Adaptacija stana u SPA centar

ŠTA JE SPA CENTAR I KAKVE USLUGE NUDI?

Spa centri su mesta, objekti ili prostori u kojima se pružaju različite vrste tretmana i usluga koji imaju za cilj poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja ljudi

U spa centrima se pružaju sledeće usluge:

 • Masaže (postoje različite vrste masaže: relaks masaža, aromatična, sportska, švedska, tajlandska, masaža toplim kamenjem, itd.); 
 • Tretmani lica – čišćenje kože, hidratacije, piling, tretmani protiv bora;
 • Kozmetički tretmani – manikir, pedikir, depilacije;
 • Tretmani tela – hidromasaže, tople kupke, saune, pilinzi, tretmani sa blatom, toplom vodom ili algama, hidratacije kože;
 • Fitness i vežbanje – neki spa centri nude i fitness vežbe sa ii bez sprava, časove joge, pilatesa itd;
 • Wellness programi – vežbe i tehnike opuštanja i relaksacije, saveti o ishrani i zdravim životnim navikama;

Spa centri se mogu nalaziti u hotelskim kompleksima, samostalnim poslovnim objektima, ali i u privatnim kućama i stanovima koji su adaptirani za tu namenu.

RAZLOZI ZA ADAPTACIJU STAMBENOG PROSTORA U SPA CENTAR

Postoji nekoliko razloga zašto bi se vlasnik nekretninine odlučio za adaptaciju svog stana u spa centar

Poslovna prilika – otvaranje spa centra je odlična prilika za zaradu, posebno ako u bližoj okolini nema sličnih objekata;

Diversifikacija poslovanja – preduzetnici koji već imaju apartmane, pansione, hotele i druge smeštajne objekte, kroz otvaranje spa centra obogaćuju svoju ponudu i privlače nove klijente;

Dodatni prihod – adaptacija stana u spa centar predstavlja dobar način za stvaranje dodatnog prihoda;

Sopstveno uživanje – adaptacija stana u spa centar je odlična mogućnost da se spoji korisno i prijatno. Ukoliko imate strast prema spa i wellness tretmanima, umesto da idete na druga mesta možete da otvorite sopstveni spa centar u svom stanu. Ovo je posebno dobra opcija ljudima koji vole svoju privatnost i ne žele da sa drugima dele saunu, đakuzi ili prostorije za masažu;

Bolja personalizacija usluga – u manjim spa centrima usluge i tretmani se lakše adaptiraju prema individualnim potrebama i željama klijenata što se teže postiže u većim komercijalnim spa centrima.

KOJE SVE PROSTORIJE TREBA DA SADRŽI SPA CENTAR?

U zavisnosti od veličine i namene (da li služi za poslovanje ili za privatno zadovoljstvo), spa centar treba da sadrži sledeće prostorije:

 • Čekaonice u kojima će klijenti da čekaju svoj red za tretmane;
 • Svlačionice sa ormarićima i adekvatnim prostorom za presvlačenje osoblja i klijenata;
 • Sobe za masažu i ostale spa tretmane;
 • Prostorije za manikir, pedikir, tretmane lica, depilaciju i ostale kozmetičke usluge;
 • Prostorije sa kadom za hidromasažu, đakuzijem, bazenima sa toplom vodom, saune, parne sobe, itd.;
 • Prostor za vežbanje; 
 • Teratana sa svim potrebnim spravama;
 • Sale za jogu, pilates, Taj-ći i slične aktivnosti;
 • Kancelarije za osoblje;
 • Sanitarni čvorovi, kupatila, tuš kabine sa hladnom i toplom vodom;
 • Ukoliko postoje uslovi, dvorište treba da se sredi da bude prava zelena oaza, sa sređenim travnjakom, hortikulturnim zelenilom, saksijama sa cvećem i slično.

Ako sređujete i adaptirate manji stan, neke od ovih prostorija mogu da budu kombinovane, ali ne treba preterivati. Sauna i sto za masažu ne mogu da budu u jednoj prostriji. 

ADAPTACIJA STANA U SPA CENTAR

Adaptacija stana u spa centar zahteva pažljivo planiranje, dobru organizaciju i preciznu realizaciju kako bi se osiguralo da će novodobiveni prostor u potpunosti moći da zadovolji potrebe i očekivanja klijenata. 

U produžetku vam skrećemo pažnju na neke korake koji ne smeju da se zaobiđu:

Upoznavanje sa propisima i potrebnim dozvolama

Prvi korak je prikupljanje svih potrebnih dozvola za otvaranje spa centra. Postoji mnogo propisa i zakonskih obaveza koje vlasnici spa centara moraju da ispune, bez razlike da li svoju nekretniu adaptiraju za sopstvene potrebe i uživanje ili za poslovne aktivnosti,. 

Planiranje prostora 

Pomenuli smo koje sve prostorije treba spa centri da sadrže. Pre nego što se krene sa adaptacijom, vlasnici moraju (najbolje u suradnji sa arhitektima i dizajnerima unutrašnjeg prostora), da osmisle kako da najbolje organizuju raspoloživi prostor. 

Nabavka opreme i nameštaja

Kada se završe građevisnki radovi, potrebno je nabaviti potrebnu opremu za rad spa centra. Tu spadaju stolovi za masažu, kade, saune, sprave za vežbanje, udobne fotelje i garniture za čekaonice, stručnjače itd. Kada se prostor prethodno planira, treba da se uzmu u obzir domenzije opreme, kako se ne bi pojavili problemi prilikom njenog unosa.

Ambijent i osvetljenje

Atmosfera u spa centrima mora da bude prijatna i opuštajuća. Kada se kreira dizajn enterijera treba da se vodi računa o bojama, dekoritivnim elementima, izgledu nameštaja, umetničkim delima koje se koriste. 

Veoma je važna i uloga osvetljenja. Preporučljivo je korišćenje difuzno raspoređenih LED rasvetnih tela koji mogu da menjaju intenzitet i boju svetlosti. Na taj način se mogu stvariti različite atmosfere u zavisnosti od potreba. 

Hidro i akustična izolacija

Spa centri koriste kade, đakuzije, saune i opremu koja koristi veliku količinu vode. Tokom adaptacije u tim prostorijama treba da se ugrađuju kvalitetni i vodootporni materijali, kako ne bi došlo do propuštanja i curenja vode. 

Ukoliko se spa centar nalazi u zgradi, vlasnik mora da razmišlja i o zvučnoj izolaciji, kako bi se eliminisala buka koja smeta stanarima ali i korisnicima usluga spa centra. 

Ventilacija

U spa centrima se stvara velika količina vodene pare, tako da je dobra ventilacija od velikog značaja. Za ovu namenu nisu dovoljni obični klima uređaji ili otvaranje prozora, moraju da se ugrade snažni i sofisticirani sistemi koji će omogućiti nesmetan priliv svežeg vazduha. 

Testiranje 

Kada je adaptacija prostora završena, testirajte sve sisteme, prostorije i opremu. Proverite kako funkcionišu kade, stolovi za masažu, sprave za vežbanje, itd. Prvim klijentima ponudite besplatne tretmane i zatražite od njih mišljenje i ocene. Budite kritični prema povratnim informacijama i izvršite neophodne korekcije

Marketing i promocija

Adaptirali sve svoj stan, a sada treba da se pozabavite reklamiranjem i promocijom kako bi ste privukli klijente. Za tu namenu na raspolaganju vam stoje svi marketinški kanali, od štampanih medija, televizije, radija, delenje flajera, do digitalnog marketinga. Potreban vam je dobro osmišljen i dizajniran web sajt ali i neprekidni rad na njegovom SEO. Ne treba zanemariti ni aktivnost na društvenim mrežama. Na marketingu i promociju ne treba štedeti, džaba imali najbolju opremu ako niko ne zna za vas. 

ZAVRŠNE REČI

Adaptacija stana ili kuće u spa centar je složen poduhvat koji zahteva da se angažuju stručnjaci iz nekoliko oblasti: arhitekture, dizajna enterijera, građevinarstva, elektrotehnike, vodovoda i kanalizacije. Ne sme se zaboraviti ni personal koji će raditi, on ima odlučujuće značenje da li će  klijenti da budu zadovoljni i da li će ponovo da se vrate kod vas. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *