Prolećno spremanje: učinite da vaš dom zasija?

Jedno od najlepših godišnjih doba, a verovatno će se većina složiti sa tom konstatacijom, jeste proleće, kada kreće celokupna priroda da se budi, a sa njom nekako i sam život ljudi. Svi postaju veseliji, raspoloženiji, lepše obučeni, budući da toplo vreme čini da se modne kombinacije osveže i ulepšaju raznoraznim aksesoarima, a osim toga, nekako se i volja pojača za svakim poslom, za apsolutno sve segmente života. Zbog svega toga, proleće zahteva i određene korake koje bi trebalo preći, poput jednog generalnog spremanja nakon duge i naporne zime. To prolećno spremanje se zaista odnosi na svaki „kutak“ naših života, svega što nas okružuje, pa tako i najviše na prostor u kojem najviše boravimo, a to je dom. Proleće zaheva prilično veliko spremanje doma, a evo i nekih smernica koje vam mogu pomoći u svemu tome.

Krečenje

Jedna od prvih stavki koje mnogima padnu najpre na pamet jeste upravo krečenje, menjanje boja dnevnog boravka, kuhinje, spavaćih soba, odnosno većine zidova u domu. Ovo je jedna velika promena koja odmah utiče na lepši i naravno čistiji izgled kuće, stana, ali uz to, nova boja utiče i na bolje i lepše raspoloženje svih ukućana. Uz veću investiciju možete promeniti i spoljašnji izgled kuće novom fasadom i/ili stolarijom. Demit fasada će učiniti da vaš dom bude energetski efikasniji, a nov izgled fasade će zaista biti velika estetska promena na bolje.

Sređivanje bašte

Kako sređujete dom, odnosno njegovu unutrašnjost, vreme je da sredite i sve ono šta vas okružuje, a ako ste srećnik, onda je to lepa bašta puna zelene trave i cveća. Uklonite sav korov koji se gomilao tokom zimskih meseci, poravnajte zemlju koja se sigurno nakon mnogo vlage i padavina svuda ispomerala i taložila, te sredite radionice, letnje kuhinje, sto i stolice, sve ono šta imate u svojoj bašti, a onda pravo obližnji rasadnik.

Poseta rasadniku

Završnu fazu spremanja i priprema za ovo lepo vreme provedite odlaskom u neki od rasadnika. Odaberite pravo cveće u rasadniku koje će krasiti ovog proleća i leta vaše dvorište, vaše bašte. Naravno, cveće možete kupiti i u nekoj obližnjoj cvećari, na pijaci, ali rasadnik je mesto gde ćete pronaći najrazličitije vrste vanjskog cveća, različite veličine, a svakako, dosta ćete i uštedeti, budući da su cene uvek u rasadnicima najmanje i u njima je kupovina cveća najekonomičnija. A onda pravac dvorište, motika, malo zemlje i prehrane za biljke, uživajte u ovom kreativnom radu, a onda i svakoj kafici i ručku koji budete pojeli u svom dvorištu sa svojim ljudima. Neće vam biti potrebno mnogo vremena, niti snage, samo malo strpljenja, malo znanja i ljubavi prema cveću, malo mašte kako sve da rasporedite i to je to, imate svoju oazu iz koje ćete crpeti svu potrebnu pozitivnu energiju.

Čišćenje garderobera

Ovo je deo spremanja koji prija kako vašem domu, jer ćete osloboditi kuću suvišnih stvari koje se sigurno nakupljaju duže vreme, a koje svi imamo. Ako mislite da nije tako, proverite samo koliko ste naslagali majica, pantalona i dukseva u garderoberima koje niste obukli bar godinu dana! Nakon toga ćete uvideti da je ovo čišćenje nešto što se mora sprovesti. Ali, osim doma, ovim ćete i sebe osloboditi stvari koje ne nosite, ne volite, te osloboditi prostor za neke nove „krpice“ koje čekaju da budu kupljenje i nošene u narednim mesecima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *