Zašto je važna zaštitna obuća?

Adekvatna zaštitna obuća može da spasi život radniku. Kada se radi o građevinskoj delatnosti poseban akcenat se stavlja na radne cipele koje imaju na prednjem delu ojačanje. Statistika potvrđuje da su građevinski randici najviše izloženi riziku po bezbednost i sigurnost tokom obavljanja radnih obaveza, pa se stoga posebno apeluje da im se obezbedi neophodna i kvalitetna zaštitna oprema. Međutim, koliko je važna radna oprema, toliko je bitno i da se radnici obuče kako pravilno da je koriste. A evo šta treba znati prilikom odabira kvalitetne zaštitne obuće.

Savetuje se da se izaberu radne cipele koje su za pola broja veće. Tako stopalo ima dovoljno prostora da diše i da se znoji tokom radnog dana. I u hladnijim danima posebno je važna komotnija radna obuća, jer ostavlja prostor stopalu za dodatnu izolaciju. Pri odabiru radne obuće, trebalo bi radnici da nose tanje čarape kako bi stopalo moglo da diše. Radne cipele imaju standardizovane brojeve, ali veličina obuće zavisi od samog proizvođača. Radnicima se preporučuju da pri probanju cipela dobro zategnu pertle i malo prošetaju kako bi mogli da steknu pravu sliku o tome da li im obuća odgovara.

Za vreme radnog dana zbog veće aktivnosti stopala prirodno postaju veća i prokrvljenija. Zato ne iznenađuje kada neko kaže da su mu od stajanja ili kretanja otekla stopala. Zato se i ovome treba voditi račina pri biraju broja radnih cipela. Najbolje je onda da se obuća proba na kraju randog dana, jer su tada stopala i najveća, jer u tom trenutku se stopala nalaze u fizičkom stanju koje tačno predstavlja uslove rada.

Kako izabrati idealnu veličinu obuće?

Ako kažiprst možete da stavite uzmeđu cipele i pete, onda ste izabrali idealnu veličinu radne cipele. Stopalo bi trebalo da bude maksimalno pomereno napred i između jezika radne cipele i gornjeg dela stopala trebalo bi da ima dovoljno prostora. Kada je komotnija obuća, onda je moguće dodati i uloške kako bi se dodatno povećala udobnost tabanice. U zimskim danima ulošci mogu da posluže i kao dodatna izolacija.

Za zdravlja stopala su pored radnih cipela važne i radne čarape. Osim što duže traju, radne čarape stopalima omogućavaju dodatnu udobnost, održavaju ga suvima i za vreme letnjih dana kada je znojenje pojačano, a brzo se i suše. 

Da li izabrati vodoodbojne ili vodonepropusne rande cipele?

Ako je vlažna sredina u kojoj radite, onda je vodoodbojnost najvažnija osobina koju vaša obuća mora da ima. Pošto se gornjište radne cipele često od različitih materijala izrađuje kako bi se vodoodbojnost ovog dela obuće poboljšala, trebalo bi da birate radne cipele koje imaju oznaku WRU. To znači da je obuća sertifikovana i da gornjište ispunjava evropske standard vodoodbojnosti.

Međutim, vodootpornost nije isto što i vodoodbojnost. To znači da vodoodbojnost traje onoliko koliko i kapacitet gornjišta radne cipele koja odbija, zadržava ili prima vodu. Ako želite da vodoodbojnost i sledećeg radnog dana bude ista, onda se cipele moraju dobro osušiti i zaštiti sredstvima za održavanje radne obuće. Jedino ako se radne cipele tako održavaju i koriste mogu da sačuvaju stopala zaposlenih koja su svakoga dana u kontaktu sa vlagom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *