Rešenje za upravljanje poslovnim procesima

Da li želite poslovno rešenje kojim možete da upravljate poslovnim procesima? Da li vam je potrebna analiza i optimizacija poslovnih procesa? Da li je vaš cilj da vaše preduzeće ima bolju produktivnost i kvalitetnije proizvode i usluge?

Ako su vaši odgovori – da, onda su ERP rešenja pravi izbor da lakše ostvarite zacrtane ciljeve, kontinuirano unapređujete poslovne procese i osigurate rast vašeg preduzeća.

Šta je ERP?

ERP (eng. Enterprise Resource Planning) je proces planiranja poslovnih resursa zasnovan na integrisanom informacionom sistemu, koji prati poslovanje i sve informacije unosi u jedinstvenu bazu podataka. Kreirani softverski paket omogućava preduzeću da upravlja poslovnim procesima, koordinira niz poslovnih funkcija i povećava saradnju između organizacionih jedinica.

Kada je reč o uvođenju ovog poslovnog rešenja imajte u vidu vaše potrebe, jer ERP nije jeftin i namenjen je pre svega velikim preduzećima. Najveći trošak uvođenja ovog softvera su konsultantske usluge. Tako velika investicija opravdava se racionalizacijom troškova usmerenih u jedan centralizovani sistem koji donosi brojne benefite i efikasnije poslovanje.

Razvoj poslovnih rešenja

Brži razvoj ERP rešenja u devedesetim godinama prošlog veka upravo je došao iz potrebe da se konceptualno prošire raniji softveri koji su upravljali planiranjem potreba jednog sistema, kao što je upravljanje finansijama ili planiranje proizvodnje. Cilj je integracija više funkcija tako da novi softverski paketi mogu da odgovore složenim zahtevima upravljanja ukupnim poslovnim procesima integrisanog i umreženog preduzeća.

SAP je najpoznatije i najstarije ERP rešenje u svetu, koje koriste uglavnom velike kompanije. Među poznatijim su i MICROSOFT DYANAMICS NAV, ORACLE i BAAN. Kompanije u Srbiji i zemljama regiona razvijaju svoje sisteme sa lokalnim standardima i imaju uspešan nastup na tržištu. Među poznatijim su AB SOFT, M&I, DATALAB PANTHEON, NAVIGATOR.

Uvođenje sistema

ERP sistemi se prilagođavaju zahtevima i potrebama naručilaca, a postupak uvođenja odvija se po sledećim fazama: izbor paketa, izbor modula, tehnička instalacija, prilagođavanje, kalibracija, uvođenje u rad i održavanje.

Preduzeće dobija integrisani informacioni sistem koji omogućava unapređenje poslovanja, bolju saradnju i koordinaciju rada organizacionih jedinica i centralizovanu bazu podataka kojoj pristupaju i koriste je sve poslovne jedinice.

Osnovni benefiti su povezivanje organizacionih delova u jedan sistem, standardizovanje i integrisanje podataka, mogućnost integracije specijalizovanih softvera koje preduzeće već koristi, mogućnost nadogradnje i prilagođavanja promenama poslovnih procesa, intuitivno i pregledno radno okruženje koje omogućava jednostavno korišćenje od strane zaposlenih.

Izbor modula

ERP rešenja obuhvataju razne module čiji izbor zavisi od potreba naručilaca, a cilj je optimizacija poslovnih procesa radi unapredjenja produktivnosti i kvaliteta proizvoda i usluga.

Suština je da izabrani moduli obuhvate sve bitne poslovne procese preduzeća i njihova paleta je zaista široka:  finansije i računovodstvo, ljudski resursi, nabavka, lanci snabdevanja, proizvodnja, usluge, investicije, veleprodaja, maloprodaja, kontrola troškova i prihoda, blagajna, obračun zarada, ostala lična primanja, osnovna sredstva, sitan inventar, ugovori, marketing, prodaja, distribucija, špedicija, investicije, distribucija i transport, špedicija…

Uvođenje jedinstvenog sistemskog rešenja podrazumeva nove radne procedure i obuku zaposlenih. Praćenje, analiza i unapređenja poslovnih procesa omogućavaju bolje planiranje i upravljanje, što vodi podizanju konkurentnosti, boljem pozicioniranju preduzeća na tržištu i daljem ukupnom razvoju.

Buduća rešenja

Treba imati u vidu da nema čarobnih rešenja i rešenja zauvek. Promene su deo svakodnevnog poslovanja bilo da su političke, ekonomske, tehnološke ili zakonodavne. Za top menadžment preduzeća  ERP je odličan alat, ali strategija razvoja je stvar vizije i zagledanosti i u dalju budućnost. Iz tog sagledavanja proizilaziće adekvatna usmeravanja unutrašnjih i spoljašnjih resursa ili pribavljanje novih kako bi ostvarili dalje ciljeve, a to podrazumeva nove zahteve u prilagođavanju softverskog paketa za praćenje poslovanja.

S druge strane, proizvođači sistema moraju pratiti razvojne trendove novih tehnologija i otvoriti svoje pakete za funkcionalna unapređenja i integraciju sa drugim konceptima i rešenjima, jer je predviđanje i prilagođavanje imperativ koje donose sve brže promene u digitalnom svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *