Koliko je izazovan proces zamene grejača na vašem bojleru?

Korišćenje bojlera je neizostavni deo svakodnevice u našim domaćinstvima, bez obzira da li živimo u stanu ili kući. Važnost pravilnog funkcionisanja bojlera postaje očigledna tek kada se suočimo sa potrebom za zamjenom njegovog grejača, što nas podseća na značaj njegovog redovnog servisiranja.

Problematika zamene grejača pre svega predstavlja hitan slučaj, ali nije bez rešenja. Važno je prepoznati uzroke koji mogu dovesti do ovog problema, kako bismo mogli pravovremeno da reagujemo i potencijalno ga izbegnemo.

Zbog čega dolazi do kvara na grejaču?

Grejač je deo bojlera kao i svaki drugi, ali je problem u tome što je on jedan od najvažnijih delova, jer je direktno odgovoran za zagrevanje vode. Ipak, ponekad se dešava da zanemarimo redovni pregled i servis bojlera pa nas zamena grejača na bojleru  iznenadi u nezgodnom trenutku.

Kvar na grejaču bojlera može nastati iz više razloga, uključujući nakupljanje kamenca usled tvrde vode, što direktno utiče na njegovu efikasnost i može dovesti do pregrevanja i oštećenja. Kamenac se sve više taloži i sve više slabi funkciju grejača. Grejaču je potrebno sve više i više vremena da zagreje vodu, jer mora da probije naslage kamenca da bi došao do vode i na taj način zagreva kamenac a ne vodu, što se ogleda u sve dužem čekanju da se voda zagreje za korišćenje. Sve to iziskuje pojačan rad grejača, veću potrošnju struje i vode, veći račun i veću mogućnost da se grejač brže pokvari.

Takođe, česti uzrok kvara može biti i starenje materijala od kojeg je grejač napravljen, što s vremenom dovodi do njegovog propadanja. Električni problemi, kao što su nestabilnosti u napajanju ili kratki spojevi, takođe mogu uzrokovati oštećenje grejača. Redovno održavanje i inspekcija mogu pomoći u identifikaciji i prevenciji ovih problema, produžavajući time životni vek grejača i samog bojlera.

Kako da znate da imate problem sa grejačem?

Zamena grejača na bojleru je svakako poslednja opcija, ali pre toga uvek se pojavljuje alarm koji ukazuje na to da sa grejačem nešto nije u redu. Ukoliko dugo čekate da se voda zagreje, a na početku to nije bio slučaj znajte da vaš grejač radi usporeno i da je oslabljen, te da neće još dugo izdržati.

Drugi pokazatelj jeste da promena u temperaturi vode. Voda može biti prevruća ili prehledna, to znači da pored grejača, možete imati problema i sa termometrom. Pucketanje u bojleru ponekad znači da će vam biti potrebna zamena grejača na bojleru.

Pucketanje u bojleru je znak zagrevanja kamenca koji se nakupio. Ono što bi trebalo da uradite, jeste da pozovete svog vodoinstalatera i zatražite redovan servis i čišćenje kamenca.

Problem sa grejačem ponekad ne zavisi od kamenca, već on sam po sebi može biti lošeg kvaliteta ili se može desiti da je jednostavno suviše istrođen i da mu je žvotni vek na izmaku, ma koliko god da je dobro radio i bio kvalitetan.

Kada je vreme da pozovete vodoinstalatera?

U idealnoj situaciji, najbolje je da vodoinstalater redovno pregeda vaš bojler i tom prilikom pregleda sve potencijalno opasne kvarove i zameni sve istrošene delove. Redovno čišćenje kamenca je takođe deo redovnog servisa. Ipak, ako ste zanemarili bojleri već neko vreme primećujete neobične znake, kao što je pregrejana voda ili stalno smenjivanje tople i hladne vode, kao i čudni zvuci iz bojlera, suviše dugo čekanje da se voda zagreje ili u najtežem slučaju dim ili varnice iz bojlera, to je već jasan znak da vam je hitno potrebna zamena grejača na bojleru.

Pozovite svog vodoinstalatera ili, ukoliko ga nemate možete potražiti preporuku od prijatelja ili komšija ili pretražiti recenzije na internetu.

Zamena grejača na bojeru ne traje previše dugo, ali nikada ne znate u kakvom je stanju vaš gejač i bojler dok vodoinstalater ne počne sa radom.Dok traje zamena ne možete koristiti bojler i to znači da nećete imati tople vode. Oko nabavke rezervnog grejača ne morate brinuti jer većina vodoinstalatera to može obaviti za vas. Važno je da i iz ovoga nešto naučite i da ubuduće redovno servisirate bojler. Kada se grejač zameni bojler će nastaviti da radi punom parom. I kada ne postoji problem kamenca ili neefikasnosti grejača, ponekad se samo radi o ugradnji grejača lošeg kvaliteta, zbog čega on od starta pokazuje određene nepravilnosti i brže dolazi do kvarova, ali i do potrebe za njegovom zamenom. Ni jedan deo pa ni uređaj ne može trajati večno, pa će zamena grejača sigurno biti potrena nakon 5 ili 10 godina od kupovine novog bojlera.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *