Gradska kafana u Beogradu – osjetite čar istinske balkanske kafane u srcu Beograda

Još uvijek u 2022. godini u Beogradu se osjeti pravi boemski duh u kafanama. Sa sigurnošću možemo reći da je kafana postala jedan od zaštitinih simbola prijestolnice Srbije. 

 

 Pravi boemski duh u kafanama

Kroz stoljeća one su bile centar svih dešavanja, najboljih provoda i muzike. One se razlikuju od bilo koje druge vrste lokala. Najviše se ističu u moru drugih kafića, klubova zbog ambijenta, muzike i atmosfere. 

Za kafane kažu da su one mjesto okupljanja svih onih koji pate u ljubavi. Oni se nose sa svojom nesrećom u ljubavi tako što provode izlazak u kafani pronalazeći se u stihovima najpopularnijih narodnih pjesama.

Gradska kafana je utjelovljenje istinske, tradiconalne kafane koja već godinama priprema prave kafanaske noći. 

Savršena je za sve boeme, one koji pate u ljubavi ili jednostavno uživaju u narodnoj muzici i hrani. Jer kafane ne mogu postojati bez muzike, pića i hrane. 

Na sam spomen kafane vezuje se pojam boema – osoba koja praktikuje nekonvencionalni životni stil. Obično se suprostavljaju moralnim i kulturnim normama koje su zastupljene u njegovoj društvenoj zajednici. 

Boemi najčešće se kreću u društvu osoba s kojima dijele iste interese. Način života boema se naziva boemstvo ili boemština. 

Svi smo dobro upoznati sa boemima i njihovim specifičnim načinom življenja. Na našim područjima pojedini boemi su ostavili trag u vremenu kojem su živjeli i postali jedna vrsta historijskih ličnosti. 

Oni su poput narodnih izreka – nastave živjeti kroz narod, priče u narodu i u kafani. 

Vremena se mijenjaju i kafane definitivno nisu više kao što su nekad bile. Danas je teško pronaći pravu, tradicionalnu kafanu koja se protivi savremenim vrstama lokala. 

Slobodno možemo reći da je u Beogradu započela priča o balkanskim kafanama. Razlog tome je što se upravo u ovom gradu tačno prije 500 godina otvorila prva kafana u Evropi. 

Od tada su one postale jedan od simbola Beograda, posebno u ulici Skadarlija u kojoj se nalaze mnoge kafane u kojima su česti gosti tamburaši. 

Prilikom posjećivanja Beograda ukoliko želite iskusiti pravi boemski način života onda svakako preporučujemo da provedete izlazak u Gradskoj kafani. 

 

Gradska kafana – rezervacije i lokacija 

Gradska kafana se nalazi na adresi Vladimira Popovića bb. Kako bi vam olakšali pronalazak kafane napominjemo vas da se ona nalazi kod mosta Gazele. 

Također, u blizini kafane možete vidjeti i poznate beogradske splavove poput Rivera, Taga i Hot Mess-a. Splavovi također spadaju u karakteristične lokale za Beograd. Oni posebnu čar imaju u ljetnim mjesecima. Dok, izlazak u kafane je najpogodniji u zimskim mjesecima. 

Rezervacije su obavezne jer ipak u Beogradu teško da možete pronaći odlično mjesto ukoliko ga prije ne rezervišete. One su besplate i čak možete rezervisati stol online putem. 

 

Radno vrijeme kafane 

Poput prave kafane radno vrijeme je dok se ne ugasi muzika, a može trajati sve do zore. Naravno, postavljeno radno vrijeme je od 22 sata do pola četiri iza ponoći.

Rijetko kada se zatvori tačno na vrijeme jer ipak to ne bi bila prava čar kafane da ima tačno vrijeme zatvaranja. 

Radi svakog dana u sedmici osim četvrtkom. Ipak, postoji nekada izuzetak kada četvrtak radi. Obično su tada najavljena gostovanja napoznatijih pjevača u regiji poput Milice Pavlović, Jane, Peđe Medenice, Đanija itd. 

Sigurno vas zanimaju i cijene, tačnije da li je potrebno izdvojiti više novca za provod u kafani? Gradska kafana je prilagodila cijene pića svima. Dakle, svi mogu izaći sa minimalno novca i provesti se nezaboravno. 

Ovo je prava rijetkost u većim gradovima jer svi znamo koliko cijene u klubovima i lokalima mogu biti visoke i nepristupačne. Kafane Beograd se izdvajaju od ostalih lokala upravo zbog cijena, ambijentu i muzike koje još uvijek održavaju balkansku tradiciju čuvenih kafana i boemskog načina života. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *