Kako da održavate svoje voćnjake i šta vam je sve za to potrebno?

Koliko često jedete voće? Ukoliko je vaš odgovor takav da ukazuje da voće ne preskačete skoro nijednog dana ili ga jedete baš često, onda bi trebalo da razmišljate o tome da vitamine koje uzimate preko njega budu što bolji i kvalitetniji, a to znači da voće treba da bude što zdravije, odnosno, što bolje gajeno, tako da nema nikakvih pesticida, otrova, niti bilo kakvih naznaka da je voće koje kupujete ili sami proizvodite lošeg kvaliteta.

 

Naravno, najbolje je kada se sami uverite u to kako raste i kako se uzgaja, u stvari, da sami brinete o rastu svake svoje voćke. Za neke vrste voća je dovoljno da uzima vodu od kišnice, da bude na nešto plodnijoj zemlji, te da iz toga izraste ukusan i zdrav plod, ali brojni zasadi voća ipak zahtevaju dosta veću brigu, kako bi se na kraju dobio dobar rod koji je kvalitetan. Ovo su neki od osnovnih koraka koje treba kroz celu godinu ispratiti i uraditi.

 

Krečenje stabla

 

Iako su danas mnogo popularnija prskanja raznoraznim tečnostima, otrovima protiv nekih napasti i bubica, koje naškode voću, ranije toga uopšte nije bilo, a narod se koristio pravim krečom kojim bi se prekrečilo stablo voćke. Na ovaj način se drvo obezbedi, zaštiti od brojnih napasti, a kreč ne utiče na sam plod, već se stvara i rađa sasvim zdrav i kvalitetan plod, odnosno voćka.

 

Najbolje je da kreč razmutite i stavite u neku pumpu, te onda prskalicom raspršite po samom stablu. Ovo je postpupak koji se uglavnom radi jednom godišnje, a daje odlične rezultate, s tim što je plod na ovaj način porastao sasvim organski i prirodan proizvod.

 

Motorne testere

 

Sledeće šta će vam biti potrebno jeste neka manja motorna testera. Ukoliko ste mislili da motorne testere koriste jedino oni koji rade u šumi sa drvima, onda ste se prevarili. Uz motornu testeru ćete mnogo lakše uspeti da potkrešete voće kada za to dođe vreme, pa tako neće doći do kidanja grana kao kada ih skratite nečim drugim, a osim toga, brzo i lako ćete se rešiti onih većih, starijih grana koje prete da se prelome ili da od njih krene sušenje celog stabla.

 

Osim svega ovoga, potrebno je da često vršite provere. Kada krenete kroz voćnjak, proverite lišće svojih voćki, kako biste se uverili da ne postoje neke biljne vaši koje su napale drvo, a koje bi bile pogubne po sam rod ili čisto da vidite da li je svako stablo osigurano i naravno, dobro zaliveno, jer pored vode koju prirodno crpe iz zemlje, uvek treba dodati još malo, posebno u toplim, letnjim mesecima.

Okopavanje

 

Ne samo za voće, već za svako drugo drvo ili biljku, potrebno je okopavanje okolo samog stabla, kako bi se zemlja malo osvežila i samim tim dobila više na svojoj plodnosti. Vremenom, zemlja se zbija, pa je teže da prođu i voda, đubrivo, kako bi se nahranila sama zemlja, iz koje korenje uzima dalje potrebnu hranu za sebe.

 

Nekoliko puta godišnje je potrebno okopati jedan krug zemlje oko svakog drveta, te da se tako na okopanu zemlju stavi đubrivo, najbolje je ukoliko možete da pronađete ono domaće, prirodno, jer ono na najbolji i najzdraviji način u stvari hrani zemlju iz koje drvo, odnosno voćka uzima za sebe potrebne materije za svoju prehranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *