Koju hranu treba izbegavati ukoliko imate kandidu

Kandida sama po sebi ne bi trebalo mnogo da vas plaši ukoliko ste spremni i odlučni da na vreme reagujete. A to znači da ne ignorište jasne smetnje i simptome, već da se obratite lekaru i razjasnite sa njim kako treba da se ponašate u budućnosti.

Dakle, pre svega savetujemo da posetite lekara ukoliko sumnjate da imate knadidu ili na osnovu simptoma pretpostavljate da je imate. Kada dobijete i preciznu i jasnu potvrdu da imate kandidu, onda je vreme za promene. Pre svega treba da izbacite mnoge veoma štetne namirnice iz ishrane i već posle nekog vremena bi trebalo da vam bude bolje. Evo šta treba da izbacite iz ishrane:

Izbegavati šećer

Dakle, ovo će možda biti malo komplikovanije, jer morate zaista da vodite računa o unosu šećera. Gljivice, kao što je kandida se hrane šećerom i to im je osnova i zato treba da izbegavate u potpunosti šećer. To znači da ne samo da ćete izbegavati slatke namirnice, za koje provereno znate da su prepune šećera, već ćete izbegavati i one slane namirnice koje sadrže možda šećer. Da, savetuje se da uvek pogledate na pakovanju šta tačno piše i koliko tačno šećera sadrži određeni proizvod. Kukuruzni sirup, bilo kakve vrste veštačkih zaslađivača, zatim fruktozu i laktozu, kukuruzni skrob, kao i sodu treba u potpunosti da zaobiđete.

Hleb, peciva, kolači…

Da, savetuje se i da izbegavate hleb, belo brašno i sve što nastaje od belog brašna. Kolače, kiflice, tortice, pitice – sve to morate sebi da ograničite kada imate kandidu. Takođe, probajte da spremate kuvana jela bez dodatka belog brašna. Možda će vam u početku biti čudno, ali ćete se kasnije navići na to i onda će vam to i te kako prijati. Kada budete rešili problem, više nećete ni imati potrebu da se vratite na neke namirnice.

Dimljena hrana nije dozvoljena

Dimljena hrana, kao i suvo meso takođe nisu dobar izbor kada imate kandidu. Ukoliko ste do sada mnogo voleli ovu hranu, pokušajte da je bar u početku smanjite, ali gledajte da to budu zaista minimalne količine.

Dodatke hrani i jake začine privremeno izbacite

Ako volite da začinjavate hranu, onda dok imate kandidu treba da se suzdržite. Dakle, nije dozvoljeno koristiti senf, sirće, kao ni majonez, a posebno nemojte koristiti dresinge za salatu, kao ni soja sos, kečap. Vrlo je važno i da probate da eliminišete sve ukiseljene namirnice i proizvode, a to se pre svega odnosi na kisele salate, koje nekada obožavamo da jedemo.

A šta biste smeli da jedete?

Da, na kraju logično pitanje i jeste šta sme da se jede ukoliko imate kandidu. Integralni pirinač, ječam, proso, sveže povrće i te kako dolazi u obzir i preporučuje se. Možete jesti hleb, ali ne od belog brašna, već neka to bude neki integralni ražani hleb i najbolje bi bilo da ga sami pripremate. Zatim, ako spremate povrće, onda bi bilo dobro da spremate zeleno povrće i to uglavnom bez dodataka i na pari, kako bi ste se pročistili što brže. Sveža riba dolazi u obzir, zatim i jaja, kao i krto meso, a dozvoljen je i jogurt. Posebno se napominje da je dobro koristiti i beli luk kada imate kandidu, jer on može da bude veoma efektan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *