Zašto se radi kolkoskopija i papanikolau test?

Godišnje u Srbiji od raka grlića materice oboli 2000 žena, od kojih više od 500 na kraju izgubi borbu sa ovom opakom bolešću. Procenjuje se da, kada se situacija posmatra u manjim vremenskim jedinicama, da sa svako dana u Srbiji od ovog oblika raka razbole 4 žene i da jedna od njih podlegne bolesti.

Redovnim i preventivnim pregledima, karcinom je moguće otkriti u ranoj fazi, kada još uvek nema nikakvih simptoma bolesti. Ranim otkrivanjem moguće značajno povećati šanse za uspešno izlečenje pacijentkinja i izbegavanje fatalnog ishoda. Testovi koje ćemo pomenuti se rade zajedno, jer se praktikovanjem obe metode doprinosi dobijanju preciznijih rezultata.

Kolposkopija

Jedna od rutinskih dijagnostičkih metoda je kolposkopija. Kao što je pomenuto, retko se izvodi samostalno, uglavnom se sprovodi zajedno sa papanikolau testom, o kojem će kasnije biti više reči. Kolposkopija se koristi kako bi ginekolog detaljno pregledao služokožu spoljašnjih genitalija, vaginu, kao i sam grlić materice, instrumentom koji se naziva kolposkop. Ovaj instrument omogućava ginekologu pregled tkiva sa značajnim uvećanjem kako bi se mogla uočiti potencijalne nepravilnosti. Pregled omogućava da se isprate krvni sudovi i njihov razvoj. U slučaju da je došlo do stvaranja patoloških oblika oko grlića materice, biće izražene promene i na strukturi krvnih sudova. Tačnije, dolazi do formiranja novih krvnih sudova i njihovog granjanja. U slučaju formiranja patoloških promena dolazi do stvaranja dodatnih krvnih sudova koji se upravo granaju i razvijaju sa razvojem same promene. Ginekolog će obratiti pažnju na potencijalne promene kako bi se utvrdilo da li je došlo do razvoja istih i koliko su uznapredovale. U slučajevima da se ustanovi da je došlo do razvoja potencijalno patoloških promena, ginekolog će uraditi biopsiju tkiva sa mesta gde se tokom pregleda kolposkom ustanovi da je došlo do promene. Uzeto tkivo će biti poslato na proveru patologa na osnovu čijeg izveštaja se postavlja dijagnoza i uspostavalja terapija

Papanikolau test

Papa ili PAPA test, kako još nazivamo Papanikolau test predstavlja ginekološki skrinig test koji se koristi za otkrivanje postojanja kanceroznih i prekanceroznih stanja grlića materice. Predstavlja jedan od najbezbolnijih i najeftinijih postupaka za identifikovanje abnormalnih promena, a važno je i napomenuti da je za sprovođenje oba testa potrebno manje od 15 minuta. Ginekolog uz pomoć spekuluma proširuje otovo vagine kako bi obezbedio dobr pristup cerviksu i unutrašnjim zidovima vagine. Koristeći se štapićem sa vaticom i specijalnom četkicom uzima uzorke sa kanala grlića materice, kao i sa prednje i zadnje strane. Od prikupljenih uzoraka se potom pravi citološki namaz, šzo znaći da se razmauju na staklenoj pločici i boje specijalnim bojama, da bi se potom pristupilo njihovo posmatranju pod mikroskopom. Sa ovim vidom testiranja je potrebno početi najkasnije u 21. godini i preporučljivo ga je raditi minimum jedanput godišnje. Pre samog pregleda se savetuje apstiniranje od seksa barem 24 sata, izbegavanje pranja i tuširanja genitalija, kao i upotrebe vaginalnih krema i različitih preparata. Prema dobijenim nalazima Papanikolau test može biti uredan, štopodrazumeva samo preporuku lekara za ponovnim testiranjem nakon 3 godine, sa znacima upale li bez promene u ćelijama i izmenjen ili patološki, što označava prisustvo ćelija koje se mogu smatrati prekancerogenim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *