Vodič za kupovinu bušilice, ovo je sve što treba da znate pre odlaska u radnju

Bušilice su jedan od najzastupljenijih alata koji se mogu naći u gotovo svakom domaćinstvu. Zbog široke primene i izuzetno lake upotrebe ovim alatom se podjednako služe i profesionalci i hobisti. 

Hobisti bušilice najčešće koriste kada treba da zakače neki komad nameštaja, sliku ili držač za televizor za zid ili urade neki sličan „sitniji“ posao po kući za koji im se ne isplati da pozovu majstora, već im je jeftinije da ulože u alat koji će im godinama trajati. Možda najpoznatije na našem tržištu, i među majstorima i među hobistima, su Bosch bušilice koje se mogu naći i u hobi i u profesionalnoj varijanti, a osim njih poznate su i Villager, DeValt, Einhell, Hilti i druge. Ono oko čega hobisti uglavnom ne mogu da se odluče je koju vrstu ovog alata će kupiti. U daljem tekstu ćemo se potruditi da iznesemo malo više detalja o ovom zaista korisnom alatu i nadamo se da ćemo na taj način olakšati izbor svima kojima se dvoume. 

Vrste bušilica prema izvoru napajanja

Pre svega treba napraviti razliku prema izvoru napajanja. Dakle, glavna podela je na aku i električne bušilice. Aku, skraćeno od akumulatorske su najrasprostranjenije i među hobistima i među profesionalcima. Njihova glavna prednost je široka primena u svim poslovima i nezavisnost od izvora električne energije. Osim za bušenje rupa u zidovima, drvetu i ostalim materijalima one se koriste i za šrafljenje. Postoje i one koje imaju opciju kretanja u suprotnom smeru i zbog toga se koriste i za odvijanje šrafova. Izuzetno su popularne zbog široke primene, međutim, mana im je što im je radni vek ograničen na trajanje baterije. Zbog toga mnogi majstori sa sobom uvek nose punjač i rezervnu bateriju kako bi nesmetano mogli da završe posao. 

Električne bušilice zavise od direktnog izvora električne energije, dakle neophodno je da imate utičnicu u blizini. One ne mogu služiti kao šrafilice, već jedino služe za bušenje rupa, eventualno obijanje pločica i zidova. Imaju široku primenu u građevini, dok su manje zastupljene kod hobista. Upravo zbog toga što služe za bušenje armiranog betona i sličnih tvrdih materijala. 

Jačina bušilice je bitna

Kada razmislite o tome za koje poslove će Vam bušilica najviše trebati, da li za sastavljanje nameštaja i kačenje slika i polica na zid ili za neke ozbiljnije, grube radove po kući, morate da donesete i odluku o jačini alata. Jačina aku bušilica je 12 V ili 18V. One od 12V su više za gipsarske radove jer su laganije i ne oštećuju previše porozne materijale, dok se jače, od 18V više koriste za drvo i druge, čvršće materijale. 

Kada su električne bušilice u pitanju, treba da razmišljate o tome da li ćete kupiti onu koja ima jednu ili više brzina, da li Vam je potrebno da ima udarni pogon ili promenljiv režim obrtanja. 

Razmišljajte i o rezervnim burgijama

Obično, prilikom kupovine bušilice, hobisti smatraju da su im dovoljne burgije koje dolaze u setu sa alatom. Ono što se savetuje jeste da se odmah kupi i rezervno pakovanje burgija u slučaju da dođe do oštećenja prilikom rada ili da se neka izgubi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *