Praktični saveti za put u Budimpeštu

Mađarska prestonica postaje sve popularnije mesto za turiste, a ujedno se iz godine u godinu sve više širi.

Danas predstavlja najveći grad u mađarskoj, odnosno grad sa najviše stanovnika, dok je za turiste to grad neverovatne lepote, spoja istorije i savremenog sveta, grad u kojem se dobro jede i koji se pamti po čistoći na visokom nivou. Tako je i sami  njegovim stanovnicima, ali je ipak reč o nečemu šta žive svaki dan, dok turisti vrlo uživaju i u Budimu, i u Pešti, a najviše kada se spoje – Budimpešti. 

Da li ćete obići tokom jednog odlaska sve što je bitno, lepo, znamenito? Nećete. Da li ćete probati sve što je do mađarske kulture, kada govorimo o jelu? Verovatno hoćete i sigurno je da ćete želeti još. Zato dajemo nekoliko praktičnih saveta, kako organizovati prevoz Beograd Budimpešta, gde ići, šta videti, kako se ponašati i slično. Sitnice koje će vam značiti, baš kao i informacija da je Budimpešta uvrštena 27. na listi najsigurnijih gradova. 

Prevoz Beograd Budimpešta

Kada je u pitanju prevoz Beograd-Budimpešta, opcija ima dosta. Od autobusa, do aviona, pa sve do kombi prevoza putnika. Kombi prevoz Beograd Budimpešta je odavno popularan zbog prevoza do tamošnjeg aerodroma koji najčešće ima vrlo povoljne avio-karte za brojne svetske destinacije, ali je ovaj način za prevoz Beograd Budimpešta dostupan i kada želite da odete i sam grad posetite kao turista, a ne prolaznik. 

Povoljan način putovanja, opcija dolaska na vašu adresu da vas pokupe i ostave na željenoj adresi, mali broj putnika, pauze prema dogovorima, sve ovo govori da je na taj način prevoz Beograd Budimpešta najbolje organizovati. 

Kako plaćati u Budimpešti?

Mađarska je članica EU, pa viza za evropske državljane nije potrebna, kao ni za državljane Srbije i BiH. Ovo je informacija koju je dobro znati, ukoliko niste istraživali. Kako je članica EU, trebalo bi da se koristi evro svuda, međutim, Mađarska je zadržala svoju valutu, mađarsku forintu. To znači da ćete teško uspeti da platite evrima ili dolarima bilo šta, zbog čega je najpametnije novac razmeniti u menjačnicama, pre polaska ili po samom dolaskom u Budimpeštu. Mađarska vrlo brine o svojoj tradiciji, kulturi, istoriji, što se vidi i po zadržanoj valuti skoro u potpunosti, a tako ćete videti i proizvode svetskih proizvođača sokova, hrane, slatkiša, sa mađarskim natpisima, što govori o njihovom trudu da svoj jezik održe na vrlo visokom nivou. Ali ne brinite, neće vam biti potrebno znanje mađarskog jezika kako biste se sporazumeli sa narodom. 

Turistička kartica Budimpešte

Ono šta možete kupiti jeste turistička Budapest Card koja turistima mnogo znači i otkriva brojne povoljnosti, uštede. Možete je koristiti prilikom kupovine karata za javni prevoz, za ulaz u muzeje i brojne znamenitosti, za kupovinu karte za krstarenje Dunavom, a na mnogim mestima ćete dobiti i popust za hranu, piće… Kartica se može kupiti online putem ili na turističkim info pultovima u gradu, gde ćete dobiti sve informacije o benefitima koje donosi.

Koristite javni prevoz

Budimpešta ima vrlo uredno uređen javni gradski prevoz, njega čine metro, autobusi, tramvaji i trolejbusi. Veoma je tačan, čist, stiže svuda na vreme. Uvek birajte višednevne karte, nego pojedinačne, budući da ćete tako potrošiti manje novca za sam prevoz, a tu je i aplikacija za telefone koju možete instalirati i uz koju ćete lakše moći da se snađete kako da dođete od jedne do druge tačke i koja je najbolja kombinacija korišćenja prevoza. Aplikacija vam uredno prikazuje stanice, mesta oko nje, što i stanovnicima, a posebno turistima, olakšava posetu, štedeći vreme, pa često i novac.

Šta sa internetom u Budimpešti?

Kao i svuda, tako i u mađarskoj prestonici free wi-fi možete pronaći u restoranima, kafićima, hotelima, svuda kao i kod nas. Međutim, ako vam je potrebno dodatno interneta, postoje opcije turističkih kartica koje ćete pronaći i na turističkim info pultovima po veoma korektnim cenama za određene količine interneta. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *