Ručna testera za drva

Kada delovi drveta počnu da odumiru, potrebno ih je odseći. Tako će drvo moći nesmetano da nastavi svoj razvitak. Ima mnogo ljudi koji se bave preradom drveta i koriste drvo za gradnju. I u tim slučajevima ga je potrebno seći za oblikovanje.

Za navedene poslove, suštinski potreban alat je ručna testera za drva. Pogodna je za svakog baštovana, vinogradara, ljude koji vode računa o urednosti svog dvorišta i drugih, koji seku drvo.

Poznato je da se motornom testerom može završiti više posla za kratko vreme, za razliku od ručne testere. Motorne testere su snažnije i brže, ali nekada to nije potrebno. Za lagan, precizan rad, ručna testera je idealno rešenje.

Ne možete ni zamisliti da postoji mnogo različitih ručnih testera, koje se koriste u različite svrhe. Neke, pored drveta, mogu seći i druge materijale – metal, plastiku, aluminijum, beton, ciglu. Zbog toga morate razmisliti o tome za šta ćete koristiti ručnu testeru, da biste bili sigurni koju da odaberete. Uzmite u obzir sve bitne elemente, pre nego što počnete sa traženjem.

Tipovi ručne testere za drva

Jedna od najboljih ručnih testera za sečenje drva jeste testera za orezivanje. Obično testere za orezivanje imaju pravo ili zakrivljeno sečivo. Zakrivljena sečiva će doprineti tome da stvorite veću snagu pri sečenju, što može biti bolje za efikasniji rad. 

Zubi na sečivu određuju koliko će se drvo brzo ili glatko iseći. Ako su zubi manji i plići, drvo će se brže iseći, a ako su veći i dublji, rez će biti glađi.

Postoje i lučne testere, koje su veoma dobre, ali problem je u njihovom dizajnu. Može biti komplikovana za rad. Prevelika udaljenost između sečiva i luka, može vas sprečiti da njome sečete grane u uskom prostoru.

Ručne testere mogu biti i sklopive. Većina ovih testera ima pravo sečivo, ali može se desiti da ga neke nemaju. Zbog toga je bolje koristiti standardnu ručnu testeru za drva, koja se ne sklapa. Lakša je i udobnija za upotrebu i ima prava sečiva.

Najbolji izbor za sečenje drva je nesklopiva ručna testera za orezivanje sa zakrivljenim sečivom. Pošto su nesklopive, imaće udoban rukohvat, a zakrivljeno sečivo obezbediće veću snagu, koja vam je potrebna za brzo sečenje.

Morate voditi računa o kvalitetu materijala, od kojeg su napravljene ručne testere za drva. Ukoliko kupite neku običnu, jeftinu ručnu testeru za drva, znajte da će vas brzo ostaviti praznih ruku. Njihova sečiva nisu oštra, rukohvati su slabi, tako da mogu brzo da se unište.

Tražite ručne testere koje imaju drvene ili gumene ručke. One su udobne i obezbediće vam lakši i bolji rad. Sečiva, takođe, moraju biti kvalitetna. Najbolja sečiva napravljena su od ugljičnog čelika, koji obezbeđuje dugotrajnost, u odnosu na druge, jeftinije materijale.

Još jedan od bitnijih elemenata pri kupovini bilo čega, pa i ručne testereza drva, jeste cena. Treba da razmislite za šta vam je ručna testera potrebna i koliko dugo ćete je koristiti. Spram toga, odlučite koliko novca ste spremni da izdvojite za nju.

Ako planirate da vas dugo služi u poslovima u bašti, dvorištu, voćnjaku ili drugom mestu, nemojte kupovati jeftinu ručnu testeru. Izdvojite malo više novca od planiranog i uvidećete ogromnu razliku. Kvalitetnija ručna testera za drva će dugo trajati i omogućiće vam bezbedan, lagan i efikasan posao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *