Gde i kako pronaći dobrog električara?

 

U današnje vreme je jako teško pronaći dobrog majstora. Kada su  bela tehnika i kućni aparati u pitanju, pribojavamo se šta će posle te popravke biti. Uvek se nameće pitanje da li će to stvarno biti ispravno, koliko će kućni aparat posle popravke trajati i koliko će nas sama popravka koštati. Danas preko oglasa i raznih sajtova možemo pronaći električare, a da li su oni stvarno iskusni i da li dobro znaju svoj posao?

Njihov posao je zaista nije lak, a nekada je vrlo rizičan iz razloga što se radi sa strujom. Ne smete sebi dozvoliti takav rizik, a ni nekome ko nije stručan. Zato pažljivo birajte električara.

Birajte električare sa značajnim iskustvom

Kvarovi sa elektroinstalacijama mogu da budu veliki i da izazovu probleme velikih razmera.  Tada je veoma bitno da pozovete dobrog električara u pomoć. Električara je najbolje birati po preporuci.

Najbolje bi bilo da vam neko od vaših prijatelja ili poznanika preporuči provereno dobrog električara. U ovom poslu je dugogodišnje  iskustvo veoma važno, jer tada možete biti sigurni da se taj električar susreo sa mnogim problemima i da vaš kvar neće biti problem. Ukoliko ne možete da nađete električara preko preporuke, njegovo iskustvo veoma lako možete da proverite i putem telefonskog poziva.

Kada počnete da mu pričate o svom kvaru, iz njegovog odgovora moći ćete da zaključite ima li iskustva u svom poslu. Ako električar počne da vam objašnjava kakav je vaš uređaj i kakav je problem u pitanju, možete biti sigurni da se razume i da zna da radi svoj posao. To je dosta zahtevno zanimanje i moze da bude vrlo opasno, ali se može se naći veliki broj majstora koji su završili školu za električare i dobro rade svoj posao.

Koje električare treba izbegavati?

Svaki električar pre početka svog rada treba da prođe kroz neku vrstu provere i treba da ima licencu. Tako da za početak, izbegavajte električare bez licence. Kao što smo već napomenuli, pored licence je iskustvo električara veoma važno. Kada su u pitanju, po sopstvenom mišljenju manji kvarovi, često znamo da u pomoć pozovemo nekog od naših prijatelja koji se malo razume u popravku električnih uređaja. Koliko god da su vam ti prijatelji dobri, takve popravke treba izbegavati.

Električari amateri, neretko znaju da naprave još veći kvar nego što je bio. Obično posle takvog pokušaja popravljanja zovemo i profesionalnog električara. Električar će tada imati mnogo više posla i naplatiće vam više, nego da ste ga zvali na samom početku.

Da li visoka cena popravke određuje dobrog električara?

Uglavnom se ljudi vode onom starom „koliko para, toliko muzike“, ali nije uvek tako . Visoka cena ne određuje profesionalnost i veštinu dobrog električara. Svako ceni svoj radi  i gleda da ga naplati što je bolje moguće, ali ipak se zna neki prosek cena. Naravno, vrlo često se susrećemo i sa cenama koje su značajno iznad proseka.

Takvi električari će u većini slučajeva pokušati još i dodatno da vas nasamare. Obično će vam reći da je neophodno da se kupi i neki dodatni deo, a da vam on zapravo i nije bio potreban. Zato pažljivo birajte električara, i dobro se raspitajte o njegovom  radnom iskustvu kao i o cenama popravke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *