Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine kolica za bebe

Kolica za bebe su sprava bez koje se danas odgajanje dece gotovo ne može zaisliti. Ipak, njihova kupovina je samo još jedan izazov sa kojim se roditelji suočavaju kada je njihova beba u pitanju. A kada su u ptanju dve bebe, odnosno blizanci? Izazov postaje još teži jer je potrebno izabrati odgovarajuća kolica za blizance.

Već zamišljate koliko velika ona moraju biti i toga se unapred pribojavate dok se borite sa manjkom prostora u stanu, odnosno automobilu. To je donekle opravdano, ali hajde da nade položimo u to da proizvođači dečjih kolica to imaju na umu i da su već osmislili modele koji će ispuniti potrebe današnjih uslova života.

Prilikom biranja kolica za blizance, pre svega obratite pažnju na njihovu širinu

Ukoliko ste od onih ljudi koji stvari biraju po izgledu a zatim po funkcionalnosti, zastanite. Jer je trenutak da funkcionalnost stavite na prvo mesto. Mnogo je važnije da li se kolica za blizance lako sklapaju i rasklapaju, kao i to kolike su im dimenzije nego da li vam se sviđa boja i dezen materijala od kog su napravljena. Kada su dimenzije u pitanju, treba uzeti u obzir širinu vrta kroz koja će prolaziti kolica, zatim širinu vrata lifta ukoliko živite u zgradi sa liftom, kao i veličinu gepeka u kolima ukoliko planrate da ih u njega spakujete. Mnogi će reći da je to previše i da je lakše odabrati nosiljke, ali kolica su zaista neprevaziđeno pomagalo u prvim godinama života deteta.

Kada nemate baš puno prostora i ograničeni ste u pogledu dimenzija pomenutih stvari, bira se model kolica koji se naziv tandem, gde su sedišta postavljena jedna ispred drugog.  S druge strane, ne treba ni tako lako odustati od kolica kod kojih su dva sedišta jedno pored drugog, odnosno duo modela. Takav položaj sedišta ne mora da podrazumeva i da je preširok i da ne može da se uklopi u šta već treba. 

Gledajte da to budu lakši modeli

Nije lako naći kolica koja će biti i jaka i sigurna, a opet i lagana da vam ne predstavlja dodatni teret i potncijalnu opasnost po kičmu kada ih treba spakovati. U poslednje vreme na popularnosti ne gube takozvani dva u jedan i tri u jedan modeli. Tako je i kad su u pitanju modeli sa  jednim i sa dva sedišta. Kolica takvih karakteristika se uglavnom vrlo lako rasklapaju da se mogu ubaciti u gepek  (sastoje se od aluminijumskog rama – koji je ujedno i čvrst i lagan, mogu se kalo skinuti i montirati točkovi). U zavisnosti od modela, sastoje se od auto sedišta za najraniji uzrast, kolevke i sportkog sedišta za period kada beba krene da samostalno sedi.

Sigurnost broj jedan

Kod kolica posbnu pažnju treba usmeriti na to koliko su opremljena u bezbednosnom smislu. To se odnosi na pojaseve, blokadu ali i amortizere koji omogućavaju prijatnu vožnju i ublaženo prevazilaženje prepreka na putu. Svaka kolica moraju imati sigurnosnu kočnicu, koja je potrebna u svakodnevnim situacijama kada se kolica zaustave. Takođe, važna je i ispravnost ručica za podešavanje visine i oborenosti sedišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *