Savršen vikend u Beogradu

Beograd postaje poslednjih godina sve atraktivnija destinacija turistima iz celog sveta. Koliko je atraktivan zbog svojih kulturno-istorijskih znamenitosti, toliko je privlačan i zbog noćnog provoda i izlazaka pristupačnih za džep strancima, a i našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu.

Lepo je prošetati ulicama glavnog grada dok vas turisti na svakom koraku zaustavljaju raspitujući se kako da dođu do Kalemegdana, Skadarlije, Ade… Imate osećaj da živite u pravoj evropskoj i svetskoj metropoli.

Smeštaj

Došli ste u Beograd iz unutrašnjosti ili inostranstva i planirate da ostanete za vikend. Prvi korak je da se opredelite za odgovarajući smeštaj. Ponudu hotela, hostela, apartmana Beograd dobro možete prostudirati preko interneta, pročitati iskustva drugih turista i tako doneti konačnu odluku, a onda izabrati i broj noćenja i eventualne dodatne usluge osim prenoćišta. Naš savet je da možda izaberete i manje luksuznu vilu, ali da lokacija bude dobra i da vam glavne turističke atrakcije, kao što su Kalemegdan, Skadarlija, Zoološki vrt, Knez Mihailova, budu „na dohvat ruke.

Gradski prevoz ili rent a car

Treba voditi računa i o tome kako ćete se kretati po gradu. Ako je smeštaj u centru možete se bez mnogo muke kretati peške ili gradskim prevozom. Ako ipak nađete prenoćište malo dalje od centra najzgodnija je varijanta ren a car-a. Uvek postoji opcija preuzimanja vozila na aerodromu ili nekoj drugoj lokaciji koja vam najviše odgovara.

Obilazak Beograda uz turističkog vodiča

Beograd možete upoznati na različite načine, ali ako ste prvi put u poseti glavnom gradu Srbije, a uz to vam je i vreme boravka ograničeno, savetujemo da se odlučite za opciju obilaska uz licenciranog turističkog vodiča. On će vas za kratko vreme upoznati sa istorijom Beograda i obići s vama sve najvažnije kulturno-istorijske spomenike. U poslednje vreme izuzetno tražena i omiljena postaje tura razgledanja grada iz otvorenog autobusa. Ove ture traju kratko, obično oko 1,5 sat, ali su veoma sadržajne i pružaju priliku da prođete kroz sve najvažnije beogradske trgove i ulice

Nešto mora i da se jede

U beogradskim restoranima i kafanama možete jesti kako domaću tradicionalnu hranu tako i internacionalnu, pa ne manjkaju mesta gde se služi italijanska, kineska ili meksička hrana. Ponuda je raznovrsna i za svačiji džep se može pronaći nešto. Na vama je da izaberete da li ćete jesti u unutrašnjosti restorana ili pod vedrim nebom, kao i da li ćete se npr. odlučiti za mešano meso ili pak morske specijalitete. Poseban udođaj možete imati u Skadarliji gde ćete uz zvuke tamburice uživati u raznovrsnoj i bogatoj ponudi jela.

Šta ne smete zaobići priliom obilaska Beograda?

Prvo upoznavanje Beograda ne sme proći bez sledećih obilazaka:

  • šetnja prepunom Knez Mihailovom ulicom uz razgledanje suvenira i predah uz limunadu ili omiljenu kafu u nekoj od prelepo uređenih bašta mnogobrojnih kafića
  • obilazak Kalemegdana, najvećeg beogradskog parka i najznačajnijeg kulturno-istorijskog kompleksa u Beogradu, uz posmatranje zalaska sunca na ušću Save u Dunav
  • Boemska četvrt, popularna Skadarlija, šetnja kaldrmom i slušanje starogradske muzike u nekoj od kafana
  • odlazak do Hrama Svetog Save, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu

Ukoliko vam ostane vremena, preporučujemo i neki duži izlet, odlazak do Ade Ciganlije, popularno zvanog „beogradskog mora“, Avale, Košutnjaka, Bojčinske šume…

Noćni život

I na kraju ono što turisti često ističu kao nešto što im se posebno dopada je  noćni život grada. Tokom cele nedelje moguće je naći mesta za izlaske, bilo da su kulturna dešavanja u pitanju ili provodi po kafanam i kafićima. Među mladima su naročito popularni splavovi i klubovi, dok su za starije i srednje generacije pravi izbor kafane – novije ili  proverene, stare sa dugogodišnjom tradicijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *