Malčirajte baštu kako bi se razlikovala od drugih

Jednoličnost  u bašti i nije baš neka odlika, sve što liči jedno na drugo, brzo dosadi, zasiti, nema svežine, zato je dobro da se razbija ta monotonija, da se unose sveži tonovi. Leti je bašta sama po sebi sveža i šarena, medjutim, s prvim danima septembra, lagano gubi tu svežinu, sve više je pod teretom lišća koje je polako prekriva i pretvara u zlatno-žuti tepih.

Kako bi je osvežili, uneli joj boje, pokušajte da je uredite i dekorišete tako što ćete u nju uneti nijanse dekorativnog malča. 

S obzir na  efekte koje daje malč cena je zaista minimalna

Malčiranje je jedna od najčešćih agro-tehničkih metoda, primenjuje se još od sredine prošlog veka u svrhe modifikovanja poljoprivrednog zemljišta, mada, danas sve više ima dekorativnu funkciju, zato što je u modernom baštovanstvu, malčiranje način da se u baštu unesu nove boje, onda kada ih priroda sama odnese. Sada već shvatate da malč postoji u različitim bojama,  treba da znate da su  prirodne, iz tog razloga biorazgradive i nisu štetne za biljke, s tim u vezu se dovodi činjenica da je za malč cena drugačija u zavisnosti od boje.

Benefiti malčiranja su višestruki, dekorativna funkcija se sama nameće u prvi plan, zato što je najuočljivije ono što je primamljivo za oko i zbog čega će se bašta sigurno razlikovati od svih bašti u komšiluku, a to je definisanje jednakih površina u istoj boji, uglavnom crvenoj, koja je najčešća boja, mada, može se naći i u crnoj, sivoj, plavoj, zelenoj ali i prirodno neupadljivoj boji, bez obzira  u kojoj se boji prodaje malč cena je povoljnija što je pakovanje veće, a najprodavanija su pakovanja od 20l i 50l. Važno je da malč štiti baštu od korova, čuva vlagu, ali i štiti koren od smrzavanja. Malč je najbolji kada je organski, kao takav je i biorazgradiv i vrlo koristan zato što iz njega posle razgradnje biljke uzimaju supstance koje su im neophodne za rast, što znači da on razlaganjem hrani biljke. 

Malč u bašti – najprimetnija promena u dekoru

Definisanje jednakih površina u bašti doprinosi sveprisutnom utisku uredjenosti i prefinjenosti, što će baštu sa jasno definisanim delovima svakako učiniti drugačijom, pa će se s razlogom razlikovati od ostalih u komšiluku. Malč u različitim prirodnim bojama omogućava da svaka definisana celina bude u drugoj boji, na taj način se u baštu unosi vedrina, a onda je i sam boravak prijatniji.  Malč se često kombinuje sa drugim dodacima, najčešći je  perlit. Bela boja perlita doprinosi efektu svetlucavih perlica kroz prirodnu teksturu malča, tako se stvara čarobni svetlucavi efekat.

Perlit jeste od prirodnih vulkanskih stena, ali on u svom sastavu nema hranljive materije, iz tog razloga je manje značajan kao hranljiva komponenta, ali ima značaj u drenaži zemljišta koje je svakako bitno za neometanu vegetaciju bilja u bašti. Ukoliko se perlit pomeša sa supstratima, zemljište dobija rastresitu strukturu, važnu za prozračnost, ali i drenažu koja je važna za neometan razvoj korena koji treba da pogura biljku do toga da ona postane pravi ukras u baštenskom dekoru dvorišta i da jednu baštu učini prepoznatljivom i drugačijom. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *