Stiropor ili kamena vuna za demit fasadu? Šta odabrati

Kako su nam se približili hladni dani, vreme je da svoj dom učinimo što toplijim i udobnijim za zimu koja nam dolazi i brže nego što smo se nadali. Najbolji način da zaštitite svoj dom od hladnoće je ugradnja tremoizolacije.

Mnogi biraju druge možda ekonomičnije rešenje ali zažale sa prvom zimom. Preporuka je da što se samog grejanja tiče izaberete ekonomično grejanje, a ono što će vam se garantovano isplatiti je ugradnja demit fasade ili spoljne fasade.

Šta je demit fasada?

Izolovanje sa spoljne strane objekta je jedan od najboljih i najsigurnijih načina da zaštitite objekat od hladnih dana. Samim tim što sprečava da hladnoća dopre do unutrašnjosti prostorije uštedeće vam električnu energiju koju potrošite na zagrevanje električne energije. Kvalitet demit fasade zavisi od izbora materijala. Najčešće se koriste stripor i kamena vuna. Ukoliko imate nedoumicu oko izbora možda će vam ovih par informacija o materijalima pomoći da se odlučite.

Prednosti stiropora

U startu kao prednost stiropora možemo navesti cenu. Cena stiropora debljine 5 cm je 1,7 eura po metru kvadratnom a ako se odlučite za malo deblji onda će vas to koštati 2,5 eura po metru kvadratnom. Mnogi majstori će vam predložiti stirpor debljine 8 cm kao sigurniju i kvalitetniju varijantu u odnosu na onaj stiropor debljine od 5 cm. Detaljnije pogledajte na ovom linku. Sigurno ćete mnogo jeftinije proći ukoliko se odlučite za stiropor ali da li je tako i sa kvalitetom? Stiropor je sačinjen od gusto zbijenih kuglica poliuretena koje sprečavaju da voda dopre sa unutrašnje strane. Mana je da zbog toga takođe ni para ne može da prođe što onemogućava pravilnu cirkulaciju i zidovima ne dozovljava da „dišu“. Takođe, stiropor je jedan od lako zapaljivih materijala i preterano izlaganje visokim temepraturama može dovesti do njegovog deformisanja. Stiropor je dobar izbor kada je u pitanju zdravlje ljudi. Nije štetan za zdravlje i tremiti i ostale štetočine se ne hrane stiroporom tako da je i u tom pogledu siguran izbor.

Prednosti kamene vune

Ako govorimo o prednostima kamene vune u odnosu na stiropor tu su razlike očigledne i može se reći da je kamena vuna svakako sigurniji izbor za izolaciju objekata. Pre svega treba napomenuti da je kamena vuna sačinjena od potpuno prirodnih materijala stoga dozvoljava zidovima da „dišu“ kao što smo pomenuli sa stiroporom gde to nije slučaj. Što se tiče akustike, kamena vuna tu svakako ima prednost zbog vlaknaste strukture koje poseduju. Možda i najbitnija prednost kamene vune u odnosu na stiropor je ta da kamena vuna nije zapaljiva i zbog toga može sprečiti širenje požara ukoliko se tako nešto dogodi. Kamena vuna takođe ima izuzetnu otpornost na visoke temperature što će vašem domu obezbediti prijatan osećaj i konstantnu temperaturu kako tokom zimskih dana tako i tokom leta kada su temeprature izuzetno visoke. Takođe, kamena vuna ima prednost kada je u pitanju i zaštita od propadanja objekta. Samim tim, kamena vuna vam može produžiti vek građevine što je velika prednost kada je ušteda novca u pitanju. Cena kamene vune debljine od 5 cm se kreće oko 250 dinara po metru kvadratnom.

Sada kada imate neke korisne informacije o materijalima na vama je da odlučite da li ćete izabrati ekonomičnije rešenje što je u ovom slučaju stiropor ili ćete se pak odlučiti za kvalitet i duži vek objekta što će vam omogućiti kamena vuna.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *