Zašto je vrtić važan faktor detinjstva?

Dete se najbolje oseća u toplini svoga doma sa roditeljima, bakama i dekama. Konstantnu pažnju koju dobija svakako da godi. Dete uživa u tome i ne želi da mu bilo ko to oduzima. Ne želi da se odvaja od poznatih lica, jer se jedino tako oseća sigurnim. Posete rođacima i prijateljima koji imaju malu decu pomažu detetovoj socijalizaciji.

Međutim, kada je dete prinuđeno da se odvoji da roditelja, nastaju problemi. Još veći su problemi kada dete, ne pohađajući vrtić, nenaučeno da se dvoji od roditelja, krene u školu. To dete može imati probleme sa koncentracijom i pažnjom, socijalizacijom, i uopšte prihvatanjem činjenice da je škola obaveza, i da mora svakog radnog dana biti u školi. Koliko je samo teško biti u učionici, pune nepoznatih ljudi, zatim koliko je teško osloboditi se straha i prići nekom detetu.

U Srbiji  je veoma teško pronaći mesto za dete u vrtiću, naročito ako tražite državni ili privatni vrtić u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i drugim većim gradovima. Zato je obavezno da krenete u potragu za vrtićem što pre.

Da biste izbegli probleme takve vrste, najbolje je upisati dete u vrtić. Rešićete problem oko odvajanja mnogo pre i vrlo brzo dete će samo želeti da bude u vrtiću – a kako i ne bi kada ga tamo čekaju drugari i igračke. Prostorije su specijalizovane za decu, šarene i ukrašene njihovim omiljenim likovima iz crtanih filmova. Ne smemo,a da ne spomenemo vaspitače, jer oni su ti koji organizuju sam proces.

Svaki vrtić ima svoj pravilnik i raspored aktivosti, ali od dobre volje vaspitača i njihove želje za rad sa decom zavisi kakva će biti atmosfera u samom vrtiću. Kada se budete raspitivali o nekom određenom vrtiću proverite radnike i raspitajte se kod roditelja koji sa datim vaspitačima imaju iskustva. Morate razmišljati i o tome koji ćete vrtić izabrati za svoje dete. Najpre birate između državnog i privatnog vrtića.

A, mi ćemo vam predstaviti program privatnih vrtića. Od vrtića do vrtića njihovi programi u suštini zasnivaju se na istim afinitetima, malo je varijacija u pitanju, kada se misli na sam edukativni i vaspitni program.

Program privatnog vrtića

Kulminacija programa kao priprema za polazak u školu: privatni vrtići objedinjuju sve najosnovnije školske i životne lekcije i veštine na vaspitnom putovanju deteta zahvaljujući programu koji je osmišljen tako da ih najbolje pripremi za uspeh tokom svog daljeg školskog života.

Ovaj program pruža deci šansu da usvoje veštine, kao što su:

  1. Fokusiranje pažnje na zadati problem (aktivno slušanje i gledanje – zaintrigirati, te podstaći dete na aktivnost);
  2. Učenje slova – svako slovo pojedinačno;
  3. Nezavisno čitanje;
  4. Pisanje kao drugačiji vid komuniciranja i kao nova mogućnost za razmenu ideja;
  5. Brojanje kako na srpskom jeziku tako i na engleskom jeziku/osnovne metode sabiranja i oduzimanja;
  6. Upotreba naučne i kreativne metode za proučavanje sveta (pesma, gluma, kviz, lutkarsko pozorište, asocijacije, crtani film, animacija, crtež).

Dakle, ovo su prvi koraci koje deca zajedno sa vaspitačima savladavaju, a njihovo dalje usvajanje na nešto višem nivou nastavlja se u osnovnim školama. Zahvaljući novom metodičkom vaspitanju i obrazovanju, deca aktivno učestvuju u sticanju znanja. Nisu vaspitači ti koji prenose znanje, niti su deca sunđeri, koji znanje upijaju. Već zajedno sa vaspitačima kroz vešto osmišljenu igru, deca dolaze do rešenja nekog problema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *