Moderna tehnologija iznedrila moderna zanimanja

Kada neko bira svoje zanimanje, postavlja se pitanje je li to posao koji voliš i kojim bi da se baviš ceo život. Iako su se vremena promenila i ništa više nije sigurno, pa ni doživotni posao, ipak ima nekih profesija koje su zanimljive i kojim bi neko mogao da se bavi ceo život. Recimo, novo zanimanje u eri digitalizacije svakako je testiranje aplikacija i video igrica u IT kompanijama.

Tako eto prilike da oni kojima su video igre najomiljenije spoje lepo i korisno i dobro se zabave. Međutim, koliko je tehnologija napredovala svedoči i podatak da se danas sve više priča o sajber kriminalu, zloupotrebi podataka i potencijalnim hakerskim napadima. Neki dosadašnji upadi hakera potresli su ceo svet, ali koliko tehnologija donosi benefita, toliko se i povećava strah od mnogih pretnji koje digitalni svet pruža.

Sa sve modernijom tehnologijom osavremenjena je i špijunska oprema, tako da je poverljive podatke moguće prikupljati sa bilo kog mesta u bilo koje doba. Potrebno je samo da špijunska oprema bude prilagođena, podešena i problema nema. Meta, ko god da je u pitanju, vrlo lako može da se prati. U svakom trenutku se može znati gde se kreće, sa kim razgovara i šta namerava dalje da uradi. Nije li ovo malo zastrašujuće?

Za nekoga zabava, a za nekoga…

Kako god da vam se čini, zastrašujuće ili previše zabavno, treba imati na umu da se svi podaci skladište negde, neko ima uvid u njih i mogu da dovedu do brojnih problema. Špijunska oprema nije samo potrebna za praćenje određeniih zanimljivih ličnosti, spijuniranje Vibera, presretanje poruka, borbu protiv kriminalnih grupa, već i za razotkrivanje mnogih afera i poverljivih podataka. A onda kada se sve to dozna, šta će biti sa svetom, pitanje je. Međutim, mnogi će pomisliti da su daleko od mete za praćenje, jer su samo obični građani koji žive svoj prosečni život, jedva sastavljaju kraj sa krajem i nemaju nikakve veze sa bitnih dešavanjima u zemlji. To je prednost prosečnog građanina, nema razloga da brine da li će ga neko pratiti ili da li će biti na meti optužbi.

No, nekada špijunska oprema može da posluži i za praćenje običnih ljudi, jer ako muž vara ženu, a ona posumnja, nikada se ne zna na šta je sve žena spremna. Svakako, ženi nije potrebna špijunska oprema, jer ona svoju istragu može da sprovede detaljnije i od FBI, tako da muškarci, vodite računa šta radite, nemojte sebe stavjati u nezgodnu poziciju, da ne biste postali žrtva sopstvene prevare.

Međutim, retko kada se špijunska oprema koristi za razotkrivanje ljubavnih afera, jer ipak je ona predviđena za mnogo ozbiljnije i krupnije zverke. A postavlja se pitanje zašto neko uopšte poželi da postane špijun. Da li je razlog tome novac ili osveta ili ipak neko iz ideološki ubeđenja poželi da bude špijun, ne zna se, ali najteže je raditi sa onima kojima je motiv ideologija. Znaju unapred šta žele, koje informacije prate i često su tvrdoglavi, ali sun a drugoj strani vrlo odani. Za njih je špijunaža herojski posao, pa iako se čini da je zanimljivo biti špijun, osim što se presrećui sakupljaju poverljive informacije, nema mnogo toga uzbudljivog u vezi sa ovom profesijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *