Zašto je knjiga “Melanholija” posebna?

Pored toga što je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za tekuću godinu, Jun Fose je poznat i po romanu koji je još 2008. postavljen u Parizu kao opera.

Knjiga “Melanholija” je najznačajnije delo ovog književnika iz Norveške. 

Ko je Jun Fose?

Rođen je 29. septembra 1959. godine na zapadu zemlje, a specifičan je ne samo po zavidnoj književnoj karijeri, nego i po životnoj priči koja je u najmanju ruku neobična.

S obzirom na to da je u detinjstvu imao vrlo traumatična iskustva, ovaj nobelovac je sve to pretočio u književnost, tako da su njegova književna dela, slobodno se može reći, specifična. 

Sem toga, Jun Fose je poznat i po umetničkom žanru koji se karakteriše kao “spora proza”, uzevši u obzir da je takav stil izražavanja u potpunoj suprotnosti sa intenzitetom koji je karakterističan za dramu. 

Svakako najpoznatije delo ovog nobelovca je knjiga “Melanholija”, mada je izuzev tog poznatog romana do sada pisao i drame i poeziju. 

Knjiga “Melanholija” 

Iako su u pitanju dva toma, odnosno knjiga “Melanholija” jedan i dva, ovi romani su zapravo objedinjeni u jedno delo. Prvi deo romana izašao je 1995. godine, a drugi deo objavljen je samo godinu dana kasnije. 

Osnovna radnja ovog romana usmerena je na Laša Herteviga, norveškog slikara koji je živeo od 16. februara 1830. godine do 6. januara 1902. godine. 

Na Akademiji umetnosti u Dizeldorfu je studirao slikarstvo, a njegov život obeležio je i nervni slom koji je preživeo 1854. godine. Život mu nije bio ni malo sladak, uzevši u obzir da je poslednje tri decenije života proveo u velikim problemima finansijske prirode, tako da je život okončao u domu za siromašne. Što se tiče njegovog proboja u umetnost, on je nažalost došao tek 12 godina nakon njegove smrti, odnosno posthumno. 

Srž radnje knjige “Melanholija” usmerena je upravo na period kada je Laš Hertevig studirao slikarstvo na Univerzitetu u Dizeldorfu i kada je doživeo nervni slom, što je u velikoj meri i obeležilo njegov život. 

Prvi tom ove knjige obrađuje taj nemili događaj u slikarevom životu, dok je knjiga “Melanholija” 2 vezana za 6. januar 1902. godine kada je ovaj norveški slikar preminuo. 

Prvobitno zamišljen kao roman iz dva toma, danas je knjiga “Melanholija” zapravo jedno delo, a i sam umetnik Jun Fose izuzetno insistira na tome, uzevši u obzir da smatra da se ova knjiga ne može izdavati u dva toma. 

Po čemu je knjiga “Melanholija” posebna?

Veći deo radnje ovog romana usmeren je na onaj dan kada je norveški slikar doživeo nervni slom, tako da autor uspeva da čitaocu prikaže mentalno stanje osobe koja je izuzetno uznemirena psihički, a razlog za to primarno jeste što je prisiljen da napusti stan koji iznajmljuje. Međutim, njegov problem je mnogo veći, uzevši u obzir da je zaljubljen u Helenu, 15 godina staru ćerku gazdarice stana koji iznajmljuje. 

I baš zato je celokupna priča protkana izuzetno tužnom i melanholičnom atmosferom, što sve u velikoj meri pruža mogućnost čitaocu da uroni u svet nervno labilne i rastrojene osobe, koja će vrlo brzo doživeti i nervni slom. 

Zanimljivo je pomenuti i to da je Laš Hertevig zapravo u svemu video Helenu, jer je bio zaslepljen ljubavlju prema njoj, pa čitaoc ima osećaj da mu je upravo ta ljubav uništila um i da je zbog toga i doživeo nervni slom. 

Maestralno norveški nobelovac uspeva da prikaže osobu koja je toliko zaljubljena u drugu da jednostavno ne vidi ništa i nikoga drugoga. Slikar u Heleni i ljubavi koju za nju oseća vidi  svojevrsnu iskru božanskog, a Jun Fose uspeva da maestralno vodi čitaoca kroz njegov unutrašnji svet. 

Uzevši u obzir da je glavni lik u knjizi “Melanholija” opsesivno zaljubljen u Helenu, te da mora da napusti stan koji iznajmljuje, a samim tim i devojku koju voli, on silom prilika biva izbačen na ulicu, ali to ga ne sprečava da ipak pokuša opet da dođe do svoje voljene. Međutim, taj njegov pokušaj nije bio uspešan, pa on biva zatvoren u duševnu bolnicu. Tamo je Hertevig pregledan, a doktor je ustanovio da zato što previše masturbira ima mentalnih problema. 

Drugi tom, odnosno nastavak koji uključuje knjiga “Melanholija” vezan je za period smrti čuvenog norveškog slikara Laša Herteviga, odnosno za vreme njegove smrti. Taj period života slikara ispričala je Ulina, koja je zapravo izmišljen lik njegove sestre. 

Zanimljivosti o knjizi “Melanholija”

Knjiga “Melanholija” 1 poslužila je kao osnov za postavljanje istoimene opere u Parizu 2008. godine. 

Ovo delo je svojevrstan psihološki roman, koji pruža mogućnost čitaocu da uđe u svest slikara pred nervnim slomom. 

Jun Fose, čije je delo knjiga “Melanholija” je od kralja Norveške dobio u Oslu posebnu rezidenciju. 

Iako je knjiga “Melanholija” primarno objavljena u dva toma, pisac vrlo insistira na tome da je to jedno književno delo, te da su ta dva dela zapravo neodvojiva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *