Jesenje putovanje – saveti za organizaciju

Svetski putnici, želite li prvo lošu ili dobru vest?

Lošu? Pa da počnemo onda.

Period letovanja je nažalost gotov, a sa sobom je odneo i 30+ stepeni, letnju garderobu i uživanje. A sledeća prilika za letovanje nije ni na vidiku.

Međutim, imamo i dobru vest za vas!

Na red su došla jesenja putovanja! Ukoliko praktikujete ova putovanja, znate koliko uživanje ona mou priuštiti, a ako niste do sada išli na put u ovo doba godine, imamo samo jedno pitanje za vas – šta čekate.

Ukoliko želite da pobegnete iz realnosti na par dana i zaputite se put neke velike svetske metropole, obiđete važne znamenitosti i upoznate se sa novim kulturama, na pravom ste mestu. U nastavku teksta sa vama delimo savete kako da organizujete jesenje putovanje bez stresa i muke.

Destinacija – putovanje automobilom ili avionom?

Da li već imate određenu destinaciju na umu?

Jesen je pravi period za putovanje u neku od metropola zbog idealnih vremenskih uslova za obilazak – bez velikih vrućina ili hladnoća koje će vas omesti u vašim planovima.

U zavisnosti od destinacije za koju se odlučite na putovanje možete otići sopstevnim automobilom, autobuskim prevozom ili avionom. Iako je avion najbrža opcija, nekada su cene i raspoloživost avio karata, kao i udaljenost aerodroma od destinacije velika prepreka.

Putovanje automobilom je komforan način putovanja, sami određujete da li ćete ići direktno do destinacije ili ćete pak u svoju rutu uključiti obilazak usputnih mesta i prenoćište u njima. Ukoliko se plašite da krenete automobilom na put zbog problema koje sa vozilom možete imati, kao savetnik tu su agencije koje vrše dovoz vozila iz inostranstva usled manjih ili većih kvarova na automobilima.

Smeštaj – hotelski ili apartmanski smeštaj?

Sada kada ste se odlučili za destinaciju i način dolaska do nje, sledeće na redu je da pronađete smeštaj u kojem ćete odsedati tokom svog putovanja. Prvo pitanje na koje treba da odgovorite je da li će to biti hotelski ili apartmanski smeštaj.

Ovo zavisi od vašeg ličnog ukusa i koncepta putovanja koji preferirate. Hotelski smeštaj nudi pogodnosti kao što su noćenje sa doručkom, polupansion ili pun pansion. Ukoliko ste smešteni u hotelu možete se odlučiti i za posetu spa centru, koji predstavlja idealnu relaksaciju u hladnijim mesecima.

Međutim, veoma često hoteli nisu idealan izbor za ovu vrstu putovanja upravo zbog tih pogodnosti.

Ručak ili večera u hotelu vas obavezuju da u vreme kada se održavaju budete u hotelu umesto da obilazite grad, a to podrazumeva i vreme koje vam je potrebno da se iz grada vratite do hotela.

Sa druge strane, apartmani vam pružaju određenu vrstu slobode. Iz njih se možete zaputiti u obilazak kad god vama odgovara i vratiti se u njega kada ste obišli sve što ste tog dana planirali. Da sumiramo – apartmani vam daju više vremena za sve zabavne aktivnosti koje želite da radite.

Takođe, čar putovanja u drugu zemlju je i upoznavanje sa novom kulturom, a to podrazumeva i isprobavanje različitih specijaliteta koji su karakteristični za nju. Odsedanjem u apartmanu ćete moći da isprobate različita jela, posetite različite restorane, i to u vreme kada vama odgovara.

Nećete imati obavezu da se vraćate u smeštaj, što znači da ćete moći da odete i na lokacije koje su udaljene od vašeg apartmana.

Lokacija smeštaja veoma važna

Prilikom odabira smeštaja, osim vrste smeštaja treba dobro da razmislite i o njegovoj lokaciji. On treba da bude na lokaciji koja je u centru svih dešavanja i u blizini većine mesta koje planirate da posetite.

Ukoliko se odlučite za smeštaj koji nije u centru, zbog njegove cene, onda treba da proverite da li je lokacija na kojoj se smeštaj nalazi dobro povezana gradskim prevozom sa svim drugim važnim lokacijama u gradu. Mnogi se odlučuju za smeštaj malo dalje od centra kada posećuju evropske metropole kao što su Amsterdam, Pariz ili Milano jer su povoljniji od onih u centru.

Ovo je važno kada je u pitanju veći grad, jer ćete onda verovatno tokom svog obilaska ići sa jednog kraja grada na drugi, pa je velika ušteda vremena ukoliko je smeštaj na adekvatnoj lokaciji.

Plan putovanja – napravite plan obilazaka

I za kraj je još ostalo da napravite listu stvari koje želite da obiđete i rasporedite ih po danima koje imate na raspolaganju. Dobro planiranje omogućiće vam efikasno utrošeno vreme ali i više slobodnog vremena za spontane odluke.

Planiranje putovanja je veoma važno pogotovo kada su u pitanju kraća putovanja od svega nekoliko dana, kako bi i u ovom kratkom periodu uspeli da upoznate grad koji posećujete.

Sve znamenitosti, građevine, kulturne ustanove, muzeje i ostale važne stvari koje planirate da posetite rasporedite tako da u jednom danu obiđete sve stavke koje su u blizini. Na taj način ćete provesti najmanje vremena u putovanju od jedne do druge lokacije.

Takođe, nemojte da zaboravite da ubacite u taj plan i slobodno vreme za šetnju, šoping, sedenje u lokalnim kafićima i restoranima i svim drugim opuštajućim aktivnostima. Na ovaj način napravićete idealan balans u svojim dnevnim aktivnostima.

Sada kada smo prešli sve stavke na vama je samo da počnete da se pakujete! Nadamo se da vam je ovaj tekst bio korisan i da smo vam pomogli u organizaciji jesenjeg putovanja u kojem ćete maksimalno uživati. Želimo vam srećan put!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *