Zbog čega bi trebalo koristiti dekorativni malč?

Ideja za uređenje okućnice je zaista mnogo. Isto se može reći i generalno za uređenje životnog prostora, u kome se nalaze brojne saksijske biljke. Poznato je da osobe koje vole da se bave cvećem i generalno uzgojem biljaka i te kako dobro znaju zašto bi trebalo da koriste i dekorativni malč. Naravno da su zemljište za cveće i supstrati najbitniji za dobar uzgoj, ali malč ni u kom slučaju ne treba zaboraviti.

Kakvu ulogu ima dekorativni malč?

Da ne bude zabune, napominjemo da je dekorativni malč zapravo izrađen najčešće od drveta bora, ali da nema isključivo dekorativnu ulogu.

Naime, ovakva vrsta podloge ili prekrivke se smatra idealnom iz dva razloga. Ukoliko je u pitanju dekorativni malč, on je obično na tržištu dostupan u različitim bojama. Nakon što se preko podloge pospe malč, biljka će biti na najbolji mogući način zaštićena od korova na prvom mestu. U toku zime, kada su izuzetno niske temperature, upravo će dekorativni malč na najbolji mogući način da zaštiti koren te biljke od smrzavanja. Pored toga će sprečiti isparenja, a nakon nekoliko godina, kada dekorativni malč izrađen od drveta bora počne da se raspada, on će hraniti zemlju, odnosno samu biljku.

Supstrati ili dekorativni malč?

Da ne bi bilo nikakve zabune, moramo napomenuti da su supstrati jedno, a dekorativni malč nešto sasvim drugo.

Svi koji žele da njihove biljke, koje su zasađene bilo u saksijama i nalaze se u unutrašnjem stambenom ili poslovnom prostoru, bilo oko kuće, napreduju, trebalo bi da koriste i jedno i drugo. Naime, supstrati predstavljaju svojevrsnu prihranu biljke i pomažu im da ojačaju, odnosno da ostanu zdrave. A dekorativni malč za baštu ima dve funkcije, uzevši u obzir da sa jedne strane u velikoj meri štiti određenu biljku, a sa druge ima dekorativnu funkciju.

Iz tog razloga bio odgovor na postavljeno pitanje bio da su i supstrati i dekorativni malč poželjni, te da svaki od njih ima svoju funkciju i na najbolji mogući način ne samo pospešuje rast neke biljne vrste, nego je i štiti.

Kakvu ulogu ima dekorativni malč?

Iz samog naziva se logično nameće da dekorativni malč na prvom mestu ima estetsku funkciju. Posebno kada je u pitanju malč koji je obojen će u velikoj meri određeni prostor da oplemenjen. Ne samo da se dekorativni malč može koristiti prilikom uređenja dvorišta i okućnice, nego njime može da bude prekrivena i zemlja za cveće koja se uzgaja u saksijama. Međutim, iako nema nikakvog spora da takva vrsta podloge ima dekorativnu funkciju, ne treba zaboraviti ni na praktičnost.

Stvar je u tome da se dekorativni malč nakon određenih godina prirodno raspada, a zahvaljujući svojim karakteristikama i tada u velikoj meri štiti biljku. Pored toga je poznato da dekorativni malč sprečava rast korova u zemlji oko određene biljke, odnosno da je štiti od niskih temperatura u toku zime, te zahvaljujući tome i koren biljke štiti od smrzavanja. Dakle, pored toga što dekorativni malč bez ikakvog spora ima estetsku funkciju, ne treba izgubiti iz vida ni to da takva vrsta podloge u najvećoj mogućoj meri štiti konkretnu biljku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *