u jednoj prostoriji. Pomenute odluke tek neznatno sužavaju moguće izbore ali se odluka prepušta ukusu i stilu prostora. Lampe mogu biti uspravne, sa tronožnom osnovom, lučne, četvrtaste… Materijal od kojeg su napravljene doprinosi uklapanju u željeni stil tako da se možete odlučiti za one koje su napravljene od metala boje bakra ili neke druge boje, od različitih vrsta i boja drveta, od različitih nijansi stakla ili one sa skrivnom konstrukcijom ali obložene bambusom, tkaninom ili nekim drugim materijalom. Poželjno je da konstrukcija modela omogućava podešavanje položaja svetla ali i visine lampe, ali nije nužno. 

Bez obzira koja se podna lampa unese u dom, ona će svakako estetski doprineti prostoru ali omogućiti prilagođavanju atmosfere trenutnim potrebama i željama. Bogastvo izbora pruža mogućnost pornalaženja lampe koja će najbolje oslikavati traženi stil.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *