Koji bojleri su najbolji za malo kupatilo? Ovo su saveti majstora

Nepisano je pravilo da u velikim porodicama tople vode nema nikada dovoljno. U zavisnosti od navika ukućana uveče ili ujutru, kada je vreme tuširanja skoro svi se „stiskaju“ kako ne bi potrošili previše vode. Rešenje za ovaj problem su veliki bojleri, ali, na žalost, nemaju svi kupatilo koje je dovoljno veliko za tako nešto. Srećom, postoje rešenja kojima se može trajno rešiti ovaj problem. 

Horizontalni bojleri

Najstarije rešenje za mala kupatila su horizontalni bojleri. Oni ne zauzimaju previše prostora jer se montiraju skoro pa uz plafon. Ispod njih se može postaviti bilo koja polica ili ormarić za kupatilo za slaganje peškira, sredstava za higijenu i čišćenje. 

Centralni bojler

Ukoliko imate kuću i neku pomoćnu prostoriju, podrum ili garažu koja je tik uz kuću možda su za Vaš problem rešenje centralni bojleri. Oni su velike litraže, od 150l i više i sigurno će rešiti problem večitog nedostatka tople vode. Dobra stvar je što se topla voda iz njih može sprovesti u više kupatila pa nećete morati da kupujete i montirate više uređaja, već samo jedan i tu ćete napraviti značajnu uštedu novca. Osim toga, postoje modeli koji se mogu priključiti na više izvora toplote, ne samo na struju, pa, ako imate centralno grejanje ili gas, odlično su rešenje. 

Ono što je problem kada su centralni bojleri u pitanju je što je za njihovu montažu potrebno više vremena i bušenje zidova i plafona. To svakako mora da uradi majstor koji će Vam ugraditi uređaj, ali posle toga, osim ako to ne znate sami, morate da zovete majstora koji će popuniti sve rupe, izgletovati i ponovo okrečiti zidove. Jeste da je ovaj poduhvat malo komplikovaniji, ali je odlično rešenje za kuće sa više malih kupatila i mnogo članova domaćinstva. 

Razmislite o protočnom bojleru

Protočni bojleri su odlično rešenje za mala kupatila i porodice sa dosta članova. Njihova velika prednost je to što nikada ne može da nestane tople vode. Rade tako što automatski greju vodu kada se otvori česma. Činjenica je da oni troše više struje što mnoge odbija. U suštini, sve treba staviti na papir i izračunati kolika je prosečna potrošnja tople vode po članu domaćinstva i koliko vremena članovi porodice provode pod tušem. 

Na primer, akumulacioni bojleri troše manje od protočnih, ali im je za zagrevanje vode potrebno oko tri sata i oni tada intenzivno troše struju. Da bi se četvoročlana porodica okupala potrebno je da dva puta radi i potpunosti ugreje vodu i to bojler sa kazanom od 80 litara koji će u malom kupatilu zauzeti previše prostora. S druge strane, protočni će raditi četiri puta po 15ak minuta. Kada se sve stavi na papir, videćete da grejanje vode neće biti toliko skuplje, a nećete morati da ugrađujete veliki bojler u malo kupatilo i rešićete problem večitog nedostatka tople vode.

Slim bojleri

U poslednje vreme su izuzetno popularni slim bojleri. Oni su tanki i ne zauzimaju previše prostora u kupatilu, a mogu se montirati horizontalno i vertikalno. Mnogo su lepši od običnih i još jedna prednost je u tome što se mogu naći u više boja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *