Kako da pronađete najatraktivnija sobna vrata za vaš dom?

Useljavanje u novi stan ili renoviranje starog donosi niz odluka koje morate doneti u veoma kratkom roku. Izbor sobnih vrata je jena od njih jer ćete verovatno biti iznenađeni mnoštvom izbora na tržištu stolarije. Učiniće vam se s pravom da je proizvodnja unutrašnjih i sigurnosnih vrata uveliko napredovala, pa da je samim tim i izbor materijala, dezena i brava toliko veliki, da ga je nemoguće u kratkom roku napraviti. I to je tačno.


Sobna vrata u velikoj meri doprinose da stan ili kuća deluju luksuznije, otmenije i da im se samim tim poveća njihova tržišna vrednost. Ona stoje na ulazu u svaku prostoriju i veoma utiču na celokupan utisak koji ta nekretnina i prostor ostavljaju na posetioce. Samo zamislite situaciju da je soba okrečena i renovirana u celosti, a da su vrata ostala stara. Ne pitajte kako znamo, ali verujte da bi bilo svakako upadljivo i proizvelo bi neželjene reakcije. Ukoliko želite da ostavite utisak i da stan u potpunosti prilagodite vašem celokupnom enterijeru, nikako ne preskočite da zamenite unutrašnja vrata. Ribanje i čišćenje postojećih, dotrajalih sobnih vrata neće dati željene rezultate.

Sobna vrata nekad i sad
Nekada su sobna vrata bila veoma jednobrazna i ravna. Svi su u stanovima imali maltene identična vrata. Jedino su se boje razlikovale, pa je neko imao bela, neko bež, a neko braon. Kvake su bile veoma slične, kao da se proizvodilo par modela i to je to. Niko nije mnogo ni razmišljao o sobnim vratima. Bila su poput pločica u kupatilu, podrazumevalo se da su skoro svugde isključivo bele. Tako i sa sobnim vratima, čini se da je nedostajalo mašte i da se arhitekte nisu time previše bavile. 

Danas se sve promenilo. Prodavci nude veoma veliki izbor modela sobnih vrata. Osim što se prave u mnogo više boja nego što je to nekad bilo, dizajn je vidno napredniji. Ne samo da su prisutni ukrasni motivi kakvih nekad nije bilo, već su i sama vrata daleko lepše dizajnirana. Deluju punije i deblje, a samim tim i masivnije. Međutim, ona to nisu. Ona su lagana, laka za upotrebu, a sa druge strane imaju odličnu zvučnu izolaciju između prostorija koje razdvajaju.

Baš zbog toga što zauzimaju površinu od skoro 2 metra kvadratna i što se nalaze na ulazu u prostoriju, sobna vrata se smatraju bitnim za postizanje vizuelnog efekta. Zbog toga se dezeni danas sve pažljivije uklapaju, linije nisu jednostavne, a kombinacije sa staklenim delovima i sa bravama su velike i bogate.

Boje i materijali

Današnja sobna vrata dostupna su u nebrojeno boja i savršeno će se uklopiti svako enterijeru, bilo da je on minimalistički, retro ili moderan. Vrata su univerzalna, što omogućava da sami odaberete smer otvaranja pa čak i dimenzije. Sa novim vratima postići ćete izuzetan izgled koji od prvog trenutka privlači pažnju i izaziva divljenje vaših gostiju. Ona treba da budu odraz onoga što se u kući nalazi.

Tako da mali stanovi u gradskim sredinama traže svetlije boje i modernije dizajne (najčešće se bela uzimaju jer su neutralna i uz sve se uklapaju), dok stanovi veće kvadrature i kuće ili vikendice, traže rustičan, klasični izgled sa upečatljivim bravama. Kao što ni stilovi u odevanju nisu za svakoga, tako isto i unutrašnja vrata. Izbor na tržištu je veliki, zato treba odvojiti dovoljno vremena da bi se o dizajnu dobro promislilo.

Drvo u kombinaciji sa staklenim površinama

U sobna vrata uvek se može ugraditi jedan ili više staklenih elemenata, ali je preporučljivo da se staklo kao ukrasni instrument koristi samo kod vrata za dnevni boravak i eventualno za kuhinju, nikako za vrata spavaće ili gostinske sobe jer bi se time samo narušila njihova intima.

Manje dnevne sobe su idealne za korišćenje jednokrilnih vrata sa staklenim delom, dok veće prostorije, salon i galerije dopuštaju ugradnju dvokrilnih vrata sa velikim staklenim poljima (takozvana francuska vrata).

Staklom postižemo da svetlost dopre i u mračnije delove stana bez prirodnog svetla (na primer hodnik), ali se i vizuelno postiže da te manje prostorije imaju veću površinu. Staklena providna sobna vrata omogućavaju da se vizuelno poveća kvadratura.

Zvučna izolacija i lako održavanje

Razmislite o tome kakva vrsta izolacije vam je potrebna, da li i kako koristite prostorije koje opremate, da li je u njima velika vlažnost ili pak velike temperaturne oscilacije. Kad dobro razmislite o samoj prostoriji, biće vam lakše da izaberete materijal vaših sobnih vrata, jer ćete ga prilagoditi i nameni prostorije. Na primer, drvo je izvanredan materijal, prirodan, kvalitetan, ali se nije dobro pokazao u onim prostorijama gde je velika vlažnost. Sa druge strane PVC vrata su idealna za svaku prostoriju i laka su za održavanje.

Sudeći po tome koji su proizvodi najtraženiji i kojim izborima kupci pribegavaju da bi svoj dom opremili upečatljivim i atraktivnim komadima a da istovremeno ne naprave grešku, u modi je savremeni dekor bez ekstravagantnih izleta koji na prvi pogled ostavlja snažan utisak. Zato su vrata od kvalitetnog medijapana, najčešći izbor za dekorisanje unutrašnjih prostorija savremenog čoveka. A zbog svojih karakteristika, lakog održavanja i cene, predstavljaju najbolji izbor na tržištu.

Posted in Dom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *