Kako ublažiti tegobe sinusitisa na prirodan način

Sinusitis je upala sluznice sinusa koja može da uzrokuje niz neprijatnih simptoma. Neki od njih su začepljen nos, glavobolja, bolovi u licu, pritisak u području sinusa i slično. Iako se kod teških upala savetuje da posetite lekara, kod onih slabijih postoji nekoliko prirodnih načina za ublažavanje bolova.

Sick young woman blowing nose in studio shot

Šta su sinusi i kako dolazi do njihove upale

Pre nego što pređemo na ublažavanje tegoba izazvanih sinusitisom, da vidimo šta su to sinusi i zašto dolazi do njihove upale. Sinusi su šupljine koje se nalaze u kostima lica i lobanji i obložene su sluznicom. Iako se ne zna sa sigurnošću koja je njihova glavna funkcija, oni vlaže i zagrevaju udisani vazduh, smanjuju težinu lobanje i pojačavaju rezonancu glasa.

Upala sinusa je veoma česta pojava i javlja se kao posledica raznih infekcija, alergijske reakcije ili drugih faktora koji ometaju normalni prohod sluzi. Kada se sluz zadržava u sinusima, stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija, što dovodi do infekcije. Pored toga, faktori koji mogu da doprinesu upali su prehlada, alergije, izloženost iritantima kao što je duvanski dim i slično.

Sinusitis je pojava koja nije toliko opasna i moguće ga je ublažiti bez lekova, prirodnim putem. Da biste ublažili simptome upale sinusa na prirodan način, pokušajte neki od sledećih metoda:

-Topla kompresa – Zagrevanjem sinusnog područja možete da umanjite bol i otvorite disajne puteve. Potrebno je da toplu vlažnu krpu držite na delu između obrva i počećete da osećate olakšanje. Za ovu svrhu možete da kupite i posebne tople komprese koje se koriste za sinuse.

-Parna inhalacija – Kada je reč o rešavanju problema sa upalom sinusa, mnogi se odlučuju za parnu inhalaciju. Kao što i sama reč kaže, radi se o vodenoj pari koju udišete i time ublažavate simptome sinusitisa. Da bi inhalacija bila delotvornija, preporuka je da se u šerpu sa proključalom vodom doda nekoliko kapi eteričnog ulja divlje nane ili eukaliptusa. Poznato je da eterično ulje ima blagotvorna svojstva, a ova dva navedena odlična su u borbi protiv simptoma upaljenih sinusa.

-Slani rastvor – Ne potcenjujte moć slane vode! Rastvor morske soli veoma je moćan kada je reč o borbi protiv prehlade i sinusitisa. Ukoliko imate jedan od već pomenutih simptoma upale sinusa, preporučujemo vam da nosne šupljine ispirate slanom vodom i vrlo brzo ćete ponovo moći neometano da dišete.

-Topli napici – Kada smo bolesni, obično pijemo čaj i to s razlogom. Topli napici poput čajeva, supica i čorbica imaju pozitivan uticaj na vaše disajne puteve, posebno na sinusni deo i sigurno će vam pomoći da se brže rešite dosadnog zapušenja i glavobolja koje vas muče.

-Izbegavanje iritanasa – Ukoliko ste skloni upalama sinusne sluznice, preporuka je da se što manje izlažete iritansima koji koji mogu da vam stvore tegobe. Iako je jako teško izbeći biljne alergene u sezoni cvetanja, možete da izbegavate duvanski dim koji takođe može da izazove naticanje sinusne sluznice i sve ono što sledi posle toga.

Preporuka eteričnih ulja za parnu inhalaciju

Parna inhalacija uz dodatak eteričnih ulja jedan je od najdelotvornijih prirodnih rešenja za suzbijanje simptoma bolnih, upaljenih sinusa. Kao delotvorne primere naveli smo eterično ulje divlje nane i eukaliptusa, koji imaju snažna antimikrobna svojstva i pomoći će vam da neometano obavljate svakodnevne aktivnosti, punim plućima, bez dosadnog zapušenja nosa i drugih simptoma koji vas muče. Međutim, ulje divlje nane i eukaliptusa nisu jedini biljni ekstrakti koji mogu da vam pomognu kao svojevrsni lek za sinuse. Tu je i limunovo ulje osvežavajućeg mirisa koje ne samo da pomaže kod upale sinusa, nego je odlično i kao preventiva u sezoni gripa, kao i ruzmarinovo ulje koje ima protivupalna svojstva i odličan je saveznik u borbi protiv sinusitisa. Ne zaboravite ni na ulje čajevca koje je zaista moćni biljni ekstrakt i pomaže u borbi protiv infekcija.

Kada govorimo o eteričnim uljima, važno je napomenuti da ona treba da se upotrebljavaju isključivo prema uputstvu. Takođe, ukoliko imate određene zdravstvene probleme ili koristite lekove, pre korišćenja eteričnih ulja posavetujte se sa lekarom, kako biste izbegli neželjene efekte.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *