Zimska vožnja po planinskim putevima

zimovanje

Svi volimo da putujemo, bilo da je letnje uživanje na plaži ili skijanje na planini u najhladnijim mesecima. Mnogi biraju da na egzotična daleka putovanja idu avionom ili autobusom, ali za uživanje u zimskim čarolijama na planini lakše biramo da sami vozimo.

Evo par saveta kako da se spremite za vožnju u zimskim i planinskim uslovima.

Putujte sigurno sa zimskim gumama 

Prilikom planiranja putovanja u planine, važno je imati na umu da su zimske gume obavezne u mnogim planinskim regionima tokom zimske sezone. Ovo nije samo sezonski zakon, već i nužnost za vašu sigurnost i drugih učesnika u saobraćaju.

Zato, pre nego što krenete na zimsku avanturu po krivudavim planinskim putevima, uverite se da su vaše gume spremne za izazove koji vas čekaju. Investicija u kvalitetne zimske gume može napraviti veliku razliku u bezbednosti vašeg putovanja, omogućavajući vam da uživate u čarima zimske prirode bez dodatnih briga o bezbednosti na putu.

Ključna karakteristika zimskih guma je njihova sposobnost da održe stabilnost i kontrolu vozila na klizavim površinama. Dublje šare i posebni materijali omogućavaju im da bolje prianjaju na snegu, ledu i mokrim površinama, pružajući veću sigurnost vozaču i putnicima. Osim toga, zimske gume su fleksibilnije na hladnim temperaturama, što omogućava bolje performanse u uslovima koji su karakteristični za zimske mesece.

U zavisnosti od zemlje u kojoj ste, zakoni variraju. Generalno stupaju na snagu kada su temperature dovoljno niske da se voda zaledi po putevima ili da padne sneg. Osim zimskih guma, obavezno je da u prtljažniku budu i odgovarajući lanci za sneg, koji se postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđete na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

Osim što pružaju nezaobilaznu sigurnost na putevima, zimske gume takođe povoljno utiču na efikasnost potrošnje goriva i omogućavaju veće brzine bez povećanog rizika. Zato nemojte posmatrati ovu investiciju kao nužno zlo, već kao pametno ulaganje.

Antifriz za niske temperature

Antifriz sprečava zamrzavanje vode u vašem motoru, koja može prouzrokovati ozbiljne probleme tokom zimskih putovanja. Osim što sprečava zamrzavanje motora, antifriz takođe štiti vaš motor od korozije i rđe, produžavajući njegov životni vek i poboljšavajući performanse u hladnim uslovima. Prilikom odabira antifriza, važno je izabrati onaj koji odgovara specifikacijama vašeg vozila i koji je pogodan za niske temperature koje očekujete tokom vožnje kroz planine.

Zato, pre nego što krenete na zimsku avanturu, proverite nivo antifriza u vašem vozilu i uverite se da je vaš motor zaštićen od hladnoće. Investicija u kvalitetan antifriz može vam pružiti miran san i sigurnu vožnju kroz čarobne, snegom prekrivene, planinske pejzaže.

Kako hladnoća utiće na gorivo?

Antifriz i zimske gume je lako zapamtiti, ali ne smete zaboraviti da niske temperature utiču i na gorivo vašeg automobila. Hladne temperature mogu uzrokovati kondenzaciju vode u rezervoaru goriva, što može dovesti do problema sa paljenjem motora ili čak zamrzavanjem goriva.

Kvalitet goriva može varirati u ruralnim područjima i na manjim benzinskim pumpama duž planinskih puteva. Neki manji punktovi možda ne čuvaju gorivo na predviđenoj temperaturi ili ne održavaju rezervoare čistim, što može uticati na performanse vašeg vozila.

Kako biste izbegli ove zavrzlame, preporučuje se punjenje rezervoara na pouzdanim benzinskim pumpama pre nego što krenete na put. Takođe je važno koristiti gorivo od pouzdanih dobavljača kako biste smanjili rizik od kontaminacije ili lošeg kvaliteta goriva.

Obratite pažnju na nivo goriva tokom zimske vožnje kroz planine. Rezervoar treba da bude  pola pun ili puniji kako bi sprečili zamrzavanje i bili sigurni da imate dovoljno goriva u slučaju neočekivanih zastoja ili preusmerenja usled loših vremenskih uslova.

Vidljivost na zimskim putevima

Sneg, magla i kiša mogu značajno smanjiti vidljivost, čineći vožnju izazovnijom i potencijalno opasnom. Zato je važno da preduzmete odgovarajuće mere kako bi osigurali dobru vidljivost tokom putovanja.

Redovna provera i održavanje farova, migavaca i svetala za maglu je od suštinskog značaja, posebno u zimskim uslovima kada su dani kraći i svetlost smanjena. Sa čistim i dobrim brisačima imaćete  jasnu vidljivost kroz vetrobran, posebno tokom snežnih ili kišnih padavina.

Budite spremni na iznenadne promene u vremenskim uslovima i vozite pažljivo, prilagođavajući brzinu uslovima puta. Kombinovanje pravilne pripreme i pažljive vožnje vam otežane sezonske uslove čini zanemarljivim osim u ekstremnim vremenskim prilikama.

Obratite pažnju na vremesnku prognozu u kraju kroz koji putujete. Ne zaboravite da pogledate i za dane koje ćete provesti na skijama, kao i za put nazad sa vašeg odmora.

Sa pravom pripremom zimska vožnja nije nikakav bauk i sve što vam preostaje je da uživate u ovom magičnom periodu godine sa svojom porodicom i prijateljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *