Sva blagotvorna dejstva mača čaja

Posebna vrsta zelenog čaja, dosta snažnijeg ukusa i nutritivnog sastava predstavlja matcha (mača) čaj. Bukvalno prevedena, reč „matcha“ znači „čaj u prahu“. No, to nije slučjano. Jer za razliku od tradicionalnog zelenog čaja, koji se priprema potapanjem lišća u vrelu vodu, kod matcha čaja pije se celo lišće. Kako je to moguće? Tako što se ono u procesu proizvodnje samelje u prah. Zatim se matcha čaj priprema tako što se pomeša sa vrelom vodom, nakon čega se meša žicom za mućenje od bambusa sve do trenutka dok ne zapenuši.

Drugačiji pristup proizvodnje zelenog i matcha čaja

Početak priprema zelenog matcha čaja nije samo ono što potrošač vidi u svojoj kuhinji dok priprema čaj. Proces proizvodnje započinje znatno ranije i podrazumeva prekrivanje biljke čaja krpama pre nego što se uberu. Zašto? Zato što se time obezbeđuje bolji ukus i teksture lišća, koje se zatim ručno ubiraju. Sledeći korak je kratkotrajno izlaganje lišća pari u cilju sprečavanja fermentacije. Tako osušeno duže se drži u hladnoj ostavi, kako bi se obezbedio snažniji ukus. Osušeno lišće se potom melje u prah. I tako kao konačan proizvod nastaje matcha prah.

Matcha čaj je izvor vitamina i antioksidanasa

Matcha je sjajan izvor vitamina A, vitaminskog kompleksa B, vitamina C, E, K i minerala u tragovima, kao što su: cink, hrom, selen i magnezijum. Matcha je bogat sastojcima koji imaju znatno jača antioksidativna svojstva – tome pre svega doprinose polifenoli i hlorofili koji ulaze u sastav matcha praha.

Uticaj matcha čaja na zdravlje

Prednosti matcha čaja: čisti organizam, daje i povećava energiju, reguliše metabolizam, te ubrzava gubitak kilograma i time potpomaže smanjenje telesne težine, jača imunitet, opušta telo, zatim podstiče smirenje uma. Takođe je poznat kao moćan antioksidanas i kao sastojak koji je svoje mesto našao i u kulinarstvu.

Zdravlje u zelenom prahu matcha čaja

U Japanu je matcha čaj od davnina povezan s dugovečnošću i zdravim životom. Svi vitamini i antioksidansi daju doprinos u skoro svakom procesu u ljudskom organizmu. Matcha čaj je odličan za prevenciju raka i drugih težih bolesti, pre svega zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava. Poznato je i njegovo blagotvorno dejstvo na raspoloženje jer deluje umirujuće. Dokazan je pozitivan uticaj matcha čaja na reguliranje i kontrolu lošeg holesterola zato što flavonoidi koji ulaze u sastav matcha čaja utiču na snižavanje masnoće u krvi.. Samim tim čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Iako se može činiti da je samo običan zeleni čaj, on je mnogo više od toga. Pomaže u detoksikaciji organizma. Takođe jača imunitet jer katehini koji se nalaze u matcha čaju deluju antibakterijski. Matcha čaj je dobar i kao preventiva dijabetesa jer redovno konzumiranje ovog čaja pomaže u snižavanju visine šećera u krvi za čak 20%.

Sladoled od matcha praha

Zbog svih svojih nutritivnih svojstava i kvaliteta matcha čaj je našao svoju pripremu i u kulinarstvu. Za pripremu jedne poslastice sa matcha prahom potrebni su vam sledeći sastojci:

2 do 3 kašičice matcha praha,
1,5 šolja mleka,
1,5 šolja tečnog šlaga,
1 kašika vruće vode,
1 kašičica vanile i
pola šolje šećera,

Način pripreme:

Pomešajte mleko i šećer i mikserom mutite dok se šećer ne istopi. Zatim pomešajte matcha prah i 1 kašiku vruće vode, pa to dodajte smesi šećera i mleka. Dodajte i tečni šlag i vanilu, a zatim sve dobro umutite. Sladoled ostavite u zamrzivaču preko noći. Ukusna i zdrava poslastica za vrele letnje dane je spremna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *