Šta treba da znate pre nego što pođete na kolonoskopiju?

Kolonoskopija je pregled koji bi mnogi rado izbegli, a opet, tako je važan. Da, pregled možda jeste neprijatan, čak i neprijatniji od čekanja samih rezultata pregleda, ali je zato najbolji način da u najranijoj fazi otkrijete rak debelog creva koji je treći po učestalosti, a drugi po smrtnosti.

Ukoliko vam sledi kolonoskopija, evo šta bi trebalo da znate pre nego što se prepustite rukama stručnjaka. Saznaćete sve što zahteva prirpema za kolonoskopiju, kako se izvodi i koliko traje pregled.

Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je pregled unutrašnjosti debelog creva, kao i pregled unutrašnjosti početka tankog creva. Kolonoskopija se vrši sa ciljem otkrivanja raka debelog creva, ali i radi uklanjanja polipa, uzimanja uzorka tkiva za biopsiju, u slučaju bola u stomaku, hroničnog zatvora ili hronične dijareje, u slučaju pojavljivanja krvi u stolici i slično. Zbog svega ovoga kolonoskopija jeste jako važan pregled koji vam može spasiti život, zato vam i savetujemo da se opustite i ne plašite intervencije. Ova tema se veoma opširno izučava od početka školovanja u školama za medicinu i estetiku, na medicinskim fakultetima i na specijalizaciji.

Kako se izvodi kolonoskopija?

Kolonoskopija se obavlja pomoću posebno dizajniranog instrumenta, kolonoskopa, koji je zapravo dug i fleksibilan, sa kamerom na vrhu, kako bi se pomoću nje videla unutrašnjost celokupnog debelog i dela tankog creva na monitoru.

Da bi se kolonoskopija adekvatno obavila, potrebno je da se u debelo crevo uvede vazduh što kasnije može izazvati nadutost ili gasove. Ne brinite, ovo brzo prolazi! Važno je i isprazniti debelo crevo u potpunosti, za šta je jako važna sama priprema za pregled o kojoj će biti reči kasnije.

Inače, kolonoskopija se može vršiti u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Preporučuje se da to ipak bude opšta anestezija jer će se sam pacijent bolje osećati. Mnogi kažu da je pregled u lokalnoj anesteziji jako neprijatan, iako nije bolan.

Kako se pripremate za pregled?

Kao što smo već spomenuli, preprema za pregled je jako važna da bi se on adekvatno sproveo. Debelo crevo mora biti prazno, a to se postiže prepisivanjem određenih medikamenata, kao i posebnom dijetom.

Lekar će vam prepisati određene laksative te vodite računa o tome da tokom pripreme za pregled budete u blizini toaleta. Zvuči smešno, ali morate voditi računa o ovome i u skladu sa tim raspodeliti svoje obaveze.

Pripreme se obavljaju u kućnim uslovima osim u izuzetnim slučajevima kada se vrši u bolnici jer je priprema duža i složenija.

Kada je reč o ishrani, 24 sata pre pregleda treba izbegavati tešku, čvrstu hranu i okrenuti se samo bistrim supama, bistrim voćnim sokovima, vodi i čaju. Izbegavajte crvene tačnosti. Noć pre pregleda ne smete da pijete ništa.

Ukoliko konzumirate određene lekove, obavezno se posavetujte sa lekarom da li je u redu da nastavite sa terapijom ili je potrebno da makar pred pregled prekinete sa konzumiranjem lekova. Ukoliko ćete ih svakako piti pre pregleda, učinite to sa izuzetno malo vode.

Šta se dešava posle?

Oporavak nije dug niti težak. Svakako se savetuje da 24 sata nakon pregleda odmarate, ne vozite i ne idete na posao, a takođe bi bilo dobro da na pregled dođete sa nekim kako bi vas ta osoba mogla vratiti kući.

Naduvenost i gasovi su normalni, proći će posle nekoliko sati. Nakon dva sata možete da počnete sa unošenjem tečnosti (čaja i vode), a potom je trenutak i za neki laganiji obrok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *