Veličanstveni pastir Kavkaza – Vodič za čuvare

Poreklom sa planine Kavkaz, ova veličanstvena rasa je osvojila srca ljubitelja pasa širom sveta. Kavkaski ovčari su poznati po svojoj nepokolebivoj odanosti, snazi i impozantnoj veličini. U ovom vodiču ćemo ući u detalje bogate istorije, karakteristike same rase, temperamenta i brige o ovim psima koji su zaslužili svoje mesto kao moćni čuvari.

Poreklo i istorija

Poreklo kavkaskih ovčara se može pratiti vekovima unazad. Prvobitna svrha nastanka ove rase je bila da čuva stoku na raznim, izazovnim vrstama terena. Uzgajani su od strane pastira kako bi ih, pored stoke, branili od vukova i medveda. Kroz godine, potreba za zaštitom se znatno smanjila i ovi psi su sada vrlo voljeni kućni ljubimci.

Kavkaski ovčar – narav i fizički atributi

Poznati po svom mirnom i staloženom ponašanju, zaštitnički instinkti su im bez premca. Vrlo su oprezni prema strancima i potrebno je vreme da bi se ovaj pas navikao na vas. Neverovatno su lojalni i stvaraju jake veze sa svojim vlasnicima. Bezbednost svoje porodice shvataju vrlo ozbiljno i to im ne predstavlja oroblem da pokažu svima koji se postave kao pretnja. Ključna stavka u dresiranju kučeta kavkaskog ovčara je rana socijalizacija. Ona osigurava odličan balans temperamenta. Njihova priroda ih može učiniti povučenim i ograđenim ako nisu izloženi raličitim okruženjima tokom svojih adolescentnih meseci.

Upečatljiva karakteristika kavkaskog ovčara je njegova veličina i mišićava građa. Njihova dlaka je vrlo gusta i ima podlaku koja ih štiti od jake hladnoće njihov domovine. Kavkaski ovčari dolaze u više varijacija boja krzna, sivi, smeđi, tigrasti i beli.

Instinkti

Prirodan instinkt kavkaskog ovčara ga čini izuzetnim za porodice kojima je potreban odan pas čuvar. Bilo da su to seoska imanja, stan u predgrađu ili čak stan u centru grada, uz odgovarajuću dresuru, ovaj pas će obaviti sjajan posao čuvanja doma. Njihov lavež je dubok i vrlo često dovoljan da odvrati nepoželjne posetioce. Uz dobru ranu socijalizaciju, ovi čupavi čuvari mogu biti odličan prijatelj vašoj deci. Kao i sa svim životinjama, morate strogo da vodite računa kada puštate decu da se igraju sa kućnim ljubimcima.

Dresura

Najbolja varijanta je da psa odvedete na profesionalnu dresuru. U slučaju da želite lično da dresirate psa evo nekoliko smernica. 

Psu je potrebna strpljiva, čvrsta ruka. Ovi psi su vrlo inteligentni i nezavisni. Zahtevaju metode dresure koje se zasnivaju na pozitivnom podsticanju. Rana socijalizacija je vitalna za svakakvu dalju dresuru. Kako bi dobro socijalizovali svog psa, potrebno je da bude izložen različitim situacijama u periodu dok je još kuče. Psa možete odvesti u park za pse gde će postići socijalizaciju sa drugim psima i kučićima. Budite na oprezu, nisu svi psi koji dodju u park socijalizovani i može se desiti da imaju agresivnu reakciju. Neka vam kuče uvek bude u blizini kako bi osigurali što bržu reakciju na nepoželjne situacije. Ovakvom ranom dresurom podstičete zdravo odrastanje za vašeg ljubimca.

Nega

Njihova gusta, dupla dlaka zahteva redovno češljanje tokom nedelje. Tokom sezone linjanja češljanje bi trebalo da bude što zastupljenije. Kada birate češalj za svog psa, postarajte se da bude napravljen od metala i da je dovoljno velik da može da prodre do same kože psa. Kada koristimo ovakav češalj, smanjujemo šanse da dođe do mršenja dlake koja je bliža koži.

Kakav šampon bi trebali da koristitie? Kada su u pitanju šamponi, potrebno je da koristite šampon koji je namenjen za pse. Ovi šamponi imaju specijalnu formulaciju koja je namenjena z apseću dlaku i ne sadrži mirise i parfeme. Psi imaju mnogo jače čulo mirisa i nije dobro da ih kupate šamponima namenjenim za ljude.

Vežba

Uprkos veličini kavkaskog ovčara, oni ne zahtevaju preterano vežbanje. Igranje, mentalna stimulacija i redovne šetnje su neophodni da bi bili fizički i mentalno zadovoljni.

Zdravlje

Svaka rasa je sklona određenim zdravstvenim problemima. Kavkazci nisu izuzetak, displazija kukova i laktova kao i gojaznost su problemi kojima je ova rasa sklona. Kako bi izbegli ove probleme, potrebno je da redovno posećujete veterinara, da obezbeđujete najbolju moguću hranu i da uložite trud u vežbanje sa vašim psom. Najveću ulogu igra odgovoran uzgoj. Kada birate koje kuče će biti vaš životni saputnik, potrebno je da to bude odgovorna odgajivačnica sa dozvolom i papirima. Potrebno je da pitate i da vidite te papire. Ako je odgajivačnica odgovorna, neće vam praviti problem oko toga.

Kavkaski ovčar je rasa koja obuhvata i lepotu i snagu. Poseduje kvalitete kućnog ljubimca, čuvara i zaštitnika. Njena bogata istorija kao zaštinika Kavkaza je ostavila veliki trag na njen temperament i karakter. . Iako njihovo impozantno prisustvo može biti zastrašujuće za neke, oni koji su iskusili lojalnost i naklonost kavkaskog ovčara razumeju dubinu veze koja se može iskovati sa ovom veličanstvenom i otpornom rasom. Bez obzira da li čuva dom ili nudi društvo, nastavlja da pleni ljubitelje pasa svojom jedinstvenom mešavinom snage i srca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *