Boginje – simptomi i lečenje

U našoj zemlji do sada nije bila obavezna vakcinacija protiv varičela ili ovčijih boginja. Prema najnovijem pravilniku o obaveznoj imunizaciji, vakcina protiv ovčijih boginja obavezna je za decu od 6. razreda osnovne škole, dakle za decu koja nisu preležala varičele u mlađem dobu ali se ne planira obavezna vakcinacija za mlađu decu.

Na samom početku infekcije boginja simtomi se mogu lako pomešati sa običnim osipom od vrućine ili ujedima insekta. Kod neke dece klinička slika je veoma blaga pa mogu proći sa par boginja po telu, dok kod druge dece, osip može zahvatiti bukvalno svaki deo tela.

Varičele su veoma zarazna bolest i nekada je bila jedna od najčešćih bolesti u detinjstvu. Vakcina protiv varičela postala je dostupna 1995. godine i u nekim zemljama je odavno obavezni deo dečije imunizacije. Ove boginje izaziva virus varičela-zoster.

Osobe koje preleže varičele dobijaju doživotni imunitet. Ipak, virus ostaje i dalje prisutan u organizmu i može se aktivirati kao herpes zoster ili groznica, što se obično dešava ukoliko dođe do slabljenja imuno sistema.

Boginje simptomi kod većine dece manifestuju se kao:

  • mala crvena ispupčenja
  • crvenilo oko plikova
  • svrab
  • povišena temperatura
  • malaksalost
  • glavobolja

Mala crvena ispupčenja nalik su plikovima odnosno mehurićima zbog čega se ove boginje nazivaju još i vodene boginje ili kozice. Svrab je izuzetno izražen i izaziva jaku potrebu za češanjem. Pojavu plikova može pratiti i groznica, slabost i glavobolja ali ovi simptomi mogu i izostati, mada većina dece ima blagu povišenu temperaturu tokom infekcije.

Plikovi se pojavljuju u periodu od 10 do 21 dan nakon infekcije, obično na leđima, stomaku i licu. Najčešće se brzo proširuju i na druge delove tela a mogu se pojaviti čak i na glavi, ustima i genitalijama.

Boginje izbijaju u prva 2 do 4 dana, potom mehurići napunjeni tečnošću pucaju i pretvaraju se u kraste. Infekcija se prenosi kapljičnim putem, odnosno kašljanjem i kijanjem, kontaktom sa zaraznom tečnošću iz plika ili pljuvačkom, kao i boravkom u istoj prostoriji sa obolelim budući da virus može preživeti u vazduhu nekoliko sati.

Zaražena osoba može biti prenosilac infekcije u prva 2 dana pre izbijanja boginja pa sve dok se svi plikovi ne pretvore u kraste što je završna faza infekcije.

Lečenje boginja – kad je poseta lekaru obavezna

Deca uglavnom dobro podnese varičele. U slučaju da imaju povišenu temperaturu može im se dati odgovarajući lek za obaranje temperature po preporuci pedijatra. Međutim, treba imati u vidu da temperatura pomaže telu da se izbori sa infekcijom.

Najveći problem za decu kod infekcije varičelom je intenzivan svrab. Vrlo je bitno kontrolisati dete da ne češe kraste jer na njihovom mestu mogu ostati doživotni ožiljci. Za ublažavanje svraba može se koristiti poseban prašak ili krečno mleko po preporuci lekara. Kod svraba pomaže i tuširanje i pranje blagim sapunom.

Za vreme trajanje infekcije dete treba da boravi kod kuće. Može izlaziti u šetnju nakon dve nedelje od početka infekcije ali bez izlaganja suncu.

Pedijatar može detetu prepisati i aciklovir, antivirusni lek koji ublažava simptome varičele. Ovaj lek se daje u roku od 24 h nakon izbijanja privih plikova. Najčešće se prepisuje tinejdžerima i deci sa astmom ili ekcemom.

U slučaju da se dete oseća loše, ima temperaturu veću od 38,9 C ili temperatura traje duže od 4 dana, poseta lekaru je obavezna. Takođe, lekarska pomoć je neophodna ukoliko dete ima znake bakterijske infekcije u vidu izrazitog crvenila oko osipa iz koga može da curi i gnoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *