Nega bebe od prvog dana

Rođenje bebe i dolazak kući iz porodilišta stavlja različite izazove pred roditelje. 

Pošto je beba veoma mala, njena koža je osetljiva, pa se roditelji često brinu hoće li naći pravi način da je neguju. Pred vama je nekoliko saveta kada je u pitanju nega bebe, nega kože, kupanju, kao i rešavanju problema sa ojedom. 

 

Bebina koža – nega

Nega bebine kože je veoma važna, upravo zbog toga što se njena koža mnogo razlikuje od kože odraslih. Bebina koža je veoma nežna i nekoliko puta tanja, čak i od kože deteta predškolskog uzrasta. 

Nega bebe je upravo zbog tih spečifinosti i zahtevna. Osim toga, koža novorođenčeta je i puna nabora i pa na sebi ima zaostatke sirastog maza. To je bela materija kojom je beba prekrivena dok je u maminom stomaku, a koja ju je štitila od hladnoće. 

Bebinu kožu, prvenstveno treba da održavate čistom. Ne preporučuje se svakodnevno kupanje zbog isušivanja kože, ali je obavezno redovno pranje pelenske regije, kako bi se smanjila mogućnost za pojavu ojeda. Ukoliko ne želite da upotrebljavate vodu zbog isušivanja, možete koristiti specijalizovanu micelarnu vodu.

Nakon kupanja, koje ne treba da primenjujete češće nego četiri puta nedeljno, bebina koža bi trebalo prirodno da se osuši. Ukoliko je brišete, koristite mekane pamučne peškiriće, kojima ćete tapkati preostalu vlagu sa bebine kože. Nikako nemojte trljati.

Obavezno nakon sušenja nanesite masnu kremu za negu bebine kože.

Pelene koje koristite ne bi trebalo da sadrže boje niti mirise.

 

Kupanje bebe – obavezna nega

Gubitak prirodne vlage bebine kože može dovesti do prekomernog isušivanja i perutanja. Zato ne bi trebalo da praktikujete predugo i prečesto kupanje. 

Kupanje ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta, a tokom kupanja nemojte koristiti previše šampona. Preporuka je da se bebe kupaju u kadici tri do četiri puta nedeljno. Nikako ne svakodnevno.

Kupajte bebu u toploj prostoriji, da se ona ne bi prehladila.

 

Puder za bebe

Svrha pudera ja da pokupi višak vlage nakon kupanja bebe (a osim za bebe, puder može imati višestruku upotrebu). Nije neophodno korišćenje pudera, ukoliko se beba dobro osuši. 

Kako beba ne bi udahnula sitne čestice pudera, morate biti veoma obazrivi. Jedna od mera opreza koju možete da primenjujete je da puder prvo nanosite na svoje ruke, pa tek onda na bebinu kožu u tankom sloju.

Preporučuje se izbegavanje parfimisanih pudera, kao i onih čiji sastav nije proveren. Koristite isključivo bebi pudere. 

 

Beba se navikava na okruženje

Čim se beba rodi, ona počinje da se navikava na sve što je okružuje. Kako biste joj pomogli, za negu koristite samo klinički proverene proizvode, što prirodnijeg sastava.

Izbegavajte antibakterijske preparate, jer oni mogu biti štetni po bebinu kožu i imunitet.

Posle kupanja koristite losion ili masnu kremu prirodnog porekla. Nanesite obilno na bebinu kožu da biste je zaštitili od gubitka vlage. To je način da održite mekoću i kvalitet bebine kože.


Čuvajte bebu od pelenskog ojeda 

Neprijatna, ali veoma česta pojava je ojed od pelena. On se najčešće javlja kod beba koje imaju osetljivu kožu. Kako biste ga izbegli, češće menjate pelenu. Vodite računa i da pelena nije tesna. 

Pažljivo birajte pelene kada kupujete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *