Kolica za blizance – kako odabrati

Pripreme za rođenje bebe lepe su i podrazumevaju nabavku stvari o kojima pre bebe nismo razmišljali. Odeća, krevetac, stvari za opremanje sobe i neizostavna kolica za bebu. Roditelji blizanaca nabavljaju ovo isto, ali ,,puta dva“.

I dok je kod nabavke garderobe, kreveta i ostalog što nabavljamo neophodno zaista imati po dve stvari, kolica za blizance su jedna stavka.
Naravno, to nisu ista kolica koja se koriste za jednu bebu već je u pitanju specifičan model. Potpuno je jasno da su kolica za blizance veća i teža od običnih jer imaju dva mesta tako da će obe bebe moći udobno da se smeste. Ono što je važno jeste da kolicima upravlja i dalje jedna osoba jer su mesta objedinjena u jedan mehanizam.

Modeli kolica za blizance

U ponudi ćete najčešće naći dva modela ovih kolica. Jedan model je širi, bebe sede jedna pored druge. Podseća na dvosed, nazivaju ga i duo model. Obe bebe su u istom nivou i okrenuti ka istoj strani. Samim tim držaće te ih lako na oku. Mnogi modeli ovakvih kolica ipak su i teški i široki pa vodite računa o tome koliko kilograma ćete morati da sklapate i nosite kad se recimo penjete stepenicama ili stavljate kolica u gepek. Takođe, ne zaboravite i na širinu. Važno je da dimenzije kolica uklopite u svoj prostor. Razmislite koji model će recimo moći da uđe u lift ili kroz vrata kuće, zgrade u kojoj živite kao i to da li će sklopljena moći da stanu u gepek automobila.
Drugi model su takozvana tandem kolica u kojima su mesta za bebe jedna iza/ispred drugog. Samim tim ova kolica su užih dimenzija. Sedišta su nameštena tako da je jedna beba nešto više/niže, a mogu biti okrenuta da gledaju na isti stranu ili da gledaju jedna u drugu.

Modeli 2 u 1 i 3 u 1

Kao i kod kolica za jednu bebu i kada birate kolica za blizance imate mogućnost da birate. Modeli 2 u 1 i 3 u 1 više su od običnih kolica. Aluminijumski ram je jedan, lako se sklapaju, na točkovima je koji su podešeni tako da se prednji rotiraju i skidaju radi lakšeg sklapanja. Ručice za upravljanje mogu imati različite položaje, a mnogi modeli imaju amortizere. Naravno, obavezna je i kočnica ili blokada za točkove koja će vam sigurno zatrebati.
Pored glavnih sedišta za kolica u modelu 2 u 1 imaćete i kolevke za sasvim male bebe koje se po potrebi stavljaju na isti ram, a model 3 u 1 pored ove dve funkcije (sedišta i kolevke) nude i auto sedišta. Ova sedišta su kao nosiljke i mogu se po potrebi stavljati na sam ram kolica i sirurnosnim pojasevima vezati u auto.

Kolica za blizance sa dodacima

I sa jednom, a naročito se dve bebe organizacija vremena i prostora veoma je važna. Kada izađete u šetnju sa bebama treba poneti sve što je potrebno. Korisni dodaci za kolica jesu torba koja se može nositi i na ramenu i okačiti na ram kolica. Platno koje poput kabanice štiti od padavina kao i mreža protiv insekata takođe su praktična pomoć Neki modeli imaju i posebne držače za flašice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *